Хамилтън отново пред Фетел и на Гран при на Унгария

Хамилтън отново пред Фетел и на Гран при на Унгария

29/07/2018 0 By Габриела Стойчева

Люис Хамилтън ще посрещне лятната ваканция подобаващо, след като записа първо място в Гран при на Унгария 2018 г.

Гран при на Унгария 2018 г.

Победата на Люис Хамилтън в Гран при на Унгария беше негова шеста на Хунгароринг и трета на пистата за Mercedes. Той финишира на 17 секунди пред двете Ferrari, в които Себастиан Фетел пресече линията на три секунди пред съотборника си Кими Райконен.

Времето в деня на състезанието не можеше да бъде по-различно от съботния квалификационен порой. Синьото небе и високите температури бяха голям фактор в състезанието. Температурата на въздуха от 32°C не беше толкова стряскаща, колкото температурата на пистата от 60°C. Горещината унищожава гумите, въпреки че Pirelli бяха категорични, че това ще бъде състезание с един пит-стоп. 

Първите трима на стартовата решетка – Хамилтън, Валтери Ботас и Райконен – избраха да започнат с ултрамеките гуми. Фетел, от P4, избра да започне на меката смес. Ferrari имаше темпото, но Mercedes – позицията на пистата. След техните 1-2 в мокри квалификации, Хамилтън спомена няколко пъти, че ако Mercedes иска да спечели, те ще трябва да работят като колектив. „Ние сме в страхотно положение“, каза той. „Ще направим всичко възможно да работим като екип и да запазим червените зад нас.

Тази стратегия работеше и в двете посоки. Ferrari реши да разтърси нещата, вкарвайки Райконен в 14-та обиколка. Mercedes приложиха покриваща стратегия, с Ботас в бокса в следващата обиколка.

В 24-ата обиколка Хамилтън и Фетел продължаваха да са на пистата без смяна на гуми, като преднината на пилота на Mercedes беше завидните 6,9 секунди. Люис влезе в бокса в 25-тата обиколка за смяна към софт гуми и излезе пред Ботас при завръщането си на пистата.

Фетел не влезе в бокса до 40-тата обиколка, където вече премина на ултрасофт. Забавяне в смяната на гуми за повече от 4 секунди доведе до това германецът да се върне на пистата на трета позиция.

В 51-ия обиколка Щофел Вандоорн изтегли болида си извън пистата на излизането от първи завой, след като се обади по радиото, че има проблем със скоростна кутия, който по-късно беше потвърден от механиците. Виртуална кола за сигурност беше пусната.

С оставащи 6 обиколки до финалана, атака на Фетел към Ботас доведе до удар и поражения по носа на финландеца.

Малко след това Рикиардо направи опит за атака на Ботас, която също завърши със сблъсък между двамата пилоти. 

Снимка: Red Bull Content Pool