Фетел пред Хамилтън в Гран при на Белгия 2018 г.

Фетел пред Хамилтън в Гран при на Белгия 2018 г.

26/08/2018 0 By Габриела Стойчева

Макар Люис Хамилтън да стартира от първа позиция, Себастиан Фетел приложи категорична атака, с която успя да излезе пред съперника си още в началото на първа обиколка

Гран при на Белгия 2018 г.

Зад двамата пилоти, борещи се за титлата при пилотите, се нареди Макс Верстапен, който се възползва от ранния сблъсък между пилота на Red Bull Даниел Рикиардо и пилота на Ferrari, финландецът Кими Райконен. Пето и шесто място запълниха двамата пилоти на Force India Естебан Окон и Серхио Перес. Роман Грожан, Кевин Магнусен и Пиер Гасли бяха останалите от топ 10.

Хаос беше предизвикан още в първата обиколка, където Хюлкенберг блокира гумите си и се натресе върху Алонсо на първия завой. Колата на Фернандо прелетя над тази на Льоклер и я удари, като за щастие Шарл остана невредим, благодарение на halo. Тримата отпаднаха, а на трасето излезе колата за сигурност. 

Leclerc and Fernando's heavy crash at 2018 Belgian Grand Prix
Катастрофата между Льоклер и Алонсо

В 5-та обиколка състезанието беше рестартирано. Фетел водеше колоната, а Хамилтън беше плътно зад него. В девета обиколка пораженията от първия сблъсък с Рикиардо се обадиха, и Кими Райконен се прибра в бокса след невъзможност за продължение в състезанието.

В 23-та обиколка Ferrari избраха да приложат покриваща стратегия на Mercedes, които само в предната обиколка смениха гумите на Хамилтън със софт, и вкараха Фетел в бокса за нови меки гуми. Германецът се завърна на пистата начело пред Хамилтън, с аванс от 1 секунда, който веднага беше увеличен.

Четири обиколки преди финала Валтери Ботас от Mercedes изпревари Серхио Перес, заемайки четвърто място – позиция, която в последствие се превърна и във финалната му. 

Разликата между съперниците от 24 точки падна на 17.

Снимки: Getty Images