BMW 220d Гран Купе – до теб във всяко приключение | Тест

BMW 220d Гран Купе – до теб във всяко приключение | Тест

02/11/2020 0 By Габриела Стойчева

Ето го ултимативния градски седан: четири врати, купе силует, премиум усещане и икономично придвижване

BMW 220d Гран Купе е като асорти кутия с бонбони, а изборът задоволява всеки вкус – брънч с приятели, уикенд пътешествие из Родопите, вечерна разходка под светлините на града или динамика по красиви планински пътища, този модел може всичко. И е готов да бъде до теб във всяко твое приключение.

Като красива азиатка в европейски град

Започваме така: тънки издължени стопове и характерни BMW извивки, които са хармонично заспали на задницата на новата Двойка. Баварската жилка се познава във всеки един елемент и все пак, поглеждайки цялата картинка, 220d излъчва различно BMW усещане, което кара всеки да се обърне след нея.

Преминавайки отстрани, купе силуетът очарова. Безрамковите прозорци стоят изключително стилно, а свързващото ги огледално парче стъкло по средата създава усещане за цялост, присъщо за купетата.

Накрая я поглеждаме отпред, където бъбрековидната решетка е с идеално пропорционални размери спрямо предницата, а М Sport компонентите карат всяка извивка да изпъкне.

Признавам ви, колкото и немислимо да звучи, дори в Porsche Targa GTS с отворен таван не са ме заглеждали толкова по улиците. Моделът наистина е като една изключително красива азиатка в европейски град, която просто е невъзможно да те остави равнодушен.

Тестваният автомобил е с опционалният М Sport пакет, който включва подмяната на всички хромирани лайсни по екстериора с черни, черната лайсна отзад, свързваща стоповете, черните елементи по предната броня, М джанти и М бадж отстрани, а също и огромните спирачни апарати на предните дискове.

Където слънцето винаги огрява

Есенна романтика цари в купето на BMW Серия 2 Гран Купе под топлия допир на слънчевите лъчи, проникващи през шибидаха. Просторно, комфортно и стилно са трите думи, които най-добре описват интериора, в който няма да намерите нищо по-различно откъм дизайн в сравнение с другите модели от гамата. Доказаното си е доказано. Няма да ви занимавам с излишни приказки, защото, ако се заиграете с конфигуратора, с радост ще откриете, че BMW предлагат невероятен набор от екстри и опции, с които може да направите този автомобил върховно луксозен – от опции, за които дори не сте си мислили, че са възможни, до ектри, които допълват мисълта и нуждите ви. Ще добавя само, че пространството е завидно за размера на колата, а комфортът се запазва дори когато преминете към малко по-технично шофиране по някой планински път.

Размерът винаги има значение, но не той движи скалата на забавление

Имаме двулитров дизелов двигател, четири цилиндъра, 187 к.с и 400 Нм, в компактен седан с тегло от 1580 кг и задвижване само от предните колела. Не особено високи цифри, които обаче не те оставят с такова впечатление, когато седнеш да шофираш. Ускорението на спортен режим е неочаквано рязко (прави 7.5 сек 0-100 км/ч), но в никакъв случай грубо и е много приятно. 8-степенната автоматична трансмисия реагира достатъчно прецизно при смяна на предавки и има отлична комуникация с двигателя, а от волана имаме задоволителна обратна връзка за пътя. В завои колата реагира с точност благодарение на ARB-ито, въпреки предното предаване, и влизането и излизането от тях е истинско удоволствие. Силата на 220d Гран Купе не е в спортните дисциплини, и все пак това е една много забавна кола, която няма да ви разочарова в разумни екстремни моменти. 

Върхът на сладоледа обаче е ECO PRO режимът. Това е може би най-пристрастяващата функция на модела, която със сигурност ще бъде високо оценена от хората, които пътуват постоянно. Малко неща звучат толкова привлекателно, колкото съчетанието от визия, лукс, спортна динамика и икономично шофиране, а да знаеш, че можеш да стигнеш навсякъде с лекота, и когато усетиш прилив на желание за адреналин, да го получиш с едно натискане на копче, е забележителна комбинация, която освен, че си заслужава да притежавате, малко автомобили я предлагат.

BMW + предно предаване?!

Платформата на Серия 2 Гран Купе, на която са базирани още Серия 1 от 2019 г. насам и по-големите Х1 (2015-) и Х2 (2017-) се характеризира със задвижване от предната ос. Всички знаем, че предно предаване и недозавиване са думи, които вървят ръка за ръка, но вече спокойно може да използваме минало свършено време – Серия 1 и Серия 2 си открадват технология от електрическото BMW i3, която да коригира максимално този “недостатък”. Системата се казва ARB и това, което прави тя, е да прилага, както BMW казват, интелигентно спирачен натиск на колелата от вътрешната страна на завоя, след като предварително е изчислила прага на приплъзване. Резултатът, както може да се досетите, е естествено поведение на пътя и прецизно влизане и излизане от завои. Ура!

Създадена за твоите настроения

Автомобилът е един от малкото на пазара, които овладяват баланса между градска кола и приключенска такава. Тя се чувства еднакво добре по павираните улици на “Оборище”, където неминуемо събира погледите на всички минувачи, и също толкова добре на извънградски пътешествия по прави участъци или планински пътища, осеяни със завои. Този модел е направен да създава спомени и да бъде до теб във всяко едно приключение. Както Top Gear бяха казали за колата “Това не е ултимативната машина, която ще ви изкара пред вратата в 5 сутринта, за да я шофирате”, НО е автомобилът, който по всяко време на денонощието ще ви отведе там, където имате нужда. С лекота, в комфорта на луксозен интериор, забележим дизайн и любимото ни BMW усещане.

BMW 220d Гран Купе с пакет M Sport е на цена от 77 250 лв с ДДС. Тази конфигурация на двигателя е налична само за европейския пазар.

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
4.2/5
На пътя
4/5
Икономичност
5/5
Функционалност
5/5
Дизайн екстериор
5/5
Дизайн интериор
4/5
Обща оценка
4.3/5