Пристигна (може би) първото в България BMW 3.0 CSL

Пристигна (може би) първото в България BMW 3.0 CSL

30/01/2024 0 By Габриела Стойчева

BMW 3.0 CSL е най-красивият съвременен BMW автомобил за нас - преплитайки най-чистото спортно ДНК с 50-години ноу-хау от BMW M GmbH - това е модел за истински ценители на историята на моторспорта

А вече имаме и първата официална бройка у нас.

Една от любимите ни български страници на автомобилна тематика в България, публикува интересна снимка, на която се вижда как чисто ново BMW 3.0 CSL се разтоварва от автовоза. Можем само да предполагаме, че това е първият подобен екземпляр у нас, чиято цена е внушителните 750 хиляди евро! Да. Хиляди. Евро!

Ето го първото в България BMW 3.0 CSL
Снимка: Bulgarian Registry

Към специалната цена е добавен и специален тираж – едва 50, последователно номерирани броя са произведени от представеното през 2022 г. BMW 3.0 CSL. Доставките на модерното 3.0 CSL започнаха през май месец на 2023 г., като от BMW съобщиха още в началото, че за сглобяването на тези 50 автомобила са им нужни едва 3 месеца. 

Пристигна (може би) първото в България BMW 3.0 CSL

Това се случва от 30 специално квалифицирани и опитни техници, отговарящи само за конфигурацията и монтажа на автомобилите. Поради сложността на процесите в завода, всяко BMW 3.0 CSL преминава през осем цикъла на сглобяване в точно толкова производствени станции, които отнемат общо до десет дни. Като цяло, изключително високият дял на индивидуална ръчна работа означава, че времето, необходимо за сглобяване на BMW 3.0 CSL е многократно повече от това за конвенционален BMW M автомобил.

Пристигна (може би) първото в България BMW 3.0 CSL

По същество BMW 3.0 CSL е наточено М4 CSL, което използва 3-литров редови шестак и произвежда цели 560 конски сили. Но следното да не се чете като просто “наточено BMW M4 с бодикит”. Моделът е разработен с хомологационни цели, а шосейната версия се концентрира върху най-важното. CSL – тази комбинация от букви в обозначението на модела означава „Coupé, Sport, Leichtbau“,  („купе, спорт, олекотена конструкция“), формула, която накратко обобщава рецептата за успех на автомобила с две врати.

BMW 3.0 CSL има 10 конски сили повече от М4 CSL например, но изпраща цялата тази мощност само към задните колела чрез… 6-степенна ръчна скоростна кутия! И няма опция за автоматик.

Основата на двигателя е взет от DTM сериите – има същите технологични корени като двигателя на актуалния през 2022 г. автомобил, който побеждава в DTM. Трилитровият агрегат се отличава с екстремно здрав цилиндров блок с Closed-Deck конструкция без цилиндрови гилзи, кован олекотен колянов вал и изработена на 3D принтер сърцевина на цилиндровата глава.

Пристигна (може би) първото в България BMW 3.0 CSL

Охладителната система и снабдяването с масло също са пригодени за екстремно динамични ситуации на пътя. При победата в шампионата DTM BMW M4 GT3 се задвижваше от вариант на най-новия шестцилиндров двигател с мощност около 600 к.с., чиято пригодена за крупносерийно производство версия развива до 375 кВт/510 к.с. при актуалните модели на семейството BMW M3/BMW M4.

Неговият двигател развива максимален въртящ момент от 550 Нм и въодушевява с линейното разгръщане на мощността до максималните обороти от 7 200 об/мин.

BMW 3.0 CSL представя широки арки на калниците, каросерията на купето е с впечатляващ аеродинамичен пакет с преден спойлер, въздушни лайсни на предните странични панели и спойлер на покрива. Точно както и оригиналното 3.0 CSL.

Говорейки за спойлер, интересен факт е, че оригиналното 3.0 CSL идва със спойлер, който не е бил одобрен за движение по обществените пътища, така че при доставката на автомобила е бил в багажника, но все пак тази част е била толкова известна в обществото, че купето е наречено „Batmobil“.

Новото BMW 3.0 CSL използва интелигентната олекотена конструкция чрез изключително широкото използване на карбон. Съотношението мощност/тегло на BMW 3.0 CSL е само 2,9 кг/ к.с.

Може да последвате Bulgarian Registry тук. Благодарим за снимката!

Снимки: BMW