Новото BMW M2: вече никой не прави такива коли  | Тест

Новото BMW M2: вече никой не прави такива коли | Тест

28/11/2023 2 By Габриела Стойчева

Новото BMW М2 не само няма конкуренция, но вероятно е и последното спортно двуврато купе с подобна производителност и обем на двигателя, което компанията ни представя. Просто никой вече не прави такива коли.

Когато BMW показа новата Серия 2, обновените Серия 3 и 4 вече бяха представени. Именно, по отношение на дизайн, бяхме подготвени, че новата Серия 2 едва ли ще наподобява красотата на предшественика си. 

Но поглеждайки отново в ретроспекция, дори феноменалното първо поколение BMW M2 не можеше да ме подготви – камо ли подскаже – за това какъв автомобил са създали от BMW M.

BMW M2 има много специално място в сърцето ми. Никога няма да забравя първата ми среща с този модел преди малко повече от 4 години. Тогава в лицето на BMW M2 Competition, моделът и до днес става честа референция, при разговори за автомобили, които носят чиста наслада. 

Новото BMW M2 G87

Технически параметри

Какво представлява новото BMW M2? Характерно за модела, то също използва познатия ни от М3/4 двигател, но има разлика в дребни детайли, които са там, за да отговарят изцяло на характера на по-малкото М2. Разбира се, отново говорим за 3-литровия 6-цилиндров агрегат. 

В сравнение с предшественика си, новото М2 вече притежава 460 к.с. (с 90 к.с. повече) и максимален въртящ момент от 550 Нм, който е на разположение между 2 650 и 5 870 об/мин. Новият двигател вече развива максималната си мощност 250 об/мин. по-рано, при 6 250 об/мин, а максималните му обороти са 7 200 об/мин.

Новото BMW M2 G87

Мощността серийно се подава към задните колела чрез осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Управлението се извършва чрез селектор на трансмисията с актуалния М дизайн и лостчета за превключване на волана. Drivelogic предлага избор между три програми за превключване. 

За пуристите новото BMW M2 се предлага и с ръчни скорости, но както повелява последната тенденция в тези случаи, тази опция се заплаща. У нас – срещу 1011 лв. Въпросната 6-степенна механична скоростна кутия има прецизно дефинирани ходове на скоростния лост, както и асистент за превключване, който осигурява контрол на оборотите при низходящо превключване при понижаване на скоростта преди завои.

Новото BMW M2 G87

По книжка с M Steptronic новото BMW М2 ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,1 сек., а с шестстепенната механична скоростна кутия това се случва за 4,3 сек. По традиция с опционалния M Driver’s Package ограничението на максималната скорост на новото BMW M2 може да бъде изместено от 250 до 285 км/ч.

Новото BMW M2 G87

Спирачната система е мощната M Compound с шестбутални спирачни апарати отпред и еднобутални спирачни апарати отзад. Тя позволява да се генерират две характеристики на усещането на спирачния педал. Отпред имаме окачване с двойни носачи и пружинна стойка, а отзад петраменната конструкция – и двете със специфична за М кинематика.

Новото BMW M2 е оборудвано с 19-инчови алуминиеви джанти отпред и 20-инчови отзад; с пакета M Race Track получавате пистови гуми.

Новото BMW M2 G87

Новото BMW M2 се доближава доста повече до М4 от предишното поколение. Моделът наистина е пораснал много. При същото сравнение, новото М2 е само с 9 см по-късо от BMW М4 F82, а пътната следа е дори по-широка от тази на М4 F82 с 3,8 см. 

Като килограми новото М2 тежи с 230 повече от предшественика си до общо тегло от 1725 кг (1710 кг с ръчни скорости ;)). Което също е с почти 200 кг повече от M4 F82 с автоматична скоростна кутия.

Но ако оставим теглото настрана, онова, което наистина ми липсва е 8-степенният DCT автоматик. За съжаление повече трансмисия с двоен съединител няма да видим в ново BMW; а компанията обещава, че 8-степенната М трансмисия с Drive Logic е дори по-бърза от DCT при високи скорости.

Как се усеща на пътя?

Новото BMW M2 G87

Тежка е. Но е страшно добра. Дори на моменти само страшна.

Нивото на персонализация, което идва с новата операционна система на BMW – iDrive 8 – е главозамайващо. Може да определяте степента на сцепление на задните гуми, да регулирате твърдостта на окачването, волана, педала на спирачката. Което в крайна сметка означава, че си купувате един стоков автомобил, но без намеса от трети страни го правите да отговаря на вашите предпочитания.

8-степенната скоростната кутия наистина реагира бързо, ала пълното удоволствие идва когато бутнете селектора надясно и поемете смяната на предавки с планките на волана. На автоматичен режим при високи скорости осмата предавка намалява оборотите на двигателя, с цел оптимизация на разхода на гориво и намалява шума от двигателя. Ръчният режим е именно този, който ви позволява да използвате оптимално мощността на двигателя и дори да превключвате при максимална скорост.

Новото BMW M2 G87

Изцяло задното задвижване е както предпоставка за много криви следи от гуми, така и за повишено внимание, когато шофирате. На повечето булеварди в София настилката не играе във ваша полза и дори при плавно потегляне от покой, задните гуми на новото М2 започват да правят сигурен контакт с асфалта едва няколко метра по-напред. 

Не съм предполагала, че ще го кажа, но на това купе 460 конски сили идват прекалено много, за обикновено шофиране. Новото М2 почти не пропуска момент да ви подскаже, че се нуждае от затворено трасе – било планински път или писта – за да ви покаже на какво е способно. И въпреки че ние все още не сме имали късмета да сме тествали капацитета му на писта, успяхме да се уредим с един затворен път с няколко завоя. 

Резултатът? Колата наистина е страшно добра. Но комбинацията от изцяло задно предаване + 1725 кг + 460 конски сили е нещо, което налага респект и внимание. 

А моментът, в който разгадаете къде й е лимитът, осъзнавате, че новото BMW М2 просто не е създадено да стои в него.

Дизайн

Отличителната „бъбрековидна” – ако бъбреците имаха по 5 ъгъла – решетка при новото BMW M2 губи своята рамка, като хоризонталните пластини са внесени навътре от носа. Лично на нас това ни напомня за „муцуната” на BMW M1. 

Новото BMW M2 G87

Поглеждайки малко по-надолу, средният въздуховод се разпростира почти по цялата дължина на бронята, като отново правите линии дефинират и трите отвора. BMW оправдава дизайна с „базиран на техническите изисквания в областта на подаването на охлаждащ въздух и аеродинамичния баланс”.

Новото BMW M2 G87

Задната част на новото BMW M2 използва същите дизайнерски похвати; например в накрайниците на изпускателната система, които подобно на предната решетка, са разположени навътре в купето, на една равнина с дифузьора.

Интериорът също получава значителен ъпгрейд, с познатия ни BMW Curved Display с обща големина от 27,2 инча.

Новото BMW M2 G87

Опционално имаме и M Carbon седалки тип „корито“, които са със структурни елементи на седалката и облегалката от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP). С тях теглото на автомобила се понижава с около 10,8 кг. А с опционалния М карбонов покрив, теглото слиза още по-надолу, с около 6 кг. 

Новото BMW M2 у нас стартира от 139 400 лв с ДДС.

Последвайте ни за още интересни моменти тук!