В дома на Клуба на собствениците на Bugatti, които си имат собствена писта

В дома на Клуба на собствениците на Bugatti, които си имат собствена писта

20/07/2022 0 By Габриела Стойчева

Основан в Лондон през 1929 г., първият Клуб на собствениците на Bugatti в света се премества в Прескот през 1937 г., където създава свое собствено трасе за планинско изкачване

Разположено в средата на Западна Англия, Prescott Estate” е дом на Клуба на собствениците на Bugatti. Най-старата организация в света почита любовта към марката си в продължение на повече от 90 години, а историята около нея е не по-малко интересна. 

Клуба на собствениците на Bugatti организира състезание

Клубът е основан на 18 декември 1929 г., само две десетилетия след като Еторе стартира автомобилната компания, която носи неговото име. Тогава трима абсолютно непознати собственици на Bugatti се срещат в ресторант и започват да обсъждат възможностите за стартиране на клуб, който да обедини ентусиасти в общата им любов към тези автомобили.

Тримата основатели на Клуба на собствениците на Bugatii

Няколко години по-късно клубът вече е бил домакин на не малко събития по шофиране на различни трасета. Но временната натура на тези места довежда до търсенето на нещо постоянно, нещо собствено.

Дом, достоен за името Bugatti

През 1937 г. полковник (по-късно бригаден генерал) Г. М. Джайлс, който присъства на първата среща на Клуба в Симпсън, и неговият брат Ерик закупуват имението Prescott Estate”.

Логото на Клуба, изобразено върху входната врата на имението в Прескот

Осъзнавайки потенциала на тогавашния разровен, кален път до къщата, работа по превръщането на повърхността в по-подходяща за моторни спортове започва. В крайна сметка, един дом в чест на Bugatti трябва да има някаква форма на състезателна писта – двете вървят ръка за ръка, нали?

Bugatti Type 18 Black Bess в Прескот
Bugatti type 18 „Black Bess“ на едно от скорошните събирания на Клуба в Прескот

През април 1938 г. полковник Джайлс повежда конвой от 130 членове на клуба и гости зад своето Bugatti Type 18 „Black Bess“ до Прескот, където се провеждат първите тестове на прясно асфалтираното трасе. На първата подходяща среща през май същата година Артър Барон “взривява” своя Type 51 по 1-километровия участък. Постигайки най-бързо време за деня от 50,70 секунди, Барон триумфира над аналогичната кола на опитния Джак Лемън Бъртън само с 0,04 секунди.

Джак Лемън Бъртън се състезава своето Bugatti Royale
Джак Лемън Бъртън се състезава в своето Bugatti Royale © Bonhams

Струва си да споменем, Бъртън е бил един от редките собственици на Bugatti, който не само притежавал едно от едва 7 произведени (само 6 съществуват днес) Bugatti Royale, но и го е карал редовно.

Заводският екип на Bugatti на посещение

През юли на 1939 г. Клубът провежда първото си международно събитие, привличайки присъствието на сина на Еторе Бугати – Жан Бугати и звездния пилот на компанията Жан-Пиер Вимил, току-що спечелил 24-те часа на Льо Ман за Bugatti за втори път.

Колата, с която Жан-Пиер Вимил печели първата титла на Льо Ман за Bugatti през 1937 г. - Type 57G Tank
Колата, с която Жан-Пиер Вимил донася първата титла от Льо Ман за Bugatti през 1937 г. - Type 57G Tank

Преди Втората световна война той печели 11 Гран при състезания с Bugatti освен останалите победи. Вимил загива, когато губи контрол над своя Simca Gordini и се блъска в дърво по време на тренировки за Гран при на Буенос Айрес през 1949 г.

„Велико нещо е да осъзнаем, че екипът на Bugatti, включително самият мосю Жан Бугати, е дошъл тук специално за днешното събитие, чак от Молсхайм в Елзас, и ние му желаем приятно посещение и най-добър късмет,“ – си припомня историята.

Състезание на Клуба на собствениците на Bugatti в Прескот

Вимил е сред присъстващите, които вземат участие в състезанието. Неговото Bugatti, заводска версия за Гран при състезания, е базирано на шаси Type 59 с 4,7-литров двигател Type 50B. За съжаление колата не се оказа идеалният избор за трасето и френският пилот не взима най-бързото време от деня. Този унизителен резултат предизвика извинение от Жан Бугати.

„Съжалявам, докарах кола, която не е подходяща за вашия хълм. Следващата година ще докараме 1,5-литров автомобил – един от новите ни – и се надявам, че ще се справим по-добре.“ – коментира малкият Бугати.

Самият Еторе Бугати също е бил посетител на клуба, представяйки версия на Type 51 на неговите членове.

Имението днес

Скорошна сбирка на Клуба на собствениците на Bugatti в Прескот

Когато спиращото дъха имение в красивия английски регион Котсуолдс „Prescott House” се продава, Клубът запазва собствеността върху земята от 69 декара и трасето, кръстено „Prescott Speed ​​Hill Climb”. 

Както вече споменахме, с дължина от 1 км, трасето се изкачва на повече от 60 метра и включва предизвикателно изпитание от къси прави, бързи и бавни завой, а също и феноменална “фиба”.

Карта на планинското трасе в Прескот
Карта на планинското трасе в Прескот / © Prescott Hill Climb

Днес хълмът все още резонира от звука на моделите на Bugatti. Рупърт Маркс е редовен и изключително бърз състезател там в своето Bugatti Type 59 от 1934 г. И той всеки път оценява възможността да шофира по това трасе.

„Изключително сме щастливи, че можем да изкачваме този хълм днес, особено като вземете предвид колко малко състезателни места са оцелели с течение на времето,” разказва Маркс. „Разположен тук, сред великолепната околност на Котсуолдс, той кара гръбнака ви да изтръпва всеки път, когато шофирате. Ние наистина имаме голям дълг към онези пионери в Клуба на собствениците на Bugatti, които го създадоха и го предадоха на бъдещите поколения, за да се наслаждават днес.“

Не само площадка за игра

Също така в имението се намира Bugatti Trust. Работейки като независим субект към Клуба на собствениците на Bugatti, тръстът предоставя безпрецедентно богатство от ресурси на Bugatti, включително около 27 000 исторически документа и 10 000 изображения.

Планинско състезание, провеждано от Клуба на собствениците на Bugatti

Bugatti Trust е създаден от Хю Конуей през 1987 г., а днес неговият син, наричан също Хю, служи като председател. 

Bugatti Trust е посветен на изучаването на творчеството на Еторе и опазването на наследството на марката. Това е независимо финансирана благотворителна организация, регистрирана в Обединеното кралство, с образователни цели. Текущите акценти на дисплея включват зашеметяващо Bugatti Type 57S Atlantic – което е напълно реконструирано след катастрофа, триколката Type 1 Prinetti & Stucchi от Еторе Бугати, заета от The Pearl Collection, и личният дневник на Жан Бугати от 1939 г., зает от Musée National de l’Automobile – колекция Schlumpf, Мюлуз, Франция.

Снимки: Bugatti