Поглед назад: годината, в която Volvo спечели DTM и Европейския туринг шампионат

Поглед назад: годината, в която Volvo спечели DTM и Европейския туринг шампионат

21/11/2023 0 By GRACE PACE RACE

Коя е първата асоциация, която правите, когато чуете Volvo? Може би ще се сетите, че шведската марка е онази, споделила патента си за триточковия колан, за да може да бъде ползван от всички. Или пък представянето на страничния еърбег, тип завеса, през 1998 г. Вероятно и тяхната ROPS система за контрол на стабилността при преобръщане.

Инженерът на Volvo Нилс Болин, който изобретява триточковия колан

Но през 80-те години на миналия век Volvo остават в историята с още едно постижение. Постижение, което до онзи момент е било просто фантастична мечта. 

1985 запечатва най-важната година за Volvo в моторните спортове, тъй като „Летящата тухла“ – Volvo 240, печели два големи европейски шампионата – Европейския шампионат за туристически автомобили (ETC) и немския еквивалент, Deutsche Touringwagen Meisterschaft (DTM ).

Volvo 240 Turbo 1985 г.
© FIA Archieve

Когато през 1981 г. Volvo лансира новия си модел от семейството 240 с турбо двигател, той отваря изцяло нов пазар за компанията. Volvo 240 демонстрира, че марката е в състояние не само да създава безопасни и издръжливи автомобили, но и че те могат да бъдат също толкова бързи и забавни за шофиране. 

С турбокомпресор, 2,1-литровият двигател B21ET генерира 155 к.с., ускорява от 0 до 100 км/ч за 9 секунди и има максимална скорост от 197 км/ч. 

Така Volvo 240 Turbo Estate с 5 врати се превръща в най-бързото комби в света онези години.

Илюстрация на Volvo 240 Turbo

През 1982 г. ФИА въвежда нови правила за Група А. Автомобилите, използвани в състезания, е трябвало да бъдат взети директно от поточната линия и броят на модификациите е трябвал да бъде ограничен. За да се конкурира в съответствие с правилата на група А, всяка година е трябвало да се произвеждат най-малко 5000 автомобила от въпросния тип модел. Допълнителни правила са включвали: поне четири места и минималното тегло да е свързано с обема на двигателя. 

Динг-динг. Тези правила са пасвали идеално на Volvo 240 Turbo.

Оригинални хомологационни документи на Volvo 240 Turbo | © FIA Archieve

Правилата също така са изисквали да бъдат произведени най-малко 500 т. нар. „еволюционни“ автомобила – поради което е създаден 240 Turbo Evolution. До юли 1983 г. 500-те броя са произведени; с по-големи турбодвигатели, модифицирани системи за управление на двигателя и Water Turbo Traction – впръскване на вода във всмукателния отвор, изобретение, разработено и патентовано от Volvo.

Само година по-късно, Volvo 240 Turbo започва да се състезава в Група А.

Volvo 240 Turbo 1985 г.
© FIA Archieve

Резултатът за първата година е две победи. Шведите Улф Гранберг и Робърт Квист печелят в кръговете в Золдер в Белгия от ЕТС, докато сънародникът им Пер Стуресон печели на германската писта Норисринг в първия сезон на DTM.

Заводският отбор на Volvo

През 1985 г. Volvo взима решение да участва като заводски отбор в съответните шампионати. Целта им е била не само да се конкурират с отбор като BMW, който впрочем до онзи момент доминира Европейския туринг шампионат със своя Батмобил – 3.0 CSL, но и да се състезава помежду си.

Швейцарският отбор Eggenberger Motorsport участва в ETC под името Volvo Dealer Team Europe. Другият отбор на Volvo в ETC е шведският Magnum Racing. Третият отбор, IPS Motorsport, се състезава в DTM.

Заводският отбор на Volvo

Вероятно може да си представите лицата на публика и отбори, когато тази тухла застава на състезателната решетка до модели като Rover 3500 V8 и BMW 635, които са не само по-аеродинамични, но и със значително по-големи двигатели.

Състезателната версия на Volvo 240 Turbo има алуминиеви цилиндрови глави и ковани бутала, биели и колянови валове. Инжекцията използва специално изработена система Bosch K-jetronic и турбокомпресор Garrett, зареден до 1,5 бара. 

Резултатът в състезателна конфигурация показва, че 2,1-литровият двигател генерира около 300 к.с. и осигурява на колата максимална скорост от 257 км/ч.

Всички подвижни части на каросерията, като вратите и предния капак, са направени от по-тънък метал в сравнение със серийните автомобили. Задната ос е с близо 6 кг по-лека, спирачките с четири бутални апарати и вентилирани дискове. 

А системата за бързо зареждане е феномен – 121 литра гориво за едва 20 секунди.

Всички тези технологии достигат своята кулминация на 13 октомври 1985 г., след състезанието на пистата Ещорил в Португалия.

Volvo печели 6 от 14-те състезания и отборът Volvo Dealer Team Europe печели Европейският туринг шампионат. Пер Стуресън печели шампионата на Германия DTM след една победа и пет класирания на подиума.

Нещо повече, същата година Volvo печели и шампионатите за туристически автомобили във Финландия, Португалия и Нова Зеландия. 1985 бележи още и годината, в която 240 Turbo с десен волан спечели шотландския рали шампионат.

Този великолепен сезон остава в историята като най-успешната година на Volvo в моторните спортове. 

През 2017 г. Volvo също така печели Световния шампионат за туристически автомобили с S60 Polestar TC1.

Снимки и източник: Volvo