Жените гласуват: ето ги финалистите в Женската световна кола на годината 2024

Жените гласуват: ето ги финалистите в Женската световна кола на годината 2024

29/01/2024 0 By GRACE PACE RACE

Днес бяха обявени финалистите от конкурса Женска световна кола на годината в петте категории

Общо 62 кандидати се състезаваха за спечелването на една от категориите на WWCOTY. Всички те трябва да отговарят на изискването да са лансирани на поне два континента между 1 януари и 31 декември 2023 г. Тази година категориите са пет – Семеен автомобил, Голям автомобил, SUV, Ексклузивен автомобил и 4×4 и пикап. Същите петима победители ще преминат до финалния кръг на журиране, за да се определи носителят на най-голямата награда на WWCOTY.

Това е 14-ото издание на наградите, представени от WWCOTY, което се състои от екип от 75 жени автомобилни журналисти от 52 страни на пет континента. Това е единственото изцяло женско жури в автомобилната индустрия в света.

Работата на журито през изминалата година бе белязана от непрекъсната еволюция на пазара към по-ефективни и устойчиви модели. Затова и резултатите не са изненадващи.

Категория „Семеен автомобил”: Volvo EX30

Снимка: Чавдар Ташев

Volvo EX30 е първият премиум компактен SUV на Volvo, третият 100% електрически модел и най-мощният такъв на компанията. Нашите лични впечатления от модела ще може да прочетете скоро в GRACE PACE RACE.

Категория „Голям автомобил”: BMW Серия 5

BMW Серия 5 се предлага с пълна гама двигатели, включително за първи път изцяло електрическа версия. Това осмо поколение включва най-модерната технология, превъзходен пробег и е първият модел на марката, който включва напълно вегански интериор като стандарт.

Категория „SUV”: Kia EV9

Kia EV9 е първият голям електрически SUV с до седем места.
Снимка: KIA

Kia EV9 е първият голям електрически SUV с до седем места. Въпреки дължината си от 5 метра, той има добра аеродинамика. Той също така се отличава със своя иновативен дизайн, двупосочно зареждане и ултра-бързото 800-волтово зареждане. 

Категория „4×4 и пикап”: Volkswagen Amarok

Volkswagen Amarok е женска кола на годината
Снимка: VW

Това ново поколение на Volkswagen Amarok представя радикална промяна. Освен нужните за такъв тип автомобил проходимост и мощност, той включва пет двигателя, които се адаптират към нуждите на всеки пазар.

Категория „Ексклузивен автомобил”: Aston Martin DB12

Aston Martin DB12 е женска кола на годината 2024
Снимка: Aston Martin

Със своя V8 двигател с двойно турбо, 680 к.с., максимална скорост от 325 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди и феноменален GT дизайн, трудно е да не се съгласим с избора на WWCOTY.

Победителят в Женската световна кола на годината ще бъде обявен в Youtube канала на Женската световна кола на годината на 8 март, Международния ден на жената.