Само по двойки – нов прочит на Aston Martin V12 Vantage Zagato

Само по двойки – нов прочит на Aston Martin V12 Vantage Zagato

21/04/2020 0 By GRACE PACE RACE

От Aston Martin V12 Vantage Zagato трябваше да бъдат произведени 150 бр., но едва 61 слязоха от поточната линия

Преди 9 години Aston Martin представи концептуален автомобил с името V12 Vantage Zagato на престижния конкурс по красота Конкорсо д’Елеганца Вила д’Есте по бреговете на езерото Комо в Италия, откъдето и се прибра с награда за най-добър дизайн на концептуален автомобил. Още тогава спортното произведение на изкуството се превърна в a-must-have за колекционерите, а вълнението подтикна британците да направят лимитирана серия от 150 броя, но за жалост заявките от клиенти не оправдаваха „голямата бройка“ и в крайна сметка само 61 автомобила слязоха от поточната линия.

Може да кажем, че R-Reforged, част от AF Racing (Switzerland) Group, се появяват точно навреме за да довършат започнато през 2012 г. като са се захванали с не леката задача да препроизведат 38 броя V12 Zagato, всеки един от тях напълно уникален.

18 купе и 18 роудстър V12 Vantage Zagato автомобила ще бъдат произведени под зоркото око на Aston Martin, със специалното съдействие на Zagato и сглобени от R-Reforged. В момента швейцарската компания търси коли-донори, върху които да изгради наново автомобилите и дори вече е намерила няколко, които са с пробега от магазина. Автомобилите ще се продават само по двойки, на цена за „комплект“ от 1.72 милиона паунда (малко под 4 милиона лева). 

Какво ще е променено от 2012 г.? Като за начало, и двете версии ще могат да бъдат изцяло персонализирани според предпочитанията на клиента, което означава, че единствените граници са въображението на бъдещия собственик. Друго различно ще е интегрирането на адаптивен заден спойлер, който в „нормалната“ версия е фиксиран, и който ще подобрява стабилността при високи скорости, а купето ще е изцяло от карбон. Интересното (както в повечето случаи) се крие под капака, където има увеличение с 83 к.с. в сравенение с V12 Vantage и с 35 к.с. сравнение с V12 Vantage S, което означава, че новият-стар модел ще произвежда 600 к.с. от същия 5.9-литров атмосферен V12.

Специалното издание на V12 Vantage Zagato е по случай 100-годишния юбилей на Zagato и 60 години съвместна работа с Aston Martin.