Новото Peugeot 408 – силата да привличаш  | Тест

Новото Peugeot 408 – силата да привличаш | Тест

16/03/2023 0 By Габриела Стойчева

С лъвска стойка, “котешки уши” и присъствие върху пътя, което само един истински голям хищник може да има, Peugeot 408 ни разказва историята на съвременното автомобилно изживяване

По време на двудневен тест драйв до Казанлък имахме удоволствието да се запознаем с новото Peugeot 408. Екстравагантно, мултифункционално и естетически издържано са трите определения, които първо изкачат в ума ми. 408 е автомобил, който обича да привлича погледите –  нещо повече, той знае и как да ви накара да го пожелаете.

Новото Peugeot 408 в цвят Titanium Grey

Задвижване

Peugeot 408 се предлага в три варианта – един ДВГ и два плъг-ин хибрид. Заложете на изцяло бензиновия агрегат и получавате 1,2-литровия PureTech с 3 цилиндъра и 130 к.с. Ако пък искате да се докоснете до света на електрифицираните автомобили, огледайте се в двата плъг-ин хибрида; по-мощният 1,6-литров със 180 к.с. (системна мощност 225 к.с.) или този със 150 к.с. (180 к.с. ситемна). И двата плъг-ин варианта са с 81-киловатов електродвигател и литиево-йонна батерия с капацитет 12,4 кВтч. Единствената опция по отношение на скоростна кутия за новото Peugeot 408 е 8-степенен автоматик. 

Тестваме новото Peugeot 408

Хибридните Peugeot 408 ви позволяват изцяло електрическо шофиране до 61 км, което е повече от достатъчно за средностатическия работещ човек. В обикновен контакт ще ги получите за 7 часа, а с wall box за 1,4 часа. 

И макар дизеловият двигател логично да не е в менюто, то в бъдеще, когато Stellantis завърши новата си платформа, 408 ще се предлага и в изцяло електрическа версия. А за това наистина нямам търпение.

Русата, черната и червенокосата

408 стъпва на пазара в три нива на оборудване – Allure, Allure Pack и GT. Allure е на практика базовата версия на модела, като разликата с по-високото Allure Pack на външен вид се основава на джантите, а по отношение на комфорт липсва безключовият достъп. Не се предлага и отопляем волан или индукционно зареждане на телефон. Allure Pack надгражда тези неща и обува 19-инчови джанти вместо базовите 17 инча. 

Новото Peugeot 408 се предлага в 6 цвята: Obsession Blue, Titanium Grey, Artense Grey, Elixir Red, Pearl White, Black Perla Nera
Новото Peugeot 408 се предлага в 6 цвята: Obsession Blue, Titanium Grey, Artense Grey, Elixir Red, Pearl White, Black Perla Nera

GT нивото вече предлага пълен набор от системи, опции и съвсем не излишни глезотии. Такива например са 10-точковата премиум озвучителна система Focal, супер готиният светлинен подпис на стоповете като стандарт или 3D кокпита. Между другото, последният е българска разработка.

На пътя

Първите ми впечатления от 408 се създадоха на пасажерската седалка, но за най-интересната част от маршрута бях удостоверена с почетното място. Навигацията точно започна да показва върволица от завои, а аз наистина се въодушевих да разбера дали красотата на 408 ще бъде подкрепена и от пътното поведение. 

Новото Peugeot 408 в цвят Obsession Blue

По принцип 10 километра не са показателни дори и за тест на колело. Но когато 10-е километра са криволинеен път, не изпитах нужда от още, за да имам мнение – 408 е непредполагаемо стабилна. 

Завой след завой, новото 408 преминаваше с решителността на лъв, който дебне своята плячка. И да, разбира се, че Peugeot 408 не попада в категорията на спортните автомобили, но определено не би изпитал срам, ако му се наложи да се подреди до тях в това отношение. Това се дължи основно на пътната следа, която стига до 1,599 м отпред и 1,604 м отзад – а това е адски близо до параметрите, които актуалното и категорично спортно BMW M4 има (1,617 м отпред и 1,605 м отзад). 

Приятно изненадана съм и че 1700-те килограма + 4 души в колата не ме оставиха с усещане, че съм си забравила моряшката фланелка и капитанското у дома. 

Новото Peugeot 408 в цвят Obsession Blue

Не успях да тествам плъг-ин версията със 180 к.с., но на връщане добавих няколко километра пробег на 1,2-литровия изцяло бензинов вариант. Моето мнение е, че 130 к.с. са като диамант меле на бюста на Мерилин Монро.

Комфорт

Това беше и един от малкото тестове, на които мога да се похваля, че седнах на всяка една седалката в купето. Макар и външният вид на новото 408 да не диктува формите на лимузина, то няма да е кривене на устата, ако ви кажа, че на задните седалки усещането е точно като на такава.

Интериорът на новото Peugeot 408

Скосеният покрив тип “купе” също не трябва да буди съмнения относно пространството; и ако аз не мога да се похваля с височина на модел, колежката ми отговаря на този параметър отлично. 180-сантиметров човек се чувства напълно комфортно отзад по нейни думи.

Интериорът на новото Peugeot 408
Черна тапицерия + алканатара е стандартно оборудване за GT ниво

В градски условия настилката в България е всичко, но не и приятна, като от Peugeot са се погрижили именно там 408 да стъпва с нежността на котка. Е, и седалките имат заслуга за това – предните такива са наградени с AGR (опция) етикет от независимата немска асоциация за ергономия и здраве. А ако това не ви стига, може да си ги поръчате с 8-точков масаж и 5 различни програми.

Дизайн

Честно казано, формите на новото Peugeot 408 трябва да се видят на живо, за да бъдат разбрани. Peugeot твърди, че 408 успешно се позиционира в C сегмента, но размерите му говорят, че той стратегически може да бъде каквото си пожелае. 

Новото Peugeot 408 в Elixir Red цвят

Вземете VW I.D Buzz например, който е бус или Audi Q5 Sportback, типичен SUV; BMW Серия 3 Туринг също – комби без съмнения. Може би ще се запитате какво общо имат изброените модели с новото Peugeot 408, а аз веднага уточнявам; ванът I.D Buzz е само с 1,2 см по-дълъг от 408, на Audi Q5 Sportback (плъг-ин версия) му липсват почти 20 литра обем в багажника, за да достигне този на 408, а Серия 3 Туринг е с 38 мм по-ниска. Тоест имате пространство на бус, обем в багажника на SUV и същевременно скосеният таван не е предпоставка за клаустрофобия.

Така, диктувайки изцяло нова архитектура на модерните, просторни и същевременно – защо не изцяло градски автомобили, новото Peugeot 408 е модел, уникален сам по себе си. 

И по-важното – не се нуждаете от два или повече автомобили, само защото трябва да избирате между вътрешно пространство, дизайн или задвижване. 

20-инчовите джанти на Peugeot 408
20-инчовите геометрични джанти на новото 408, които действат хипнотизиращо при движение с ниска скорост

Ако трябва да посоча един елемент, който накара погледът ми да не се отлепи поне 2 минути, то това ще бъде джантата. С дизайн, който до последно не е имал зелена светлина за одобрение и честно казано, но без да изказвам и грам възражение, нямам представа как изобщо са успели да го накарат да “работи”, благодаря Peugeot! Ах, може би най-красивите джанти в съвременен автомобил от този клас…

Новото Peugeot 408 в Elixir Red цвят

В началото споменах и за „котешките уши”, терминът, който маркетолозите на Peugeot използват за описване на двата изпъкнали елемента в края на скосения покрив, където са скрити пантите на петата врата. 

Отпред лъвският подпис е онова, което различава не само 408, но и като цяло бранда от всички останали автомобили на пазара. Отзад формите на 408 говорят само едно – да живее дизайнът, да живее френският финес!

Седнете ли на която и да е седалка в новото Peugeot 408 разбирате какво са имали предвид французите, когато маркетират модела като „съвременно автомобилно изживяване”. Особено подкрепящ тезата е новата информационно-развлекателна система PEUGEOT i-Connect®. 

Интериорът на новото Peugeot 408

Тя включва 10-инчов централен дисплей и споменатият по-горе 3D кокпит. Графиките са наистина красиви, системата реагира бързо, както се очаква. 

10-инчовият дисплей на Peugeot 408

Успокояващо е, че настройките за климатичната система остават извън тях, като си имат отделни физически бутони. Всеки, който се е докосвал до интегрирани в дисплея контролери ще сподели мнението ми.

Peugeot 408 - интериор

Както отвън, така и вътре, дизайнерите на Peugeot са почти забравили, че съществуват плоски повърхности. Цялото предно табло те обгръща с всевъзможни, красиви форми. От непрекъсната линия, в която са вписани вентилационните отвори, до разчупеният дисплей и зоната пред подлакътника. 

Въобще една прекрасно измислена кола.

Воланът на Peugeot 408

Единствено не мога да кажа, че шофьорската позиция бе най-удобната за мен, тъй като така и не успях да наглася седалката си и волана по начин, по който да виждам и пътя и кокпита. Но пък самата формата на волана го прави изключително удобен.

Технологии

И понеже новото Peugeot 408 далеч не е просто един красив автомобил, заслужава си да отделим редове и за системите и технологиите за безопасност. 

Моделът 408 идва стандартно екипиран с 6 камери и 9 радара, които биха помогни последиците от онзи миг невнимание да бъдат избегнати. 

Така например 408 има автоматично аварийно спиране с предупреждение за сблъсък. Разпознава и пешеходци и велосипедисти от 7 км/ч до 140 км/ч. 

Също полезен е и сигналът при нарушена бдителност на водача при дълги периоди на шофиране и при скорост над 65 км/ч. Това се случва чрез интелигентна система, която анализира движенията на кормилното управление на водача.

Peugeot 408 има и система за нощно виждане, която открива живи същества (пешеходци/животни) пред превозното средство през нощта или при лоша видимост. Обхватът на системата осигурява откриване, който е извън обхвата на дългите светлини, с централен инфрачервен визуален дисплей в цифровия клъстер, разположен директно в зрителното поле на водача.

И ако това ви се струва прекалено стандартно в днешни времена, пакетът Drive Assist 2.0 е по-нататъшната стъпка към полуавтономно шофиране.  

Срещу само 763 лв Drive Assist 2.0 добавя още: полуавтоматична смяна на лентата, която позволява на водача да изпреварва автомобила пред него и след това да се завърне обратно в своята лента при скорости от 70 км/ч до 180 км/ч; препоръка за скорост, която предлага водачът да адаптира своята скорост (ускорение или забавяне) според знаците за ограничение на скоростта.

Кабината на новото 408 е още оборудвана с AQS система за качество, която постоянно следи качеството на въздуха и автоматично активира рециклирането му. Тази готина функция може да следите от централния екран.

Цена

Allure версията започва от 66 809 лв с ДДС с 1,2-литровия бензинов двигател. Свикнали ли сте с разширени технологии на борда, тогава трябва да се качите до Allure Pack, който започва от 69 476 лв с ДДС. Ако пък наистина не обичате да правите компромис с дизайн и технологии, то GT версията ще ви ги достави за 75 403 лв с ДДС. 

Kings Valley Medical Spa хотел

Хибридните двигатели добавят между 20 000 – 25 000 лв отгоре за всяко ниво и в зависимост от мощността.

Колкото до топ версията – всяко лъвско сърце си има и лъвска цена. При Peugeot 408 тя е 113 428 лв за плъг-ин хибрида с 225 лъвчета… така де, кончета. 

Но това никак не ме изненадва, защото дори на Битака вече 20 лв е минималната сума за пазарене. Клиентите на французите, които са едни от най-лоялните, пък още по-малко ги притеснява – Peugeot имат 21 заявки за новото 408 в България. А половината от тях са именно за топ версията.

Снимки: Тони Тончев