Kinetik Automotive с прототип на 3D принтиран електрически картинг

Kinetik Automotive с прототип на 3D принтиран електрически картинг

15/10/2020 0 By Габриела Стойчева

Картингът на Kinetik Automotive има възможност за цялостно зареждане под 10 минути и още много иновативни технически характеристики

На 10.10.2020 по време на първото 24-часово картинг състезание у нас беше представен един много интересен и различен продукт – прототип на електрически картинг, от българската компания Kinetik Automotive. Пистовата машина е втори продукт на компанията и се различава от конкуренцията с изцяло 3D принтиран екстериор, a потребителският интерфейс е собствена разработка. Машината има възможност за цялостно зареждане под 10 минути и още много иновативни технически характеристики.

Дизайнът е дело на Костадин Костадинов и използва цитати от стилистиката на първия модел на компанията „07”, който дебютира предходната година. Външният вид на картинга представлява еволюция на отличителните за компанията елементи, комбинирани с характерните за вида моторен спорт прости форми.

Едно от най-големите предизвикателства, с които младият варненски екип се сблъсква, е компановката на кртинга или как да бъдат поместени всички нужни компоненти в ограничените обем и тегло, характерни за този тип машина. Благодарение на редица иновации, те успяват да създадат продукт, който по тегло не отстъпва на бензиновите си еквиваленти, но притежава превъзхождащи ги мощност и ускорение.

Потребителският интерфейс както и софтуерът, който управлява картингa, са също дело на екипа на Kinetik Automotive. Това позволява ключови характеристики като мощност, въртящ момент, реакция при подаване на газ и много други да бъдат изменяни в реално време. Подобна гъвкавост е немислима при картинг с двигател с вътрешно горене и позволява машината да бъде карана с еднаква лекота както от професионални пилоти, така и от любители на високите скорости.

По време на представянето, картингът бе тестван от известният български пилот Николай Върбицалиев и предстои да бъде изпробван от редица видни наши състезатели. Очаква се производството да започне през април 2021 като вече се разработва и втора по-мощна версия.

За момента прототипът разполага с мощност от 20 кВ и 90 Нм, като при тегло от 97 кг, ускорението до 90 км/ч, (при максимална скорост от 96 км/ч), става за 3.9 сек. Електрическото изкуство на варненския екип е с пробег от 11 км, а на бързозарядна станция батерията достига максималния си капацитет само за 10 мин.