Автомобилни новини от седмицата: 09.12 – 15.12.2019

Автомобилни новини от седмицата: 09.12 – 15.12.2019

16/12/2019 0 By Габриела Стойчева

Toyota Yaris GR без камуфлаж

Toyota Yaris GR е като рали кола направена за движение по обществените пътища. Дебютът на първото поколение на спортния хечбек трябваше да се състои този ноември по време на рали Австралия, но заради пожарите по същото време събитието беше отменено. Вместо спонтанно разкриване на дългоочаквания модел, Toyota избра 10 януари за дата, а мястото ще бъде Автосалон Токио. Допреди няколко дена информацията относно техническите параметри на колата беше оскъдна, а също и нейният дизайн, но благодарение на изданието Wheels, вече поне знаем как ще изглежда тя. 

С две врати по-малко от обикновения модел, по-скосен таван и огромна предна решетка, по всяка вероятност пред нас е изправен хотхеч с AWD задвижване и 4-цилиндров турбо двигател, а точният брой на конете си остава пълна мистерия до 10-ти януари.

9.5 литра в 12 цилиндъра

Когато си в бизнеса с изработката на реплики и шасита за спортни коли, няма невъзможни неща. Factory Five Racing са именно такава компания, чиито мечти минават отвъд границите на рационалното. Творението от снимките те наричат F9R, а това, което го различава от останалите смели концепции е огромният предно разположен 9,5-литров V12 двигател, който има 750 к.с. и цели 950 Нм. И за да ни изумят още повече, теглото, към което се стремят е малко над 1 тон. Е, предвид че тялото на суперавтомобила е изработено изцяло от карбон, това изглежда съвсем реално. Колко реално обаче е излизането на пазара на подобен автомобил ще разберем чак след година и нещо, за когато е планирано лансиране на модела.

Най-аеродинамичният автомобил на пътя

Гордън Мъри, създателят на култовия McLaren F1, е на път да произведе най-аеродинамичния автомобил, който може да се движи по обществените пътища – Т.50. Това ще бъде постигнато с помощ от отбора на Racing Point F1 Team (или SportPesa Racing Point както е името, под което се състезават) и иновативното решение да се сложи перка с диаметър 40 см отзад на автомобила. Как действа – перката засилва въздушната струя, която идва от дифузьора и използва вертикално разположениe на всмукателния канал, така че да не събира праховите частици от пътя. Има още регулируеми (активни) спойлери, които според режима си – дали насочени нагоре или изравнени, съответно подобряват притискащата сила или спомагат за повече скорост.

Шест режима на аеродинамичност ще са налични, а „най-екстремният“, както го наричат, ще се казва VMax Mode – с малка помощ от 48-волтова батерия, суперколата получава мигновена мощ от 700 к.с. Иначе, в нормално състояние, T.50 има атмосферен 4-литров V12, който произвежда 650 к.с. и 450 Nm. Максималните обороти, до които достига са 12 100 в минута. Задвижването е само на задно, скоростна кутия 6-степенна механична, а общото тегло 980 кг. Впечатляващи цифри, които да подхождат на крайната цена – 2,6 милиона долара за брой. Моделът ще излезе през май 2020г.

Tesla Cybertruck няма да бъде допусната до европейския пазар

Лоши новини за Мъск – последният му шедьовър едва ли ще стъпи на европейска земя във вида, в който беше представен. Според немски експерт по безопасността, интервюиран пред Spiegel Online, Tesla Cybertruck ще трябва да премине през големи модификации, за да получи сертификат за Европа. Сред слабите места на пикапа, изтъкнати по време на интервюто, са предния капак, който е изцяло алуминиев и няма абсорбиращ ефект – с други думи, при челен сблъсък отсрещната кола ще понесе целия удар и „дори въздушните възглавници няма да успеят да спасят пътниците“. По-малкият проблем са липсващите странични огледала, които все пак трябва да бъдат там, ако Мъск възнамерява да пробие на европейския пазар.