Ниво на автономност при автомобилите

Ниво на автономност при автомобилите

18/09/2019 0 By Габриела Стойчева

Има 5 нива на автономно задвижване, които са определени от американската асоциация по разработване на стандарти за инженерни специалисти от различни индустрии SAE International

Ето какво означава всяко едно от тях:

Ниво 0:

Липса на каквато и да е било автономност. Шофьорът е отговорен за безопасното движение на автомобила.

Ниво 1:

Съществува система, която да подпомага на шофьора, но той все още е отговорен за всичко случващо се и трябва да предприеме действие, ако системата спре да работи. Такъв пример е автопилот, където зададената скорост се поддържа от автомобила и остава непроменена до изключването на системата. 

Ниво 2: 

Колата може да ускорява, спира и завива при определени условия. Например, когато системата засече, че приближавате автомобил, а все още не сте натиснали спирачката, тя автоматично реагира и намалява скоростта или когато използвате системата Parking Assist. При автономност от ниво 2 все още е важно да държите волана и да следите пътната обстановка постоянно.

Ниво 3: 

Съществува система за автономност, която зависи от определени условия и която позволява на автомобила да се движи без намеса от шофьора. Въпреки това, в подобен случай шофьорът трябва да е готов по всяко време да поеме управлението собственоръчно.

Ниво 4: 

Високо ниво на автономност, при което автомобилът поема целия контрол, но само при определен тип настилка или географско положение.

Ниво 5: 

Пълна автономност – достатъчно е да въведете крайна дестинация и автомобилът ще ви закара. Не се изисква никаква намеса на шофьора. Автомобил от ниво 5 на автономност е възможно дори да няма волан или педали.