С обновената BMW Серия 8 до българския Прованс | Тест

С обновената BMW Серия 8 до българския Прованс | Тест

08/08/2022 0 By Габриела Стойчева

В последния ден на месец юни BMW България ни покани да тестваме обновената Серия 8 във всичките й каросерии по живописния път до българския Прованс и обратно

Точно 19 години бяха изминали откакто последната BMW Серия 8 бе слязла от поточната линия през юни на 1999 г. Същият месец, но 19 години по-късно, през 2018 г. BMW обяви завръщането на числото на безкрайността в своя каталог. 

BMW 840Ci (E31) от 1993 г.
BMW 840Ci (E31) от 1993 г. © BMW

Прясно си спомням визията на първите концепции. Това не бе просто нов модел в гамата на BMW; това трябваше да бъде възраждането на една легенда. Честно казано, не мога да си представя напрежението върху дизайнерите и инженери, чиято не лека задача е била да събудят икона, изпаднала в дълбок сън от 19 години.

За да получи Серия 8 Е31 достоен наследник, новият модел не просто трябваше да съчетава прецизното управление и елегантния дизайн – той трябваше да ги превъзхожда. А BMW умее да скача, дори прескача праговете на собственото си съвършенство. 

И така, почти 3 години след като тествахме възродената BMW Серия 8 в изпълнение Гран Купе, сядаме отново зад волана на този великолепен модел по време на специално организираното тест събитие. Този път обаче не само в една каросерия.

But first, cabrio!

Превключвам отново за кратко в ретроспекция. Никога няма да забравя когато за първи път се качих зад волана на кабриолет. Ще ме извините за жаргона, но… егати кефа! Дори мръсният въздух на София и прахта, която беше залепнала по лицето ми, не можеше да развали вътрешното ми задоволство от този паметен за мен момент. А изразът веднъж кабрио, завинаги кабрио” не е измислица. 

Премиера на новата BMW 8
© BMW България

Прескачайки години напред до събитието от тази история, още щом пристигнах на сборния пункт, очите ми се приковаха върху зеления Sanremo Green металик кабриолет. Ах”, възкликнах наум, а е възможно и дори да съм го прошепнала на глас, но този цвят ме накара да забравя, че все още не бях пила кафе (действието се развива в 7:00 сутринта). 

Ръката ми инстинктивно посегна към ключовете на същата кола, а изненадите не свършиха дотам – това беше и най-мощната версия на обновената Серия 8 Кабриолет в конвоя. Джакпот.

BMW M850i xDrive Кабриолет

Слава Богу, светът все още не е направил 180-градусов завой, подпечатвайки всички пуристични двигатели с червен надпис табу”. 

Двигателят на нашата Серия 8 Кабриолет бе 4,4-литровият V8 с вътрешно горене и 48-волтова хибридна система, както всички актуални BMW модели, където 530 кончета се надпреварват, впрягайки мощността си и в четирите колела. Звукът – микс от автентичен V8 звън и лабораторна симулация, но действа стимулиращо, особено когато преминавате през тунел, а покривът е свален.

BMW М850i Кабриолет 2022
© BMW България

Кантар няма да е нужен, за да установите килограмите, които тук скачат до малко над 2 тона. Колата се усеща леко тежка, особено отпред, но с двигател с подобен размер не е изненадващо. Само покривът, макар и вече текстилен, добавя около 100 кг отгоре на Серия 8 Купе. 

Интериорът на обновената BMW Серия 8
© BMW България

Спортният режим е онзи, който ви кара да си затворите очите за този недостатък и почти да забравите за последните 100 кг. Превключите ли на комфорт, новата Серия 8 Кабриолет балансира шасито до ниво GT автомобил.

BMW M850i Кабриолет в Zornitsa Family Estate
© BMW България

Разбира се, нямаше как да не спрем на летище Сапарева баня за снимки и launch control – 4,1 от 0 до 100 км/ч секунди не звучат възбуждащо на фона на съвременния еталон за бързо ускорение, но действат гъделичкащо, когато покривът е долу, а косата във въздуха.

Българският Прованс на 180 км от София

Маршрутът, който BMW България бяха избрали, ни отведе до приказно място между хълмовете на Мелник. Досетихте се – локацията е Zornitsa Family Estate. Провансалската обстановка бе като извадена от картичка, а жегата бързо забравена след утоляващите лимонади. Преди всичко обаче на входа ни посрещна още един представител на обновената Серия 8 – в топ изпълнението M8 Competition. Но за него ще ви разкажем в някой друг тест.

След питателен и разхлаждащ обяд на фона на виталното изпълнение от Teddy Velvet Trio, се качихме обратно по колите. Сменяме каросерията; ред е на Серия 8 Гран Купе.

BMW 840i xDrive Гран Купе

2 цилиндъра по-малко и две врати отгоре ни озоваха в обновената Серия 8 Гран Купе в изпълнение 840i. Непосредственото сравнение между двата модела накара разликата в килограмите да бъде осезаема, особено под предния капак в полза на Гран Купе-то. 

BMW 840i xDrive Гран Купе 2022
© BMW България

Разлика в мощността, разбира се, също имаше, като тук шестцилиндровия двигател с турбо технология и 48-волтова хибридна система доставя 355 к.с. На връщане се отбихме отново до летището, където усетихме 5,1-секундното по книжка ускорение от 0 до 100 км/ч. Както в завоите, така и на магистралата 840i xDrive се чувства на място, разбира се вторият вид път вроден й по природа. Ако често ви се налагат дълги пътувания, аз бих заложила на този двигател и каросерия.

Целенасочено не споменавам за никакви дизайнерски решения за обновената Серия 8, защото вече имаме подробен материал по темата, който може да прочетете тук.

BMW 8 2022 интериор

А ако ви е любопитно кой модел ми хареса повече, бих ви отговорила така: ако ще е гарга, да е рошава, ако ще е BMW, да е M850i Кабриолет.

До скоро в следващия тест на GRACE PACE RACE!