Колата на Кен Блок за Пайкс Пийк: розово Porsche с 1400 к.с., AWD и тегло 1000 кг

Колата на Кен Блок за Пайкс Пийк: розово Porsche с 1400 к.с., AWD и тегло 1000 кг

18/05/2022 0 By GRACE PACE RACE

Розово Porsche със средно разположен 4-литров двигател и 1400 к.с. е новата кола на Кен Блок, която ще се катери по Пайкс Пийк

Вероятно „Hoonipigasus” – името на розовото Porsche на Кен Блок – ви напомня за друго розово Porsche: състезателното Porsche 917/20 от 1971 г., което предизвиква сензация на Льо Ман със своите цветове, по-късно станало известно като Pink Pig”. Оттогава сме виждали безброй интерпретации на ливърито, но константата е една – искаш ли да отдадеш почит към историческите състезателни машини на Porsche, Pink Pig” е дизайнът!

Случаят с новата кола на Кен Блок не е по-различен. Разцветката е избрана именно за да се отдаде почит на моторпорт историята на Porsche, а защо не към величието й да се запише още един рекорд?

Самата кола е единствен по рода си проект, който използва 4,0-литров шестицилиндров двигател с двойно турбо, достигащ мощност от 1400 к.с.! Преди да се превърне в планинско оръжие обаче това Porsche излиза от завода като – барабани, моля – четирицилиндрово 912…

Kolata na Ken Blok za Pajks Pijk: rozovo Porsche s 1400 k.s., AWD i teglo 1000 kg

Огромно антикрило, агресивни раздувки, главозамайващ дифузьор и ексцентрични детайли – колкото повече се вглеждаш, толкова по-хардкор започва да изглежда.

Трансмисия с чоризо тунел, колата на Кен Блок за Пайкс Пийк

Това Porsche е специално конструирано, за да отговаря на стила на шофиране на Блок и разполага с тунел за трансмисия, жаргонно известен като чоризо тунел“, който се простира от височината на раменете на пилота надолу до предната ос, което води до по-нисък център на тежестта.

Окачването пък е “GPS-регулируемо” на височина, което използва данни от телеметрия от предходни години.

Kolata na Ken Blok za Pajks Pijk: rozovo Porsche s 1400 k.s., AWD i teglo 1000 kg

Споменахме ли вече – всичко това тежи едва 1000 кг!

Kolata na Ken Blok za Pajks Pijk: rozovo Porsche s 1400 k.s., AWD i teglo 1000 kg

Hoonipigasus” е посторен от BBi Autosport, компания, която се занимава с производството на индивидуални състезателни машини, в партньорство с Mobil 1, Hoonigan и самият Кен Блок. Тази кола е една дългогодишна мечта на Блок, с която пилотът ще се опита да спечели обща победа в тазгодишното издание на Пайкс Пийк, което ще стартира на 26 юни.

„Винаги съм гонил шанса да се състезавам в Пайкс Пийк на най-високо ниво и да се боря за обща победа, а с нашия екип и BBi Autosport, които създадоха това невероятно Porsche, имаме всички шансове за изпълнението й.“

Снимки: George Williams / Ken Block