Новoто Renault Zoe – перфектният градски автомобил? | Тест

Новoто Renault Zoe – перфектният градски автомобил? | Тест

26/12/2019 0 By Габриела Стойчева

Renault Zoe, ще го познаете - по безшумното преминаване по улиците и по формата, която по всичко подсказва две неща: това е френски автомобил и той е електрически

LED фарове, нежни форми и гладки линии. Супермини с 53-киловатова батерия и 135 к.с., което те интригува от момента, в който го зърнеш. Дали обаче това е ултимативният градски автомобил? .

Не може да наречете Zoe голяма кола, поне на външен вид, но позицията ви от шофьорската седалка е доста висока за структурата й. Оправданието за това е чисто инженерно – в 53-киловатовата батерия, разположена точно под седалките. Първоначално е леко странно усещане предвид факта, че това се води мини кола, но впоследствие с високата позиция се свиква и на преден план излизат останалите чудесни качества на интериора. Самите седалки и отпред и отзад са доста удобни, а пространството в автомобила е голямо. Съчетанието от текстил и кожа придава много естествено и чисто усещане, досущ като задвижването. Около половината от материалите в интериора на Zoe са рециклирани, което поддържа философията за екологично чист автомобил. Твърдата пластмаса е заменена с по-мека, но въпреки това липсата на шум от двигател се усещаше по неравности, където пластмасите се триеха една в друга. Дигиталният клъстер и вертикалният дисплей се пренасят във всеки модел от гамата на Renault и тук съвсем естествено се вписваха в интериора. Renault са заложили на качествен звук от озвучителна система Bose, което е страхотно. Налични са още системи като асистент за поддържане на лентата, разпознаване на пътни знаци, автоматични фарове и индикации за автомобил в сляпата зона. 

charge

Новата 53-киловатова батерия е с около 2 пъти по-голям капацитет от предишната 22-киловатова на модели до 2015 г. Максималната скорост, която достигнахме е 144 км/ч, а конските сили са 135. Ако превключите на режим B на скоростната кутия, ще откриете магията на управлението с един педал – плавно спиране, което е удобно и идеално за градски условия. Zoe е много добре замислена за пътя – енергията от батерията идва мигновено, но контролирано, а ускорението е поетапно и меко.

Зареждането до 80% отнема около час и половина на 43-киловатова зарядна станция и малко над час на по-мощната 50-киловатова. 

Ако си търсите електрически градски автомобил, Renault Zoe е за вас. Ако планирате дори кратки междуградски пътувания – по-добре заложете на бензина. Въпреки че пробегът в сравнение с предната генерация е значително подобрен, едно пътуване от София до Пловдив например, ще ви струва около 2/3 от наличния пробег, и то на режим Eco. Ако решите да освободите максималната мощ на суперминито, от 90% заряд ще стигнете от София до Пловдив на около 15%.

Zoe е замислена от самото си начало да бъде градски автомобил и изпълнява функцията си като такъв точно както си представяте – стилен, удобен и функционален. Въпреки че огромните инвестиции на Renault за изцяло електрически автомобил, и то още преди 10 години, бяха красноречиви, Zoe сякаш ги оправда и излезе макар и не най-продаваният им модел засега, доста успешен такъв.

Renault Zoe е на цена от 65 690лв. с ДДС.

Оценката на GRACE PACE RACE за Renault Zoe:

Комфорт
4.5/5
Технологии
4.1/5
Функционалност
4.5/5
Дизайн екстериор
4.5/5
Дизайн интериор
4.5/5
Обща оценка
4.6/5