Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

11/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Новото Renault 5 разчита на френския чар не само с лост, вдъхновен от червило на Chanel, но и стойка за багета в интериора

Разработен чрез иновативни методи на работа, Renault 5 E-Tech притежава цялата магия и очарованието на шоу-автомобила. Разработен е само за три години, в сравнение с обичайните четири. Снабден с електрическа и цифрова технология и изцяло произведен във Франция, той също е на конкурентна цена, започваща от около 25 000 евро.

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

Когато оригиналният Renault 5 излиза на пазара през 1972 г., той привлича вниманието със своя оригинален и модерен дизайн. Неговите пластмасови брони, ярко оцветена каросерия и фарове с “палав, почти човешки вид”. Позициониран да отразява променящото се лице на обществото, моделът се превръща в незабавен хит сред френските купувачи, особено жени и млади хора. 

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

52 години по-късно Renault съживява класиката, но този път погледът е раздвоен. Колкото новото Renault 5 е почит към класическото, толкова и готов да проправи път за бъдещето на градските електрически коли.

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

Наред с екстериорните закачки като симпатичните фарове, №5, изписан на капака, раздутите калници (как без тях) и въобще цялостния силует на един наистина модерен прочит на Renault 5, имаме и доста интериорни заигравки.

Не искахме Renault 5 E-Tech Electric да се чувства носталгично или ретро. Искахме да предизвикаме емоция и създадохме жизнена, енергична и POP кола. – споделя Жил Видал, вицепрезидент по дизайн, Renault & Ampere

Интериорът на новото Renault 5

Шофьорът получава особено топло посрещане. Renault 5 E-Tech Electric разполага с голям 10,1″ мултимедиен сензорен екран с ярък, плавен интерфейс. Графичният и звуков дизайн на поредицата за приветствие е разработен в сътрудничество с института за музика и звук Ircam и с Жан-Мишел Жар. Известният художник, композитор и автор е пионер на електронната музика със страст към технологиите.

Renault 5 има стойка за багета

Оформлението на интериора доста наподобява това на актуалната гама на Renault с особено  изключение на две неща. Новото Renault 5 има плетена поставка за багета. И лост за превключване на режими, вдъхновен от червило на Chanel. Но същият може да бъде сменен с френското знаме или със стилизирано „WT5“.

Отвъд дизайна, новото Renault 5 е първият модел на марката, който използва новата AmpR Small платформа, с батерия под пода и ново поколение електрически двигатели. Първоначално ще бъде лансиран в два варианта – 40 кВтч и 52 кВтч батерия.

Renault 5 е първият модел на марката, който използва новата AmpR Small платформа

R5 има 11kW AC зареждане като стандарт, което е полезно за домашни и работни презареждания, както и възможност за бързо 80kW или 100kW DC зареждане, в зависимост от размера на батерията. Това означава, че независимо от капацитета си, батерията на R5 на теория трябва да управлява 15-80 процента презареждане за около половин час.

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

Задвижването на предните колела е нов електрически мотор, базиран на този на Renault Mégane E-Tech — макар и по-малък и с 20 кг по-лек. Той ще се предлага във версии с 94 к.с., 120 к.с. и 148 к.с. с ускорение от 0 до 100 км/ч само за 7,9 секунди.

Подпомагането на ускорението – и ефективността на автомобила – е собственото тегло между 1372 кг и 1456 кг, което е значително по-ниско от цитираното за повечето електрически автомобили до момента. 

Лостът за превключване на режими в новия Renault 5 е… червило на Chanel

Renault Group се е ангажира да произвежда новото Renault 5 – и батерията му – във Франция от лятото на 2025 г. Превозните средства и батериите ще се сглобяват в завода в Дуе, който беше едно от производствените места за оригиналното Renault 5. Моторът ( електрическа машина, редуктор, силова електроника) ще се произвеждат в Келон, а модулите, произведени от гигафабриката в Дуе (партньорство Envision AESC) от лятото на 2025 г. До 2030 г. въглеродният отпечатък на модулите ще бъде с 35% по-малък, отколкото при ZOE.

Снимки: Renault