Краят на V8 епохата: новият Merc-AMG C 63 S – по-мощен, но с 4-цилиндров двигател

Краят на V8 епохата: новият Merc-AMG C 63 S – по-мощен, но с 4-цилиндров двигател

22/09/2022 1 By Габриела Стойчева

Новият Mercedes-Benz AMG C 63 S E Performance има най-мощният 4-цилиндров двигател в света

Навярно сте запознати с цветната история на AMG преди всъщност да стане официална част от ансамбъла на Mercedes-Benz Group AG. Ако ли не, следва кратка ретроспекция:

През 1967 г. сегашната спортна дивизия на Mercedes-Benz стартира като компания за производство на състезателни двигатели, като връзката с MB още по онова време е присъща.

Именно двама бивши инженери на Mercedes-Benz – Ханс Вернер Ауфрехт и Ерхард Мелхер, основават AMG, след като ръководството на MB отказва да подкрепи тяхната идея за спортни двигатели за Mercedes автомобили. 

Едва през 1993 г. MercedesBenz Group AG, тогава Daimler-Benz AG, осъзнава изпусната пазарна възможност и стига до консенсус с AMG за съвместна работа. През 1993 г. се появява и първият Mercedes-Benz AMG модел – C 36. 

Първото AMG
Първият съвместен проект на Mercedes-Benz и AMG: Mercedes-Benz C 36 AMG, 1993 г.

В първия ден на 1999 г. концернът купува 51% от AMG и AMG се преименувана на Mercedes-AMG GmbH. На същия ден 6 години по-късно Mercedes-AMG GmbH става изцяло притежавано дъщерно дружество на Mercedes-Benz Group.

Поколенията Mercedes-Benz AMG C63

През 2008 г. се появи и първото поколение Merc-AMG C 63, което остана на пазара до 2015 г. с малко пластични корекции междувременно. Култовият 6,2-литров (промотиран и като 6,3-литров за да почете първия сериен V8 двигател на MB – 6,3-литровият M100), разполага с 8 V-образно разположени цилиндъра, вади настръхващ атмосферен писък и произвежда 451 к.с. Е, през 2011 г. Mercedes предложи на клиентите и допълнителни 30 к.с. с Performance Package Plus пакета, но за всичките 7 години архитектурата на двигателя остана непроменена. 

След това се появи и второто поколение Merc-AMG C 63, което представи намален до 4 литра обем, но хвала Mercedes, запази V8 конфигурацията. Вече обаче с туин-турбо технология. Купе версията по традиция бе представена по-късно, а дизайнът на тази кола за мен остава един от най-красивите, правени някога. 

Стигаме и до 2019 г., когато излезе и предходното на новото поколение, отново 4-литров обем и V8 мощност. Няма да влизаме в подробности за него, но както прочетохте, V8 традицията продължаваше да бъде USP за фенове по целия свят. Това обаче до днес.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance (W206)

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 4

Посрещнете новото поколение Mercedes-Benz AMG C 63 S E Performance – могъщо съсловие от букви и цифри, което не носи и помен от легендарното наследство на предшествениците си. Зад маската на вълк се крие 2-литров турбо двигател с 4 цилиндъра, разположен отпред, а пълната сила от 680 к.с. се постига благодарение на електрически мотор, разположен на задната ос.

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 6

Това, разбира се, прави новия AMG C63 S плъг-ин хибрид, но въпреки табу определението за мнозина автомобилни ентусиасти по света, не можем да си кривим душата. Новият Mercedes-Benz AMG C 63 S E Performance има най-мощният 4-цилиндров двигател в света със своите 476 к.с. без хибридната помощ. А това е повод за инженерна гордост.

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance детайли 2

Връзка, с която Mercedes-AMG се гордее, определено е Формула 1 отборът, откъдето извлича технология, най-вече при създаването на хибридни системи за автомобилите си. C 63 S E Performance не е изключение.

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 2

Пиковият въртящ момент се разгръща до ослепителни 1020 Нм, позволявайки ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,4 секунди; впечатляващо време, имайки предвид теглото от над 2,1 тона. За справка, прекият конкурент на C 63 S – BMW M3 Competition xDrive – записва спринта за 3,5 секунди, но тежи и с близо 300 кг по-малко (1855 кг). Максималната скорост е електронно ограничена до 280 км/ч. 

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 3

Неразделна част от усещането за ускорение е вече познатата деветстепенна трансмисия с много съединители. Накратко: AMG Speedshift MCT 9G (Multi-clutch transmission) реагира много по-добре и бързо от традиционната двусъединителна кутия. Нещо повече, електрическият мотор разполага със собствена двустепенна скоростна кутия, осигуряваща достатъчно е-ускорение дори при движение с високи скорости. What a time to be alive!

За първи път в C 63 напълно променлива система за задвижване на четирите колела AMG Performance 4MATIC+ се използва и включва… Drift режим. Mercedes-AMG наистина не се шегуваха, когато казаха, че предизвикват новото BMW M3 на “ринга” (да се чете като метафора, а не пистата). 

Добавено е и активно управление на задния мост като стандарт, „друга уникална характеристика в този сегмент”. 

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance интериор 4

Осем са режимите на шофиране, включващи „Electric“, „Comfort“, „Battery Hold“, „Sport“, „Sport+“, „RACE“, „Slippery“ и „Individual“. Изцяло електрическо шофиране е възможно от покой до 125 км/ч, като двигателят с вътрешно горене винаги е изключен, но само в продължение на 13 км. Едно нещо обаче е ведно за всички програми: пиковата мощност на електрическия мотор от 150 kW може да бъде използвана по всяко време чрез обикновен kick-down.

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance детайли 4

Ако се чудите как звучи новият 4-цилиндров двигател, Mercedes пояснява, че използва няколко “трика” за по-вълнуващо усещане чрез стерео високоговорители; това обаче да не се тълкува като че 4-цилиндровият звук в купето е синтезиран, само е „усилен”, уточняват от Merc.

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance детайли 5

Дизайнът следва новата линия на Merc, но изненадва с нещо ексклузивно за C 63 S и за първи път в сериен модел на Mercedes-AMG. Загледахте ли се достатъчно? Кръгла черна AMG емблема заменя трилъчевата емблема на Mercedes с лавров венец на предния капак. 

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 8

Отзад, агресивен заден дифузьор и трапецовидни накрайници на ауспуха с 63 спецификации се присъединяват към изваян спойлер с капак.

В интериора спортните седалки AMG със специално оформление на тапицерията и отличителен модел на шевове допринасят за изисканото впечатление; предлагат се и много индивидуални решения за интериора. Напълно преработената AMG Performance седалка от второ поколение също се предлага като опция. 

Mercedes-Benz AMG C63 S E Performance 9

Цената на Mercedes-Benz AMG C 63 S E Performance, който ще стъпи на пазара през 2023 г., остава неизвестна. С всички тези революционни технологии и все пак, нека не забравяме, че говорим за върховата версия на C-класата, най-вероятно ще се приближи към 200-те хиляди лева.

Снимки: Mercedes-AMG