Луда глава: Кен Блок почина на 55 години след инцидент с моторна шейна

Луда глава: Кен Блок почина на 55 години след инцидент с моторна шейна

03/01/2023 0 By Габриела Стойчева

Професионалният рали пилот Кен Блок, който по-късно се превърна в интернет сензация с дръзките си каскади зад волана, почина на 55 години след инцидент с моторна шейна, съобщи неговият отбор Hoonigan Racing

С нашите най-дълбоки съжаления потвърждаваме, че Кен Блок е починал при инцидент с моторна шейна днес“, се гласи в съобщението на сайта на Hoonigan Racing, https://www.hooniganracing.com.
Кен беше мечтател, пионер и икона. И най-важното - баща и съпруг. Той ще ни липсва невероятно.”

Инцидентът е станал в окръг Уасач в щата Юта. Според информация на местния шериф, Блок е карал по стръмен склон, когато моторната шейна се е обърнала и се е приземила отгоре му.

Кен Блок със своята моторна шейна и кучета

„Рали кариерата на Кен Блок започва през 2005 г. Неговите умения и контрол върху колата стават очевидни бързо и Блок неслучайно получава призата Новобранец на годината” през този сезон в американския рали шампионат. Оттогава Блок продължава да се състезава в серията, натрупвайки множество общи победи, както и много изяви на подиума. Той също така натрупва пет медала от X Games от началото на кариерата си, включително последното сребро на Global X Games Barcelona RallyCross през 2013 г.

В допълнение към представянето си в автомобила, Блок е движеща сила в хвърлянето на светлина върху рали спорта в Съединените щати. Неговият проницателен брандинг и маркетингов нюх, съчетани с таланта и уменията му зад волана, също позволиха на Блок да постигне световна слава като рали състезател чрез изключително успешната си поредица от видеоклипове Gymkhana. С всичките му девет видеоклипа на Gymkhana (плюс всички свързани редакции), които имат общо над 500 милиона гледания на франчайза, помогнаха да постави Блок пред очите на целия свят. Франчайзът също така спечели няколко награди, включително влизане в топ 10 на популярни видео класации от Ad Age, както и наградата One Show Interactive Gold Pencil Award в категорията на онлайн филми и видео/дълга форма – сингъл, за високи постижения в рекламата кампания.

През януари 2010 г. Блок сформира Monster World Rally Team и подписва с Ford, за да преследва мечтите си да се състезава в Световния рали шампионат и по този начин стана един от само четиримата американци, които някога са печелили точки във WRC (повече американци всъщност са се приземили на Луната, отколкото спечели точки в WRC). Освен това подписването му с Ford включва местна кампания в състезанията (Global RallyCross Championship, X Games и Rally America), както и продължаване на неговото шофиране на Gymkhana. През 2012 г. Блок преименува отбора си Hoonigan Racing Division с цел да разшири още повече границите на маркетинга в моторните спортове.“, припомнят от Hoonigan.

Ще ни липсваш, луда глава! 

Снимки: Hoonigan Racing