Само още 100 броя Bugatti Chiron останаха да бъдат произведени

Само още 100 броя Bugatti Chiron останаха да бъдат произведени

28/10/2022 0 By GRACE PACE RACE

400/500 - поредният Bugatti Chiron в конфигурация Super Sport отива при собственика си

Когато говорим за Bugatti, “ексклузивност” е първата дума, която изкача в ума. Не, че сумата от над 3 милиона евро остава незабелязана, но именно ексклузивността я обосновава. Днес, 6 години след като стартира производството на Bugatti Chiron, от завода излиза 400-ната бройка, бележейки 80% от цялото производство на Chiron. 

400-ият Bugatti Chiron

Bugatti обещава, че никоя кола няма да бъде като друга. Това се дължи основно на огромния набор от опции за персонализиране: неограничена колекция от бои, материали, облицовки, индивидуални щрихи, аксесоари; За 400-ия – Chiron Super Sport – голо тяло от въглеродни влакна, тонирано в тъмно зелено, е избрано от неговия собственик.

400-ият Bugatti Chiron

Особената комбинация е вследствие на особена сложност на изпълнение. Например, само за постигане на желания ефект са необходими до осем слоя върху най-горния, всеки от които е полиран до перфектно, дълбоко и лъскаво огледално покритие. 

400-ият Bugatti Chiron

“Тъкането” на въглеродното влакното трябва да тече в правилната посока през всички отделни панели, което изисква всеки лист да бъде нарязан в определена точка и по специфичен начин. Всеки панел също трябва да съвпада с тези, които са съседни, създавайки един непрекъснат поток през каросерията на автомобила, добавяйки допълнителна сложност. 

Всичко това, разбира се, се прави на ръка от “най-отдадените и опитни специалисти в света”.

400-ият Bugatti Chiron

Виталното тъмнозелено тонирано тяло е съчетано елегантно със Super Sport Magnesium Wheels – леки и изключително здрави – и капак на двигателя, завършен във фин нюанс „Nocturne“, докато нотки на „Fierce“, които се сливат безпроблемно с тонираните панели от въглеродни влакна, се използват върху няколко от екстериорните детайли, като емблематичната решетка Bugatti Horseshoe и капачките на джантите с лого EB.

400-ият Bugatti Chiron интериор

Вътре клиентът е заложил на комбинация от изцяло кожена тапицерия за седалките в зелено и черно. Карбонът също не липсва, видим на волана. Този изключителен Chiron Super Sport е снабден и с опционалния покрив Sky View.

400-ият Bugatti Chiron интериор

В сърцето на Chiron Super Sport е прочутият 8,0-литров W16 двигател на Bugatti, развиващ 1600 к.с. – със 100 к.с. повече от оригиналния Chiron от 2016 г. – благодарение на значителен реинженеринг с надстройки като разширен квартет от турбокомпресори. Максималните обороти на двигателя се увеличават до 7100 об/мин с максимален въртящ момент от 1600 Нм, наличен между 2000 и 7000 об/мин. В комбинация с контролираното превключване на седемстепенната скоростна кутия с двоен съединител, Chiron Super Sport е в състояние да ускори до 300 км/ч за 12,1 секунди, с максимална скорост от 440 км/ч.

Bugatti Mistral

Ще бъдат произведени само още 100 екземпляра от най-новия хиперспортен автомобил на Bugatti, но производственият цикъл от 500 автомобила няма да отбележи края на легендарния двигател W16. Още два модела ще увенчаят тази окончателна ера в историята на марката. На пътя W16 Mistral ще бъде върховният роудстър на Bugatti, докато Bolide, само за писта, ще осигурява “най-чистото изживяване на двигателя W16”.

Снимки: Bugatti