Новата Toyota Yaris GR: нова трансмисия, повече мощност и усилено окачване

Новата Toyota Yaris GR: нова трансмисия, повече мощност и усилено окачване

07/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Обновената Toyota GR Yaris е нов прочит на най-забавната Toyota, създавана за последните 20 години

Хомологационните модели са винаги специални. Изключение не прави и Toyota Yaris GR. Още когато Toyota обяви, че ще направи такъв модел, екипът ни се въодушеви – задвижване на всички колела, 261 к.с., 6-степенна ръчка… Нима на пазара най-накрая ще се появи истински хотхтеч?

Toyota представи Yaris GR през 2019 г., а през 2021 г. една бройка попадна в ръцете ни за кратък тест. Не сме ви споделяли за впечатленията си в GRACE PACE RACE, но ако трябва да опишем с една дума Yaris GR, то е неразочароващ.

Новата Toyota Yaris GR: нова трансмисия, повече мощност и усилено окачване

Превъртаме лентата с 5 години и се озоваваме във второто поколение на Yaris GR, което обещава повече мощност, по-добро окачване и… осемстепенна автоматична трансмисия.

Новата Toyota Yaris GR: нова трансмисия, повече мощност и усилено окачване

През трите години, откакто първият автомобил напусна поточните линии, бe инвестиран сериозен експертен ресурс, за да стане той още по-добър. Инженерите на Toyota Gazoo Racing са работили с професионалисти в моторните спортове в името на постоянното усъвършенстване, за да обогатят базовия характер на GR Yaris като автомобил, насочен към водача. 

Новата Toyota Yaris GR: нова трансмисия, повече мощност и усилено окачване

Списъкът с промени е обширен, оправдавайки определението „нов GR Yaris“. Ключовите елементи в този процес на еволюция включват високотехнологичния трицилиндров двигател с турбопълнене, който има задачата да осигури още повече мощност и въртящ момент и въвеждането на напълно нова осемстепенна директна автоматична трансмисия Gazoo Racing Direct Automatic Transmission.

Сега той предлага още повече: с 19 к.с. по DIN и допълнителни 30 Нм въртящ момент, като максималните стойности нарастват от 261 к.с. по DIN к.с. и 360 Нм до 280 к.с. по DIN к.с. и 390 Нм. Освен мощността, двигателят претърпява други промени като нови изпускателни клапани и бутала, нов сензор за налягането и повишено налягане на впръскването.

Специалната ходова част на GR Yaris е допълнително усилена, а в интериора конфигурацията на кокпита и позицията на водача са променени с цел постигане на по-автентично усещане за спортен автомобил.

Окачването е пренастроено в името на по-добър контрол на управлението и стабилна и надеждна работа при високи натоварвания. За целта са променени характеристиките на свиване и разгъване на пружините и са усилени монтажните компоненти на предните амортисьори.

От представянето на модела през 2020 г. в Европа са продадени повече от 20 000 автомобила, от които повечето са от версията Circuit. Което дава допълнителна увереност на инженерите да се съсредоточат именно върху нея и за новия Yaris GR.

Именно затова в Европа новият модел ще се предлага в една спецификация, “Circuit”, която включва пакет за охлаждане cooling performance pack. При него е интегриран нов допълнителен радиатор за подобряване на надеждността при шофиране при пълно натоварване, модификации на всмукателната система и впръскване на вода върху междинния охладител.

Новият GR Yaris ще бъде пуснат в продажба в цяла Европа от лятото на 2024 г.

Снимки: Toyota