Ойт Танак доведе първата победа на Hyundai в рали Финландия | WRC 2022

Ойт Танак доведе първата победа на Hyundai в рали Финландия | WRC 2022

08/08/2022 0 By Габриела Стойчева

Танак завърши на 6,8 секунди пред лидера в класирането Кале Рованпера, за да осигури на Hyundai Motorsport първа победа на рали Финландия

 Естонецът поведе от втория етап на ралито, като завърши с най-добро време в 3 от 10-те петъчни етапа. В битката за първото място се включи съперникът му от Toyota Есапекка Лапи, за когото бе важна победата в рали Финландия 2022, бъдейки домашното му състезание.

Ойт Танак на рали Финландия 2022

Петъчният ден от рали Финландия 2022 се характеризираше с жега, която ставаше все по-знойна, като температурите достигаха необичайната за тези географски ширини от 30 градуса. Изненадващото време обаче не обезсърчи тълпата, чиято страст, на моменти преливаща, причини отмяната на SS5, отнемайки над 21 километра от специалния етап. 

 Както се очакваше по финландските чакълени пътища, средните скорости бяха поддържани не по-ниски от 129 км/ч, освен в краткия градски тест Харю. Рекордът за деня бе поставен от Есапекка Лапи с Toyota в 15,7-километровия SS10 със средна скорост от 132,7 километра в час.

Кале Рованпера на рали Финландия 2022

Вторият ден на рали Финландия 2022 предостави микс от сухо и мокро време; докато сутринта беше дъждовна, с хлъзгави повърхности и лошо сцепление, следобедът беше като цяло сух, с неравен терен, наличие на скална основа и подобрено сцепление, както се вижда от много по-добрите времена при вторите преминавания. 

 Отличната стратегия за избор на гуми помогна на Рованпера да изпревари своя сънародник и съотборник Лапи в SS16, изкачвайки се от четвърто до второ място, но не и да настигне Ойт Танак, който запази разлика от 8,4 секунди в края на деня.

Кале Рованпера на рали Финландия 2022

В последния ден на рали Финландия 2022 Кале Рованпера взе 3 от 4-те специални етапа, но дори това не бе достатъчно, за да навакса разликата с Ойт Танак. Така състезанието завърши с крехките 6,8 секунди в полза на естонеца. Съотборникът му в Toyota Есапекка Лапи се качи на последното място на подиума с драстична разлика от 1 минута 20 секунди въпреки жестоката катастрофа предпоследния етап в неделя.

Есапекка Лапи на рали Финландия 2022

Финландецът влезе в коловоз на ляв завой, който изхвърли неговия GR Yaris, като колата се превъртя три пъти, преди да се приземи на колелата си. Катастрофата откърти задното крило на колата, разби предното стъкло и повреди радиатора. Изумително, Лапи успя да запали отново колата и стигна до края на етапа, като загуби само 18 секунди в процеса.

Рованпера продължава да води в класирането за сезон 2022 от Световния рали шампионат, като вече има натрупан актив от 175 т. Шампионатът се завръща на асфалт след по-малко от две седмици, когато Белгия ще направи второто си участие като кръг от Световния рали шампионат на 18-21 август.

Снимки: Red Bull Content Pool