Lamborghini Revuelto отваря завесата към електрическата ера на марката

Lamborghini Revuelto отваря завесата към електрическата ера на марката

29/03/2023 0 By GRACE PACE RACE

Това е Lamborghini Revuelto - революционна архитектура с атмосферен V12 двигател, 8-степенна скоростна кутия с двоен съединител и… три електрически мотора

Revuelto е новата парадигма за суперспортните автомобили, твърдят от Lamborghini. Както традицията повелява, името не е случайно – познахте, испански боен бик. И по-точно „особено буен испански боен бик”, който според Lamborghini е скочил на трибуните не по-малко от осем пъти през цялата си кариера в Барселона през 1880 г.

Lamborghini Revuelto отзад

Символиката за бунтарството този път не се дължи само на атмосферния V12 двигател. Lamborghini Revuelto е първият сериен модел на марката, който съчетава V12 с хибридна технология и 8-степенна трансмисия с двоен съединител. А италианците го наричат HPEV – high performance electric vehicle.

Lamborghini Revuelto двигател

1015 к.с. комбинирана мощност все още са умопомрачаващи за сериен автомобил, въпреки общото тегло от 1776 кг. Но пък това си е рекорд за Lamborghini сам по себе си: най-доброто съотношение тегло/мощност в историята на компанията: 1,75 кг/к.с. 

Lamborghini Revuelto детайли

Новият двигател L545 е с обем 6,5 литра и е най-лекият и мощен 12-цилиндров двигател, правен някога от Lamborghini. Отделно той произвежда 825 к.с. и тежи само 218 килограма: 17 килограма по-малко от този в Aventador. Комбинираната тяга на двигателя и електромоторите пък достига 1075 Нм.

Lamborghini Revuelto

Поглед към хибридната система, тя се състои от три електрически мотора и литиево-йонна батерия с висока специфична мощност от 4500 W/кг. Два от ел-моторите са на предната ос, всеки с мощност от 110 кВ и 18,5 килограма тегло. Третият такъв е разположен над трансмисията и може да захранва задните колела в зависимост от избрания режим на шофиране и условията. 

Lamborghini Revuelto интериор

Когато е в електрически режим, Revuelto има само предно задвижване, за да оптимизира консумацията на енергия, докато електрическото задвижване към задната ос се активира при поискване, когато е необходимо. Между другото, Revuelto има цели 13 режима на шофиране.

Lamborghini Revuelto отстрани

Литиево-йонната батерия е разположена в централния тунел, като поддържа центъра на тежестта възможно най-нисък и осигурява оптимално разпределение на теглото. Батерията е защитена от долен структурен слой и е свързана с предните електродвигатели, задния електромотор и интегрирано презареждащо устройство.

Lamborghini Revuelto отпред 1

Батерията има завиди размери от 1,55 см дължина, 24 см широчина и 30 см височина, съдържаща джобни клетки с общ капацитет от 3,8 кВтч. Когато зарядът спадне до нула, той може да се презареди като се използва както обикновен домашен променлив ток, така и колонен ток за зареждане с мощност до 7 кВ, и се зарежда напълно само за 30 минути. Може също така да се презарежда при регенеративно спиране от предните колела или директно от V12 двигателя само за шест минути.

Lamborghini Revuelto интериор

Новата осемстепенна скоростна кутия е разположена напречно зад V12 двигателя, за да остави място в тунела за литиево-йонната батерия. В историята на Lamborghini само други два V12  автомобила са представлявали подобно инженерство, Miura и пистовото Essenza SCV12.

Lamborghini Revuelto волан

Вътрешната структура на новата скоростна кутия има два различни вала, за разлика от обичайните три. Единият управлява четните предавки, другият управлява нечетните числа. И двете задействат един и същи ротор. Целта? Да се намали теглото и да се спести пространство – все пак говорим за суперавтомобил.

Lamborghini Revuelto детайли

По отношение на дизайн, Lamborghini споделя, че Revuelto е моделът, който определя бъдещето на компанията. Дълбоко свързан с ДНК-то на легендарни модели като Countach и неговите вертикално отварящи се врати (първи в сериен автомобил), по-късното Diablo и дори съвременното Murciélago. Revuelto изследва дизайна на най-успешните модели на италианците, за да отвори нова страница, върху която ще се градят бъдещите модели.

Lamborghini Revuelto отпред 1

Буквата „Y“ също е отличителен белег на ориентирания към водача интериорен дизайн, повлиян от философията „чувствай се като пилот“. Интериорът отразява изцяло новия футуристичен дизайн на екстериора: всеки аспект на кокпита е очевидно Lamborghini. Визуалният център на кабината съдържа подчертан профил от въглеродни влакна, с дизайн на „космически кораб“, който обхваща централните вентилационни отвори и технологичното сърце на автомобила – 8,4-инчовия вертикален екран.

Lamborghini Revuelto интериор

С Revuelto Lamborghini инициира ново завладяващо, споделено шофиране, при което пилотът и вторият пилот могат едновременно да виждат една и съща информация на дисплеите, разположени в 12,3-инчовия цифров кокпит от страната на водача и на 9,1-инчовия дисплей, инсталиран от страната на пътника табло. Revuelto въвежда функцията „плъзгане“ в Lamborghini, позволявайки на пилота и втория пилот да преместват приложения и информация от централния дисплей към страничните дисплеи. И горе няма дублиране – Lamborghini сами наричат пасажера в Revuelto “втори пилот”.

Lamborghini Revuelto

Още нещо, което си струва да споменем за Lamborghini Revuelto е новото шаси, вдъхновено от аеронавтиката, наречено „монофюзелаж“. Освен монокок, изработен изцяло от мултитехнологични въглеродни влакна, той разполага с предна структура от ковани композити; специален материал, изработен от къси въглеродни влакна, напоени със смола. Тази технология е разработена и използвана от Lamborghini в първите си структурни приложения още през 2008 г.

Lamborghini Revuelto

Монофюзелажът представлява значителна стъпка напред спрямо Aventador по отношение на устойчивост на усукване, леки качества и динамика на шофиране. Нещо повече, Revuelto е първият супер спортен автомобил, който е оборудван с предна структура от 100% въглеродни влакна: въглеродни влакна се използват и за предните конусни структури, за да осигурят ниво на абсорбция на енергия, което е значително по-високо в сравнение с традиционните метални структура – двойно по-голяма от тази на алуминиевата предна рамка на Aventador – комбинирана със значително намалено тегло.

Lamborghini Revuelto врати

Всъщност монофюзелажът на Revuelto е с 10% по-лек от шасито на Aventador, а предната рамка е с 20% по-лека от своя алуминиев предшественик. Устойчивостта на усукване също е подобрена със стойност от 40 000 Nm/°, което е с + 25% повече в сравнение с Aventador и гарантира най-добрите в класа си динамични възможности.

Lamborghini Revuelto отгоре

За покривната конструкция е запазена по-традиционната  технология на производство на автоклавен композит с предварително импрегниран материал. Задното шаси е изработено от високоякостни алуминиеви сплави и включва две „важни кухи отливки в областта на задния купол”. Те интегрират амортисьорите на задното окачване и окачването на силовото предаване в един компонент със затворен инерционен профил, гарантиращ значително намаляване на теглото и увеличаване на твърдостта.

Lamborghini Revuelto детайли

И понеже по-горе споменахме, че Revuelto има цели 13 режима на шофира, ще вмъкнем и няколко реда за тях. Три са новите режими предвид, че моделът е с хибридна технология: Recharge, Hybrid и Performance. Те се комбинират с познатите Città, Strada, Sport и Corsa. Città, например, е режимът на шофиране, предназначен за всекидневно шофиране в градовете, също и при нулеви емисии; Strada е подходящ за по-динамично шофиране и дълги пътувания. Преминете в режим Sport и там ще вече ще разгърнете 907 кончета и приятна симфония, излизаща от ауспусите. 

Lamborghini Revuelto

Върхът на динамиката и мощността, както по отношение на производителността, така и на звука, се достига в Corsa. Там вече разполагате с всичките 1015 к.с. и ще се чувствате поканени да изпитате Revuelto на писта. Изключете ESC-то и може дори да се пробвате да нарисувате картина върху асфалта с гумите на Revuelto. Разбира се, има и лаунч контрол.

Снимки: Lamborghini