Volvo минава на следващото ниво с инвестиция за иновативна технология за бързо зареждане

Volvo минава на следващото ниво с инвестиция за иновативна технология за бързо зареждане

13/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Volvo Cars обяви партньорство със стартъп компанията Breathe Battery Technologies (Breathe) и инвестира в технология за бързо зареждане от следващо поколение

Със сътрудничеството си с Breathe Volvo Cars става първата автомобилна компания, която ще има достъп до най-новата версия на патентован интелигентен софтуер за зареждане. Системата използва развит алгоритъм, който ще управлява комуникацията на батерията и зареждането на моделите на Volvo от ново поколение.

Volvo минава на следващото ниво с инвестиция за иновативна технология за бързо зареждане

Интегрирането на софтуера на Breathe в автомобилите на Volvo следва да осигури „още по-бързо зареждане и подобрено цялостно изживяване при шофиране”. Представено в цифри, прогнозата е времето за зареждане от 10 до 80% да бъде намалено с 30%, като това няма да окаже влияние върху състоянието на самата батерия, уверяват от Volvo. Тестовете до момента показват подобрение във времето за зареждане в диапазон от 15-30%, като различните батерии ще имат различни времена за зареждане.

„Инвестицията и търговското партньорство с Breathe ни помагат да се справим с обичайна болка за клиентите на електрически автомобили и правят зареждането ни още по-конкурентноспособно“, казва Ан-Софи Екберг, главен изпълнителен директор на Volvo Cars Tech Fund. „По-бързите времена за зареждане, в диапазона, в който клиентите обикновено зареждат бързо, представляват голяма крачка в правилната посока, докато продължаваме да стимулираме електрическата мобилност и да я правим достъпна за повече хора.“

Volvo разкрива как работи софтуерът

За разлика от традиционното поетапно зареждане, което разчита на предварително определени правила, софтуерът на Breathe използва адаптивно зареждане за динамично управление на батерията в реално време, което води до значително по-кратки времена за зареждане.

Използвайки алгоритми, софтуерът управлява процеса на зареждане в съответствие със здравето на батерията, като същевременно избягва риска от литиево покритие, което може да навреди на производителността и живота на батерията.

Технологията постига намаляване на времето за зареждане на автомобилите, без необходимост от промяна на дизайна на батерията или добиване на допълнителни материали, без допълнително въздействие върху околната среда.

Снимки: Volvo