Изцяло новият Honda Civic Type R: най-бързата кола с предно предаване на „Сузука”

Изцяло новият Honda Civic Type R: най-бързата кола с предно предаване на „Сузука”

21/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

Тази година Honda празнува 30 г. Type R и 50 г. Civic, а новият Honda Civic Type R счупи рекорда за обиколка с предно задвижване на пистата „Сузука” в Япония

Новият Honda Civic Type R е базиран на по-улегналата хибридна версия, наскоро представения Honda Civic e:HEV. Използвайки елегантния седан за основа, Civic Type R надгражда всички нужни елементи, за да представи достоен наследник на обичаната японска спортна кола. 

Изцяло новата Honda Civic Type R отстрани

Сред “добавките” са уголемена решетка за максимално поемане на въздушния поток към двигателя, а също и вентилационен отвор отгоре. Аеро елементи като големите вентилационни отвори зад предните колела и нов, по-голям заден дифузьор, който е интегриран директно в пода са също сред акцентите.

Продължавайки с дизайна отзад, спойлерът играе в полза на повече притискаща сила, а дизайнът с наклон назад, за да намали съпротивлението на въздуха. Поддържано от нови алуминиеви ляти стойки, задното крило е по-ниско, но по-широко от предишния модел.

Интериорът на изцяло новата Honda Civic Type R

Отвътре интериорът е модернизиран съобразно актуалната философия на Honda, а в спортния седан той представя по-ниска позиция на шофьора от преди, подобрена видимост над долния преден капак, мъртвите точки са сведени до минимум и отразяващите елементи са намалени.

Интересното идва от мощния регистратор на данни Honda LogR. Той се се завръща в шестото поколение Civic Type R в силно актуализиран формат, за да предостави ултимативните данни за надграждащо моторспорт преживяване. С множество датчици, вече може да следите на смартфона си в реално време записи от времена на обиколка, кръгове на триене на гуми и насоки за по-добри обиколки на пистата.

Новата свързана система на Honda Civic Type R

Също така, в допълнение към режимите Comfort, Sport и +R, е въведен нов „Individual Mode“, който позволява персонализиране на изживяването при шофиране.

Двигателят на новия Honda Civic Type R

Двигателят е доразвит от предшественика 17YM Type-R с ревизия на турбокомпресора и оптимизация на самото турбо. Резултатът: най-мощният VTEC двигател с турбокомпресор в историята на Type R. Изпускателната система и шестстепенната ръчна трансмисия също са в отбора за постигане на този резултат.

Параметри? Honda все още ги пазят в тайна…

Новият Honda Civic Type R запазва характерния си троен ауспухов накрайник

Спирачната система Brembo запазва дисковете от две части от предишното поколение, но въвежда подобрен контрол на температурата и въздушно охлаждане чрез модернизиран радиатор, осигуряващ продължителна, оптимална производителност по време на тежка употреба.

Нов дизайн, запазващ обаче характерното разположение с троен ауспух, представя подобрена звукова модулация – защото шумните коли едва ли някога ще станат табу.

Изцяло новата Honda Civic Type R в профил

Изцяло новата Honda Civic Type R ще бъде пусната в продажба през следващата година, като първите доставки за клиенти ще започнат в Европа от началото на 2023 г.

Снимки: Honda