Новото 911 GT3 RS идва с 518 к.с. и DRS за първи път в серийно Porsche

Новото 911 GT3 RS идва с 518 к.с. и DRS за първи път в серийно Porsche

17/08/2022 0 By Габриела Стойчева

Новото 911 GT3 RS генерира два пъти повече притискаща сила от своя предшественик от поколение 991.2 и три пъти повече от сегашния 911 GT3

Дългоочакваната премиера на RS варианта на 911 GT3 в поколение 992 най-накрая ни показа любимата улично-състезателна машина от Щутгарт. Шестото поколение GT3 RS комбинира моторспорт ноу-хау с дългогодишната традиция на Rennsport, а резултатът е повече от впечатляващ. 

2022 Porsche 911 GT3 RS аеродинамика

Започваме от аеро решенията, защото всеки един показател на новото 911 GT3 RS ни насочва именно натам. Концепцията не е нова: централен радиатор, вдъхновен от моторните спортове, който стои в основата на активната аеродинамика.

2022 Porsche 911 GT3 RS аеродинамика

За моторспорт и Porsche фанатиците това трябва да напомня за спечелилия класа на Льо Ман 911 RSR (и впоследствие в 911 GT3 R), защото именно те първи представят концепцията с централен радиатор.

2022 Porsche 911 GT3 RS аеродинамика

Пистовото усещане е допълнително подобрено отново заради зачеркването на предходното оформление с три радиатора; това прави възможно използването на пространството, освободено отстрани, за интегриране на активни аеродинамични елементи. 

Отпред новото 911 GT3 RS вече няма спойлер, а вместо това има преден сплитер, който разделя въздуха, течащ отгоре и отдолу. Страничните крила зад всмукателния отвор гарантират, че въздухът е насочен към страната на автомобила. Ребрата на покрива насочват въздуха навън, осигурявайки по-ниски температури на засмукване отзад.

Колкото до “двукомпонентното задно крило” – това е всъщност… DRS! Да, новото 911 GT3 RS си има DRS. Любопитен факт е, че система за намаляване на съпротивлението е монтирана в серийно Porsche за първи път. 

2022 Porsche 911 GT3 RS

И ако в Instagram е редно да се зачудите дали наистина снимката отговаря на действителността, то новото 911 GT3 RS е със забрана за достъп до FaceApp. Огромното задно крило може да ви изглежда извънземно – и в действителност е такова – защото за първи път в сериен автомобил на Porsche горният ръб на задното крило е по-висок от покрива на автомобила. Говорете ни за изящество!

2022 Porsche 911 GT3 RS джанти

Дори окачването е необходимо за аеродинамично внимание. Тъй като калниците на новия 911 GT3 RS са подложени на мощни въздушни потоци, компонентите на предния мост с двойни носачи са проектирани с капковидни профили. Тези аеродинамично ефективни връзки увеличават притискащата сила върху предната ос с около 40 кг при максимална скорост и иначе се използват само в приложения от висок клас моторни спортове. Поради по-широката следа (29 милиметра по-широка от 911 GT3), връзките на предния мост с двойни носачи също са съответно по-дълги.

2022 Porsche 911 GT3 RS

Двигателят е очаквано 4,0-литровият атмосферен, който тук произвежда 518 к.с. (HP) или 525 метрични конски сили (PS). Да, с 2 (HP) конски сили по-малко мощен е от предшественика си от поколение 991.2, но за сметка на това новото 911 GT3 RS генерира два пъти повече притискаща сила от него и три пъти повече от сегашния 911 GT3. 

Трансмисията е 7-степенна PDK, която се характеризира с по-късо общо предавателно число от 911 GT3. Новото 911 GT3 RS ускорява от нула до 100 км/ч за 3,2 секунди и достига максимална скорост от 296 км/ч на седма предавка.

Колкото до теглото, благодарение на широкото използване на CFRP (пластмаса, подсилена с въглеродни влакна), 911 GT3 RS тежи само 1450 кг въпреки многото по-големи компоненти. Вратите, предните калници, стандартните седалки, покривът и предният капак например са направени от CFRP. 

За “без пари” може да оборудвате вашия 911 GT3 RS с Clubsport пакета, който добавя стоманена рамка, ръчен пожарогасител и шест точкови предпазни колани за водача. 

Weissach маниаците ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба, но и респективно ще получат повече.

Характерно за пакета са преден капак, покрив, части на задното крило и обвивка на външните огледала с покритие от въглеродна тъкан. 

Предните и задните стабилизиращи щанги, задните съединителни щанги и срязващият панел на задния мост също получават ъпгрейд, направени от CFRP. Само ролбарът за преобръщане, конструиран за първи път от CFRP, спестява около шест килограма в сравнение със стоманената версия.

Друг акцент в пакета Weissach са лостчетата за смяна на скоростите PDK с магнитна технология.

Направи ли ви впечатление разграфението на оборотомера? 

Снимки: Porsche