Висша мода на колела: Renault 5 Diamant пристига с мраморен волан и отключване с пръстов отпечатък

Висша мода на колела: Renault 5 Diamant пристига с мраморен волан и отключване с пръстов отпечатък

06/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

Renault 5 Diamant е истинско бижу, преплитащото легендарното наследство на модела с гениалността на френския дизайнер Пиер Гоналонс

Като поредица от събития, днес Renault обявява своето ново сътрудничество с френския дизайнер Пиер Гоналонс. За да отпразнува 50-годишнината на своя емблематичен модел, марката решава да обедини усилията си с известен дизайнер, който е сред 100-те водещи творци на Architectural Digest и представител на френските изкуство и занаяти.

Renault 5 Diamant отстрани

Вдъхновението на Пиер Гоналонс идва от декоративните изкуства и по-специално от фините бижута, които са видими в няколко деликатни и иновативни детайла.

"Диамантените" фарове на Renault 5 Diamant

Въпреки че на пръв поглед Renault 5 Diamant запазва отличителния си силует от излизането на модела през 1972 г., то се превръща от поп икона в истинско бижу. Например, предните и задните светлини изглеждат като скъпоценни камъни, а широките колела, наследени от версията Alpine, са по-гладки и имат слънце в центъра – символ, на който Пиер Гоналонс държи. 

Широките колела на Renault 5 Diamant, наследени от версията Alpine, са по-гладки и имат слънце в центъра

Екстериорният цвят е комбинация от три слоя боя: златисти пигменти върху розова основа, покрити с матов лак, създаващ голямо разнообразие от ефекти, вариращи от златни щрихи на слънце до по-сини тонове на тъмно.

В интериора Пиер Гоналонс опростява автомобила, като запазва само няколко много специфични елементи. Дръжките на вратите, механизмите за управление на прозорците и лостът за смяна на скоростите се възползват от ясно изразени парижки нотки като позлатен месинг, неръждаеми и устойчиви на износване материали. 

Седалките с естествен, ръчно тъкан конски косъм

Тъканта, покриваща седалките, е дело на производителя на текстил Métaphores; арматурното табло е покрито в ръчно тъкан конски косъм; мохерният вълнен килим е направен от Pinton, един от последните занаятчии на гоблени във Франция.

Позлатяването на довършителните щрихи на автомобила, включително монограма на предния капак, е направено от Bertin-Aubert, ателие в Париж, известно с прецизната си изработка.

Извитият мраморен волан в Renault 5 Diamant

Воланът е изработен от френския мрамор Grand Antique d’Aubert, рециклиран от Minéral Expertise и излят в тръби върху карбон и учудващо, уникалната му форма не го прави по-малко удобен за водача”. През цялото време се използва опитът на Renault, за да се гарантира, че автомобилът е напълно реалистичен и завладяващ и че функционалните елементи са безпрепятствени.

Иновативната и елегантна стойка за телефон в интериора на Renault 5 Diamant

Откъм технологии, Renault 5 Diamant определено не се срамува да ги използва. Освен че е изцяло електрически, моделът се предлага със скенер за пръстови отпечатъци за отключване на вратите и като всички електрически автомобили разполага с трипозиционен лост за превключване на скоростите (предна, неутрална, задна). Три кръгли дигитални циферблата, които отдават почит на часовникарското изкуството, предоставят важната информация: скорост, заряд на батерията и час. 

Инфотейнмънт дисплей няма, но пък има специално разработена стойка за смартфон. 

В рамките на проекта Renault и Пиер Гоналонс разработват голяма NFT колекция, вдъхновена от Renault 5 Diamant, която ще бъде представена през септември.

Renault 5 Diamant, заедно със своя NFT цифров близнак, ще бъде продаден на търг няколко седмици по-късно. Приходите от продажбата ще бъдат дарени на „Дай 5“, новия социален проект на марката за достигане до младите поколения чрез спорт и музика.

Снимки: Renault