Frankfurt Motor Show – част втора

Frankfurt Motor Show – част втора

20/09/2019 0 By Габриела Стойчева

Cupra

Cupra беше допълнението към името, което Seat даваха на спортните версии на автомобилите си, а сега вече заема позицията на самостоятелна марка в концерна VW. Отличаваща се с изключително детайлен и футуристичен дизайн, новороденият Tavascan не пропусна да направи впечатление на Автосалон Франкфурт 2019.

Базиран на MEB платформата, кросоувърът ще има 77-киловатова батерия, която ще захранва двата електромотора, разположени на предна и задна ос, които от своя страна ще задвижват колелата с мощност от 302 к.с. Cupra не са обявили точно цифри, но това, с което разполагаме, е около 450 км пробег и около 6.5 секунди ускорение от 0 до 100км/ч.

Въпреки че външният дизайн изглежда като нещо, което няма да видим в сериен вариaнт, испанците са се опитали да подскажат посоката, в която ще развиват марката. Може да се каже, че Tavascan е по-скоро по-мускулестата версия на хибридния Cupra Formentor, който дебютира по-рано тази година на Автосалон Женева, отколкото изцяло нов дизайн. Какъвто и да е крайният резултат, вярвам, че Cupra няма да разочароват крайния потребител. 

Honda

Точно преди 2 години на същия автомобилен салон Honda представиха тогава още концептуалния си електрически модел Urban EV. С обновено име и влизащ в продукция като сериен автомобил, Honda E беше показан на Автосалон Франкфурт и спечели сърцата на всички. Минималистичен дизайн, обли форми и висока технология, това е перфектният градски автомобил, който използва 35.5-киловатова батерия, с максимална скорост от 145 км/ч, има пробег от около 200 км. и мощност от 136 к.с..

Отвън впечатление правят прибиращите се дръжки на вратите и камерите, които са заменили традиционните огледала за странично виждане.

Интериорът е типичен за функцията и естеството на колата – 4 панела съставляват дигитално табло, като на 2 от тях се прожектира в реално време заснетото от страничните камери.

Без излишни екстри, Honda E е най-красивият и функционален градски автомобил на марката.

MINI

Mini също избраха Франкфурт да представят първия си електрически автомобил. Иконичният силует, останал почти непроменен от създаването на марката през 1959 г., носи все още разпознаваемите за Mini характеристики, като към него са прибавени нови такива, които да намекнат, че автомобилът е преминал на ток. Уголеменото тяло се дължи на раздутата предна броня и новата спортна странична линия, която е чудесна дизайнерска препратка към игривия характер на миньона.

Mini Electric ще се предлага в три разновидности – Level I – базов модел, Level II – ъпгрейд на базовия модел откъм технологии и комфорт и Level III – с опции за персонализация и всички възможни екстри.

За разлика от повечето EV-та, Mini Cooper SE (официалното име на модела) има само един електрически мотор, който е задвижван от 32.6-киловатова батерия и въпреки това успява да изкара мощност от 181 к.с. Пробегът е сравнително малък – около 240 км., но все още няма официални данни за точната цифра. 

Hyundai

Когато за първи път видите автономната концепция на Hyundai – 45 Concept, няма как да пропуснете острия й силует, който просто се набива на очи. Липсата на обли линии и пикселизираните детайли ни кара да си мислим, че колата е по-скоро излезнала от някоя видео игра, отколкото от дизайнерския отдел на Hyundai. Японците обаче съвсем целенасочено са избрали кубистичната форма – дизайнът е препратка към успешния прототип Pony, който Italdesign създават преди 45 години. Освен, че 45 е името на концепцията, тази цифра е същата и на градусите, които острите линии сключват в предната и задната част на автомобила. 

Интериорът е изчистен и успокояващ, нещо което виждаме напоследък в повечето автономни автомобили.

Hyundai използваха сцената на Автосалон Франкфурт, за да покажат какво очаква любителите на японската марка занапред, а също и да разкрият пред конкурентите си посоката, към която се ориентират. 

Byton

Много е вероятно, ако не четете нон-стоп автомобилни новини, да сте пропуснали изгряването на китайската марка Byton през 2017 г. Основана от бившите директори на BMW и Nissan, изцяло фокусираната върху електрическия пазар компания докара своя втори модел M-Byte във Франкфурт. За първи път луксозният SUV беше представен година по-рано на CES, но чак сега виждаме неговата продуктова версия. 

Интересно решение е дигиталният панел по средата на волана. Дизайнерско – да, но доколко функционално и безопасно, тепърва ще разберем. Тенденцията на големите екрани е спазена и тук, при това с внушителни размери – цели 45 инча събират най-модерните и усъвършенствани китайски технологии, които да ви навигират и помагат при пътуване. M-Byte може да бъде контролиран чрез гласови команди, докосване, разпознаване на лицето ви (facial recognition), жестово, или с приложението на Amazon – Alexa. 

Някои от отличителните белези на автомобила са изчезващите дръжки на вратите, страничните камери и камерите за разпознаване. Екипиран със скрити антени, кросоувърът може да ви предостави непрекъсната 5G връзка, а когато навлезете в зона без обхват, просто включете вградения Wi-fi от контролния панел.

M-Byton ще се предлага в два варианта, в зависимост от вашите предпочитания – едната опция е 71-киловатова батерия, с пробег от 400 км и задно задвижване, или по-мощната 95-киловатова батерия, която ще изпраща ток към 4-те колела и ще има пробег от 520 км.

Накратко:

Автомобилен салон Франкфурт 2019г. стана повод автомобилните компании да представят идеите си за бъдещето, последните технологии в бранша и нови представи за лукс. Както написах в първата част, водещи марки избраха да пропуснат салона, който преди беше задължителен в календара на всички производители. Дали това бележи нова ера в света на изложенията от този тип не знам, но сигурното е, че Франкфурт отбелязва началото на ерата на удобните, функционални и надеждни електрически автомобили. Те са вече тук, а бъдещето не е далеч – то е утрешния ден.