Koenigsegg CC850 има “затворена” 6-степ. ръчна трансмисия и 9-степ. автоматик в едно

Koenigsegg CC850 има “затворена” 6-степ. ръчна трансмисия и 9-степ. автоматик в едно

19/08/2022 0 By Габриела Стойчева

Само 50 Koenigsegg CC850 ще бъдат построени по случай 50-ия рожден ден на основателя Кристиан фон Кьонигсег

Тази година определено е специална за Koenigsegg. 2022 г. бележи 20-ата годишнина от пускането на пазара на CC8S, първият сериен автомобил от Koenigsegg, и също така е рожденият ден на основателя и главен изпълнителен директор на компанията – Кристиан фон Кьонигсег. За да отбележи двойния юбилей, компанията представи новия си хиперавтомобил Koenigsegg CC850.

Koenigsegg CC850 отпред

Може да кажем, че Koenigsegg CC850 е модерен прочит на CC8S. Стилът до голяма степен е запазен, името диктува подобна символика, но CC850 има “затворена” шестстепенна ръчка, която… управлява деветстепенна скоростна кутия. Веднага обясняваме.

Koenigsegg CC850 трансмисия

Трансмисията на CC850 е наистина умопомрачително инженерство. Наречена Engage Shift System (ESS), тази многостепенна трансмисия е базирана на скоростната трансмисия с много съединители на Jesko и позволява както ръчно, така и автоматично превключване. В ръчен режим ESS има налични само 6 от 9-те скорости и педал на съединителя; но ESS може да бъде поставен и в автоматичен режим, където има всичките девет скорости и превключва сам. Предавателните числа могат да се променят в зависимост от режима на задвижване и Koenigsegg казва, че преходът между ръчен и автоматичен режим се случва безпроблемно. Най-хубавото от всичко е, че самият скоростен лост е затворен и има супер сложна видима връзка, а топката е увенчана с шведското знаме, точно както при CC8S.

Koenigsegg CC850 интериор

Макар все още информацията да е оскъдна, знаем, че Koenigsegg CC850 използва V8 двигателя на Jesko с максимална мощност от 1385 к.с. при движение на Е85 гориво. При обикновен бензин мощността е “едва” 1185 к.с. Въртящият момент отчита 1385 нютон метра, а теглото… 1385 кг. Познахте ли кое е любимото число на Koenigsegg? 

Koenigsegg CC850 е модерна интерпретация на CC8S

Koenigsegg все още не е обявил цена за CC850, но тъй като предстои да бъдат произведени само 50, досещате се, че сумата ще достигне колосални висоти. Особено с революционна трансмисия като тази, която кара Koenigsegg CC850 да изпъква на фона на всички нови хиперавтомобили, дори и новото Bugatti Mistral.

Снимки: Koenigsegg