MINI Concept Aceman: замайващи технологии в изцяло електрически формат

MINI Concept Aceman: замайващи технологии в изцяло електрически формат

27/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

Британската марка представя MINI Concept Aceman като първи поглед към новия дизайн на бъдещото поколение модели

MINI представи първия си изцяло електрически кросоувър модел, който ни разкрива как би изглеждало електрифицираното бъдеще на компанията. Не е тайна, до 2030 година MINI ще спре да произвежда автомобили с ДВГ, но това не ни плаши, напротив. Докато имаме такова силно уверение в посоката на компанията като MINI Concept Aceman, няма съмнение, че електрическите модели ще наследят най-доброто от една напът да изчезне епоха.

MINI Concept Aceman: Cooper или Countryman?

И двете! Характеристиките на двата най-успешни модела на марката MINI Cooper и MINI Countryman се сливат в модерна интерпретация на кросоувър модел. Макар да преплита гените на две икони, Concept Aceman отбелязва зората на нова ера на дизайна на MINI, която компанията нарича „Charismatic Simplicity design”

MINI Concept Aceman интериор

Разбира се, не може да говорим за устойчивост – каквато е мисията на BMW Group – без да се огледаме не само в нискоемисионни начини на задвижване, но и в екологични материали. 

Концепцията представя интериор, чиито повърхности са изработени от плетен рециклиран текстил. MINI споделя, че вдъхновението е поглед назад – фокусиране само, следователно редуциране, до най-важното, каквато е била и идеята на дизайнера на класическото MINI, представено през 1959 г.

Интериорът на MINI Concept Aceman

Нова разработка са превключвателите за ръчна спирачка, избор на предавки, активиране/деактивиране на задвижването, режимите на шофиране и контрол на музиката. Интересното е, че тези бутони могат да се оперират както като роторни, така и като класически суитч.

Новите бутони за контрол на автомобила

Следвайки „харизматична опростеност”, MINI Concept Aceman залага на изчистени линии, прозорци без рамки, интегрирани във вратите дръжки (за първи път при MINI) – всичко подчертано от експресивни светлини. Което ни отвежда до… екстериора.

MINI Concept Aceman екстериор

MINI Concept Aceman определено успява да въодушеви, дори само от снимки. Голямата радиаторна решетка – така де, не точно радиаторна и съвсем не решетъчна – е сякаш на една равнина с предната броня и разгръща традиционното шестоъгълно очертание до осмоъгълен контур. Новата форма допълнително изпъква от LED контурното осветление в ярък нюанс. 

LED предна решетка на MINI Concept Aceman

И докато при досегашното поколение MINI автомобили кръглите и обли форми бяха избора to go, то концептуалният Aceman се завърта на 180 градуса. Фаровете наследяват петоъгълния дизайн от актуалното поколение Countryman, но арките на колелата са част от новия език. Предницата е вдигната високо, вместо досегашния подход с наклон напред, а страничният праг очертава експресивно-стегнат силует.

MINI Concept Aceman отстрани

Все пак ни радва, че MINI Concept Aceman демонстрира типични за марката пропорции, макар и да следва нова посока на развиването им. По отношение на размери, концепцията Aceman се разгръща на 4,05 м по дължина, 1,99 м широчина  и височина от 1,59 м; Актуалното поколение MINI Countryman го превъзхожда по дължина с 0,3 м, но малее на широчина и височина.

Светещите стопове на MINI Concept Aceman

Отзад гледката завършва философията – харизматично опростени многоъгълни елементи. Отгоре легендарният подпис Union Jack е интегриран в релсите на покрива – „Уау“ ефектът е на лице, определено, но се чудим колко ли ще е аеродинамично?

Поглед отблизо: релсите на багажника

Заслужава си да разкажем за дисплея

Следвайки максимата  „по-малко е повече”, вече нямаме дигитален клъстър зад волана, като неговите функции се помещават в единствения дисплей в интериора. Всъщност, с тази си технология MINI стана първия автомобилен производител в света, който представя кръгъл OLED дисплей, който да заема цялата повърхност на централния инструмент. 

Дисплеят отблизо

Нещо повече, разположената над централния уред област на дисплея превръща интериора в интерактивно поле. С помощта на проекции на движещи се изображения, съдържанието на операционната система може да бъде пренесено върху цялото арматурно табло, като се разпростира чак до панелите на вратите. 

Също така, при отваряне на вратата, на земята в зоната за качване се проектира пъстро графично изображение. Съответен „Colour Burst“ от радиално подредени, максимизирани пиксели може да се види и на кръглия дисплей на централния инструмент, придружен от многоцветна проекция, насочена от тапицерията на тавана към арматурното табло и панелите на вратите. 

Релсите на покрива на MINI Concept Aceman, които образуват подписа Union Jack

Не можем да скрием въодушевлението си – нямаме търпение да тестваме MINI с подобни технологии!

Снимки: MINI