Двойна победа за Mercedes в Гран при на Испания

Двойна победа за Mercedes в Гран при на Испания

13/05/2018 0 By Габриела Стойчева

Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания 2018 г. с удобна разлика от съотборника си Валтери Ботас, а Макс Верстапен се качи на последната позиция на подиума

Интригата започна още в самия старт на състезанието. Ромен Грожан излезе широко в супер бързия 3-ти завой, загубвайки управление и причинявайки пълен хаос, докато колите се движеха наляво и надясно, за да го избегнат. Нико Хюлкенберг и Пиер Гасли бяха нещастните жертви, които не успяха да се измъкнат от движещата се барикада. 

Преди хаоса обаче Себастиан Фетел излезе на втора позиция пред Ботас. Той задържа тази позиция до ранен питстоп, в който момент Ботас се опита да заеме отново първоначалната си позиция с поредица от бързи секторни времена, въпреки това, изпреварване не се случи. 

Второто Ferrari на Кими Райконен се оттегли в 27-ма обиколка, повишавайки Верстапен до ефективно четвърто място и Даниел Рикиардо на пето. В 35-ата обиколка Макс сложи нови гуми медиум, а след това същото стори и Рикиардо. Така Хамилтън натрупа преднина от 10 сек пред Фетел и 12 пред Ботас. Следваха Верстапен и Рикиардо. В 40-ата обиколка Force India на Естебан Окон спря и паркира на петия завой, виртуална кола за безопасност промени тона на състезанието. Фетел реагира и влезе в бокса, докато другите пилотите избраха да продължат, опитвайки се да издържат с настоящите си гуми до финала. 

След рестарта състезанието Люис Хамилтън, Валтери Ботас и Макс Верстапен, следвани от Фетел. Удар в задницата на Окон доведе до леки сътресения в представянето на Макс Верстапен, но въпреки това запази позиция и не позволи на германецът да го изпревари.

В тази позиция и четиримата пресякоха финалната решетка.