BMW Серия 8 Гран Купе – неприлично икономична | Тест

BMW Серия 8 Гран Купе – неприлично икономична | Тест

27/03/2020 0 By Габриела Стойчева

Тестваме BMW Серия 8 Гран Купе в изпълнение 840d, а резултатът е изненадващо икономичен

Историята се повтаря. През 1990 г. първата Серия 8 на BMW се появява след края на Серия 6 с надеждата тя да наследи успеха на култовия седан, но и да добави спортен характер под формата на V8 и V12. И макар мнозина да смятат, че 8-ма Серия е плод на естествената еволюция на 6-та Серия, това е невярно.


Идеята за по-висок клас BMW, с повече мощност, но и значително по-висока цена, изглежда обещаваща в началото, но надеждата бързо умира и само 9 години след продажбата на първия автомобил, последният затваря поделението „Осем“ за следващите 20 години.

Това, което имаме днес, е продукт, който е създаден от опита, историята и грешките на BMW и най-вече от нуждата за Гран Купе с истинско пространство.

Купе? Седан?

Отговорът е… и двете. Трябва да признаем, че е трудно да се създаде автомобил с пространство, като същевременно допълнителните сантиметри да не са за сметка на дизайна. Също трябва да признаем, че това е трудно за мнозина, но не и за BMW. Убеждението в това дойде с появата на Серия 6, която се явява като първия купе-седан на баварците, а ето, че този талант го показаха отново с връщането на Серия 8 сред редиците. И докато при Серия 6 дизайнерите на BMW подходиха плахо и ощетиха пространството на задните седалки, то тук те показват, че вече са уверени в решенията си и са се развихрили, като този път не е за сметка на комфорта.

Четиривратата версия е успяла да запази най-доброто от купето и дори погледната отпред или отзад, не бихте намерили разлика между двете версии. Огромна разлика в броните също няма да откриете дори и да сравянвате 840d xDrive с М850i xDrive.

Предната част на 8-ма Серия е толкова обрана, няма агресия, каквато е видима в други модели, но изглежда зашеметяващо добре. Няма огромни бъбрековидни решетки, а всяка остра линия започва и свършва плавно и естествено. Просто великолепно! 

Отзад е друга история, но със същата идеология – плавни, остри линии, които обаче вместо спокойствие, издават агресивност и усещане за динамика. 

Когато излезе купе версията си мислих, че съм видяла най-красивото съвременно BMW. След това дойде и кабриолет версия – същата тази красота, запазена дори когато автомобилът е без покрив. И накрая Гран Купе – две врати повече, 23 см по-дълга и цели 60 см по-висока… а красотата се запазва от всеки ъгъл.

Настанете се удобно

Дали сте малко над 10 000 лева за бял кожен салон от BMW Individual. На първия ден той дори е по-бял от зъбите ви, но с всеки следващ стелките започват да приличат по-скоро на изтривалката пред входната ви врата, а самите седалки ви се молят да не носите друго освен бели дрехи. Не ме разбирайте погрешно, в тази кожа интериора наистина изглежда много добре и отваря така или иначе голямото пространство в автомобила, но освен ако нямате автомивка в гаража си или не живеете на място където настилката е само асфалт и никога не вали, то не ви препоръчвам да изберете този цвят. Дори и да обичате да чистите…

Иначе, няма как да сбъркате BMW интериор – прекрасни графики на инфотейнмънт дисплея, централна конзола, насочена изцяло към водача, фина перфорирана кожа, дигитален клъстер, който показва всичко необходимо, удобно разположение на бутоните и… опционалният стъклен лост за селектора на трансмисията, който е ръчно изработен и наподобява кристал. Като цяло, няма да видите нищо по-различно в интериора на 8-ма Серия Гран Купе, което не сте забелязали и в другите серии. Излишно е да споменаваме, че пасажерите отзад се чувстват комфортно и имат предостатъчно място за краката и дори над главата си, макар и формата на автомобила да е купе. Което е добро, няма нужда да се променя – BMW уцелиха от раз интериорния дизайн на новите си модели и за щастие всяка серия носи същия подпис, с доработки според класа.

BMW 840d xDrive

Дизел, 3-литров шестак и 320 к.с. – достатъчно ли е за спортно Гран Купе? Същият двигател се намира под капака на релевантната версия на Серия 6, а лично за мен това е един от най-балансираните двигатели на компанията, съчетаващ комфорт и динамика, което все пак са двете характеристики на спортно Гран Купе, нали? И наистина, автомобилът, макар и огромен, има плавно ускорение на режим Comfort, а вдигането на пулса идва с превключването на спортен режим. Добавете Sport Plus на трансмисията и окачването, и вече забравяте, че карате автомобил с четири врати. Удоволствие от първа класа. 

8-ма Серия Гран Купе се предлага с четири двигателя – три бензинови и един дизел. Основни характеристики на всеки един от тях:

   840i xDrive Гран Купе

   Мощност: 340 к.с.

   Ускорение 0-100 км/ч: 4.9 сек

840i Гран Купе

Мощност: 340 к.с.

Ускорение 0-100 км/ч: 5.2 сек

840d xDrive Гран Купе

Мощност: 320 к.с.

Ускорение 0-100 км/ч: 5.1 сек

M850i xDrive Гран Купе

Мощност: 530 к.с.

Ускорение 0-100 км/ч: 3.9 сек

Какво ми хареса:

Tози автомобил сякаш е залепен за асфалта посредством магнитно поле и независимо от ъгъла на завоя или настилката, тази кола просто не се отмества, дори когато достигнете лимита на възможностите й. Кара те да се чувстваш сигурно – няма изненади, няма остра смяна на посоката на гумите при леко изместване на волана и дори на спортен режим, тя пак остава прeдвидима. Мощността в 840d xDrive е перфектно балансирана и всяка система, като xDrive, Electric Power Steering (EPS) и Integral Steering, е насочена именно към този баланс на пътя.

Трябва да призная, че за GT автомобил 8-ма Серия Гран Купе е достатъчно маневрена – е, не колкото последната S-class, но достатъчно. Системата Integral Steering помага в тесните софийски улици, като променя своевременно ъгъла на завиване на задните колела, в повечето случаи под различен такъв от предните, за да не се притеснявате от съсипване на джантите на някой бордюр.

Когато превключите на комфортен режим, най-вероятно ще очаквате усещане като на лодка, но такова няма – Porsche Panamera вози доста по-меко на подобен режим, но все пак на мен тази твърдост ми харесва – имаш усещане за пътя, което до известна степен ти дава контрол над автомобила. 

8-степенната автоматична трансмисия е по-точна от швейцарски часовник и никога не бърка предавките, дори при резки промени в оборотите. И за секунда не си помислих да използвам перата, защото насладата от безпогрешна кутия не се усеща често. 

И какво не толкова:

В завои е по-мека отколкото би ми се искало, дори и да настроите всички системи на Sport и Sport Plus. Да, както споменах по-горе, държи се великолепно и не се отмества от пътя, но все пак ми липсва онази баварска агресия, която дори най-малкият спортен модел М135i има. Е, за този проблем решението е М850i, ще кажат някои…

Ако обичате шумни автомобили, трябва да се обърнете към някоя от бензиновите версии. Изкуствено генерираният звук от ауспусите се усеща най-вече в купето и има доста по-малко въздействие когато излезете отвън. Но се преглъща – прекалено много автомобили има на този свят с истински V8, V10 или V12, че да се хванем за това. Редовият 6-цилиндров е ОК.

Kакво още

Естествено, като представител на луксозния клас, Серия 8 Гран Купе има всички възможни екстри и технологии и повечето от тях идват с базовото оборудване. Driving Assistance Professional – разпознаване на пътни знаци, автоматична спирачка при регистрирана опасност от сблъсък, поддържане на лента, BMW Personal Assistance, подгрев на седалки, волан и т.н. Има също и Wi-Fi Hotspot и Apple CarPlay, но собствениците на Android все още не са уредени. Стандартно всяка 8-ма Серия идва с озвучителна система Harman Kardon, а ако имате допълнителни 8500 лева заложени в бюджета, може да изберете 16-точковата система на Bowers & Wilkins. 

Неприлично икономична

Да постигнеш разход от ≈ 7л/100 км не е необичайно за дизелов двигател. Да постигнеш този разход за 3-литров 6-цилиндров двигател също не е изненадващо. Но да постигнеш този разход предвид всичко казано, и да добавим към уравнението 2-тонно Гран Купе – това вече е забележително.

Когато заредите автомобила догоре, пробегът ще покаже 800 км. Да, 800! Естествено си мислех, че това число ще започне да пада правопропорционално с всеки километър в час отгоре.. но не. Аз изминах 800 км с един резервоар. И не, не съм шофирала с 80 км/ч на магистрала в продължение на 800 км. 

BMW 840d xDrive има много положителни черти, но никоя от тях не изненадва толкова, колкото икономичността на автомобила. Всяка положителна черта, което споменах, е по-скоро бих казала нещо типично за BMW, но този разход си е направо за завиждане. Ето това прави 840d xDrive достоен конкурент сред останалите представители на други марки в сегмента и е нещо, с което определено ги превъзхожда.

BMW 840d xDrive Гран Купе е на цена от 195 200 лв с ДДС. За сравнение, стартовите цени на бензиновите версии са:

840i xDrive – 188 800 лв с ДДС

840i – 181 800 лв с ДДС

M850i xDrive – 241 600 лв с ДДС

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
5/5
На пътя
4.7/5
Технологичност
5/5
Икономичност
5/5
Функционалност
4.6/5
Дизайн екстериор
5/5
Дизайн интериор
5/5
Обща оценка
5/5