Шест жестоки автомобила с добавена мощност

Шест жестоки автомобила с добавена мощност

02/04/2020 0 By GRACE PACE RACE

ABT RS7-R

Увеличение със 139 коня и 120 Нм в сравнение със стоковата RS7 постигнаха от ABT след като „напомпаха“ 4.0-литровия туин турбо V8 двигател до 730 к.с. и 920 нютон метра. Промените отвън са забележими – четири изпускателни тръби вместо две и карбонови допълнения към почти всеки ъгъл и елемент на автомобила, като дифузьорът е подменен с такъв направен изцяло от въглеродни влакна. Отвътре пък е добавена кожа и още карбон, като на централната конзола е изписано „1 от 125“, което, както може да се досетите, е броят на автомобилите, които ще бъдат произведени. Надписът пък е персонализиран според собственика, в случая пише „Ръчно направена за Даниел АБТ“.

М5 Hurricane RS от G-Power

Как да познаем мощен автомобил? Е, дори и нищо да не разбирате, най-лесно ще познаете като го чуете. Тук свирепият звук на доработеният 4.4-литров туин турбо V8 излиза през нова титаниева изпускателна система с четири изхода, а цялата машина се движи върху 21-инчови ковани джанти и Michelin гуми към тях срещу скромната сума от 9 545 евро. Оранжевият металик цвят пък с радост ще свали баланса по сметката ви с 3 800 евро. Но това е тунингован автомобил и интересното се крие под капака, където два турбочарджъра и няколко софтуерни и хардуерни настройки добавят малко над 200 к.с. отгоре към иначе мощния стоков двигател на BMW М5 Competition. Крайното уравнение говори само за себе си – 829 к.с. и ослепителни 1050 Нм, а G-Power твърдят, че автомобилът ще продължи да ускорява до 350 км/ч, която е и скоростта, до която е лимитиран, но не е лимитът на автомобила. Тоест, без „бариерата“ този M5 Hurricane RS вероятно може да удари 400 км/ч с подходящите гуми.

Maserati Levante Esteso от Novitec

Точно 3.8 секунди са нужни на Levante Trofeo от Novitec, за да достигне стрелката на скоростомера до заветните 100. Това е с 0.1 секунда по-малко от най-бързия сериен SUV в света – Bentley Bentayga Speed! Но впечатляващите параметри на италианската красота, до която са се докоснали немските инженери от Novitec не спира с това. Ако сте свикнали с габаритите на Levante, препоръчително е да внимавате при следващото паркиране на тунингованата версия, защото с не особена радост ще откриете, че ширината се е увеличила с 10 см отпред и 12 отзад. Но пък когато успеете да я наместите в гаража си, няма как да не се обърнете и да хвърлите пореден поглед на парчето карбон върху предния капак докато вратата драматично се затваря. Novitec не само са добавили раздувки по калниците на SUV-а, но и са го снишили с 25 мм, което подобрява изпълнението му на пътя. 

Черешката на тортата е 3.8-литровия V8 на Ferrari, който със „скромните“ си 580 к.с. и 780 нютон метра е пипнат до 616 к.с. и 820 Нм. За ускорението казахме – Bentley, ваш ред е.

Mercedes-AMG A45 от Renntech

Да, новината, че Renntech могат да изкарат 594 к.с. от феноменалния двулитров двигател на Mercedes е стара, но е новина, която заслужава да влезе в тази класация. Какво обаче е нужно, за да се премине от 416 к.с. на 594 к.с.? Пакет от Renntech, който включва трите основни неща за истински мощен тунинг – модифициран турбочарджър, нова изпускателна система и, разбира се, малко техническа доработка под формата на промени в софтуера и хардуера. Renntech предлагат и вариант за скромните, без механични промени, само софтуерни, който доставя 469 к.с. и 575 Нм…

Но да се фокусираме върху варианта със 178 к.с. отгоре – макар да не са известни всички подробности, сигурни сме, че тези 3.8 сек от 0 до 100 км/ч ще бъдат подобрени. Завесите обаче са съвсем леко открехнати, а зад тях все пак разбираме, че в пакета ще се предлага опция за контрол с дистанционно управление над клапите на изпускателната система, които могат да бъдат напълно отворени, независимо от режима на шофиране. Желаещите могат да си поръчат и спортен катализатор, което ще остави съседите им още по-недоволни, но какво пък, ще си имате най-якия хотхетч с почти 600 к.с. Повече детайли очакваме в близките месеци, а за да са сигурни от Renntech, че няма да ги изпуснем, ни предоставят видео от дино тест.

Rolls-Royce Cullinan от Spofec

Драг състезание с Rolls-Royce? Това трябва да е забавно… поне докато SUV-ът не завърши вместо първи, при майстора. Навярно точно такава идея е споходила ателието Spofec, което специализира в продажбата на тунинг пакети за Rolls-Royce, когато са се захванали с не леката задача да доработят двигател, който така или иначе е перфектен. Нищо чудно, че името на тунинг пакета се нарича Overdose – така де, да имаш Rolls-Royce Cullinan е достатъчно голям залък и всяко добавено нещо отгоре му ще си е чиста свръхдоза адреналин. V-образният 12-цилиндров агрегат е получил своята свръхдоза под формата на 114 к.с. и 160 Нм отгоре. Кованите 24-инчови джанти, които са от колаборация с Vossen галят окото, а изпускателната система с елктронно контролирани клапи вероятно ще реве толкова силно, че да вкара лъва в размисъл кой е кралят на джунглата. И макар това да е наистина див тунинг, нищо не подхожда повече на този SUV от една писта и няколко „бегачки“, с които да се позабавлява. И ако се чудите – да вече има хора, които са закупили този Overdose пакет за своя Диамант, така че това не е просто поредната луда идея в интернет пространството, която никой няма да види реализирана на пътя. Крайният резултат е дори по-мощен от версията, която Mansory представиха преди време – 674 к.с. и 1010 Нм. За сравнение, Mansory успя да постигне 600 к.с. и 900 нютон метра. Оригиналната версия има 563 к.с. и 850 Нм.

Lamborghini Aventador SVJ от Mansory

Какво става когато луксозната тунинг компания Mansory използва въображението си да преобрази супер автомобил като Aventador SVJ? Получава се кръстоска от благородна порода, носеща името Cabrera. Редом до породистите бикове Miura и Gallardo, Cabrera е тунингована версия на Superveloce Jota, която ще бъде произведена само в 3 бройки под мотото „По един автомобил на век“. Освен очевидното количество карбон, което е използвано, силуетът е драстично променен – нови LED фарове, допълнени от габаритни LED светлини, специално проектираната изпускателна система за модела завършваща с 4 отвора вместо с обичайните 2 за SVJ, които освен, че са се удвоили, са и сменили оригиналното си местоположение с няколко сантиметра по-нагоре и още много детайли, на които се дължи това цялостно преобразяване. Предният капак е от въглеродни частици, а предната броня, дифузьорът, спойлерът, страничните прагове и елементите по покрива са част от аеродинамичния пакет и също са карбонови.

Промяната в мощта на двигателя не е толкова драстична, колкото външния вид на Cabrera – oт 759 к.с. на 800 коня и от 720 Нм на 780 нютона, но пък Mansory са успели да свалят 0.2 секунди от ускорението до 100 км/ч. и така Cabrera чуква цифрата за 2.6 секунди.

Да ви признаем, оставаме със смесени чувства за крайния резултат. Бърза? Няма съмнения. Красива? Мислим, че немците са прекалили.