Играта се обърна отново: Хамилтън с победа, Фетел отпадна на Хокенхайм

Играта се обърна отново: Хамилтън с победа, Фетел отпадна на Хокенхайм

22/07/2018 0 By Габриела Стойчева

Люис Хамилтън направи зашеметяващо завръщане на Гран при на Германия 2018 г.

Гран при на Германия 2018 г.

Асът на Mercedes се възползва максимално от мокрите условия и късната катастрофа на Себастиан Фетел, което позволи на британеца да си върне преднината в шампионата.

Дъждът оказа огромно влияние върху драматичното състезание, където двата Mercedes завършиха 1-2, а Кими Райконен се качи при тях, за да затвори топ 3.

Хамилтън, който отпадна от квалификацията поради механичен проблем и беше принуден да стартира 14-и, не успя да натрупа много позиции с страхотен старт, което го принуди да се бори сериозно за победата. Кола за сигурност няколко обиколки по-късно също беше в негова полза.

Двамата пилоти на Ferrari зададоха темпото рано, създавайки удобна дистанция пред останалите. Отзад пилотът на Mercedes Хамилтън и този на Red Bull Рикиардо си проправяха път през пилотите. Великолепно каране от страна на Хамилтън му осигури пето място във временното класиране за нула време. Тогава Ferrari избра да вкара  Райконен по-рано в бокса, а финландецът се върна на пистата точно преди Хамилтън.

Фетел и Ботас също спряха малко след това и на заден план ужасният уикенд на Рикиардо приключи със спиране след загуба на мощност.

С приближаването на дъжда Mercedes пое риск, като сложи ултрамеките гуми на колата на Хамилтън, надявайки се, че британецът може или да остане навън, или дъждът да не дойде. Или поне да не е толкова силен, колкото се очакваше. 

Дъждът пристигна в Хокенхайм скоро след това, изливайки се силно в последния сектор на пистата. Част от пилотите спря за медиум гуми, но пистата все още не беше достатъчно мокра за това – Mercedes бяха удобно по-бързи от останалите, а пилотите със средни гуми започнаха да губят повече от пет секунди на обиколка.

Vettel-German-GP-F1-2018-crash-Photo-F1
© Red Bull Content Pool

Нещастният за Фетел момент се дойде тогава, когато заключи своите колела и се удари в бариерите. По време на колата за сигурност Ботас и Райконен се възползваха от момента за пит-стоп. В същия момент, след объркване в бокса, Хамилтън се озова начело на състезанието. 

В крайна сметка състезанието завърши с двата Mercedes на първо и второ място, и Кими след тях. Хамилтън отново обърна резултата, като след Гран При на Германия повежда с аванс от 17 точки пред Себастиан Фетел.