Porsche Penske Motorsport спечели първия кръг на FIA WEC 2024 в Катар

Porsche Penske Motorsport спечели първия кръг на FIA WEC 2024 в Катар

03/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Porsche поведе във всички класове след първото състезание за 2024 на FIA WEC в Катар

Два автомобила на Porsche Penske Motorsport на подиума, клиентският отбор на Hertz Team Jota е също при тях, Manthey PureRxcing спечели новия клас LMGT3 с 911 GT3 R. Така започва сезонът на FIA WEC за Porsche. 

Porsche Penske Motorsport спечели първия кръг на FIA WEC 2024 в Катар

Първата победа на Porsche Penske Motorsport в шампионата тази година е на лице. Porsche 963 с пилоти Кевин Естре (Франция), Андре Лотерер (Германия) и Лоренс Вантор (Белгия) пресякоха финалната линия първи зад волана на кола №6. Сестринският автомобил №5 завърши състезанието от 1812 километра на трето място. Клиентският отбор Hertz Team Jota завърши триумфа на Porsche с второ място в общото класиране. В новия клас LMGT3, 911 GT3 R от Manthey PureRxcing спечели първото място.

Porsche Penske Motorsport спечели първия кръг на FIA WEC 2024 в Катар

Състезанието стартира с полпозишън за кола №5 с датчанина Майкъл Кристенсен, но още в първата обиколка той загуби лидерството. Съотборникът му в кола №6 пое щафетата, за да доминира през почти цялата продължителност на състезанието. 10 часа по-късно кола №5 на заводския екип Porsche Penske Motorsport на Porsche пресече старт-финала в Лусаил, отбелязвайки си първата победа във FIA WEC за сезона с над 30 секунди преднина.

Porsche Penske Motorsport спечели първия кръг на FIA WEC 2024 в Катар

Впечатляващ е резултатът и за втората кола на отбора в шампионата с пилоти Кембъл/Кристенсен/Маковецки. Въпреки две форсмажорни влизания в бокса заради повреда с гумата, победителят в Дейтона Мат Кембъл направи впечатляващо завръщане, изстрелвайки отбора до последното място на подиума.

Второто място на подиума за Peugeot обаче се дължа на голяма степен и до злощастната съдба на отбора на Peugeot, който се движеше на второ място дълго време, но не успя да се пребори за победа заради технически проблем в последните обиколки.

В новата категория LMGT3 Manthey PureRxcing постави еталон. Porsche 911 GT3 R, управляван от опитен клиентски екип от германския регион Айфел, доминира класа през почти цялото разстояние. След като спечелиха титлата в азиатските серии Льо Ман, пилотите Клаус Бахлер от Австрия, Джоел Щурм от Германия и Алекс Малихин от Великобритания последваха победа за откриването на сезона във FIA WEC в Катар. 911 на Manthey EMA зае флага на 15-то място.

„Всички участници свършиха безупречна работа. Екипът и пилотите показаха завладяващо представяне. Поздравления и за целия отбор у дома във Вайсах. Никой не можеше да очаква троен успех за Porsche. Но моето уважение е и към Peugeot. Това е горчиво да бъдат осуетени толкова близо до финалната линия. Те заслужаваха да бъдат на подиума с нас. Porsche 911 GT3 R на Manthey PureRxcing спечели в новия клас LMGT3. Началото на сезона не можеше да бъде по-добро.“ – коментира Томас Лауденбах, вицепрезидент на Porsche Motorsport.

Снимки: Porsche Penske Motorsport