За първи път в България показаха Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing

За първи път в България показаха Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing

24/09/2023 0 By GRACE PACE RACE

Ежегодният Конкурс за елегантност “Дръстър” в България успя да привлече родни колекционери на класически автомобили, които да извадят легенди като Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing

Конкурсът за елегантност “Дръстър” е уникално за нашите ширини събитие. Подобно на конкурсът по елегантност край бреговете на езерото Комо, “Дръстър” използва романтичната обстановка край язовир Правец, осигурявайки спиращ дъха фон за класически автомобили. Внимателно подбрано жури от международни експерти оценява всеки автомобил въз основа на множество критерии.

Тайната колекция на М Кар София - Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing

Страстни колекционери на класическите автомобили от цяла България се събраха на това престижно събитие, за да станат свидетели на спектакъл от автомобилната история. Тазгодишното издание беше особено специално, тъй като отбеляза първата поява на два емблематични автомобила, които са оставили незаличима следа в автомобилния свят – Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing.

Тайната колекция на М Кар София - Lamborghini Miura P400 S и Mercedes 300 SL Gullwing

Lamborghini Miura P400 S, с вечен дизайн и пленителен V12 двигател, е сред шедьоврите на италианското инженерство. От конкретната спецификация са произведени едва 338 бройки. Екземплярът бе изложен в оригиналния си вид, с легендарната за модела червена екстериорна боя Rosso Miura.

Същият собственик избра да представи още един модел от колекцията си. Безспорно сред най-атрактивните на изложението, редкият Mercedes 300 SL Gullwing също направи своя дебют у нас пред широка публика. Символ на немските инженерни постижения, екземплярът е един от едва 1400 произведени, от които пък само 20% са за европейския пазар, каквато е и конкретната бройка.

И двата автомобила бяха ярки примери за автомобилно съвършенство и присъствието им в „Дръстър“ създаде особено затруднение в класирането от журито; въпреки силно конкурентния конкурс тази година, голямата награда грабна именно черният Mercedes 300 SL Gullwing.

Конкурс по елегантност “Дръстър”

Също така, тази година спонсор на събитието бе Porsche и като безспорно автомобили-криптонит за мнозина, конкурсът въведе отделна категория само за представители на немската марка. В този клас взеха участие най-добрите родни екземпляри, като голямата награда в класа грабна Porsche 356 C от 1964 г.

Porsche 356 C от 1964 г.

Сред ярките участници в Конкурса за елегантност “Дръстър”, при това не само заради цвета, но и заради изключителното състояние и прецизна реставрация, бяха BMW 2002 tii от 1972 г., което спечели награда за „Най-добро реставраторско студио“, Lotus Elan от 1968 г. и Alfa Romeo Montreal от 1973 г.

BMW 2002 tii от 1972 г.
Lotus Elan от 1968 г.
Alfa Romeo Montreal от 1973 г.

Конкурсът за елегантност “Дръстър” продължава да бъде празник на автомобилната елегантност, събитие, което събира ентусиасти и колекционери, за да споделят любовта си към тези вечни машини. Както от години, това уникално събиране в България ни напомня, че страстта към класическите автомобили е по-жива отвсякога и ще продължи да процъфтява за следващите поколения.