Феноменална победа за Рикиардо в Монако въпреки проблемите

Феноменална победа за Рикиардо в Монако въпреки проблемите

27/05/2018 0 By Габриела Стойчева

Даниел Рикиардо записа феноменална победа в Монако, въпреки че загуби своя MGU-K, което му костваше приблизително 120 киловата по-ниска мощност, оставяйки го с повече от 20 км/ч по-ниска скорост на правите

Гран при на Монако 2018 г.

Даниел Рикиардо се качи на първо място на подиума на Гран при на Монако, като поведе от началото до края на състезателния уикенд, за да спечели легендарното състезание за първи път в кариерата си. Австралиецът отчете загуба на мощност още в началото, но успя да върне колата си на първо място пред Себастиан Фетел от Ferrari, който завърши втори, а Люис Хамилтън на трето място.

Резултатът за Хамилтън означава, че продължава да оглавява шампионата при пилотите, но все пак се намира на само 14 точки пред Фетел.

Най-впечатляващият старт дойде от задната част на решетката, където Макс Верстапен, който стартира последен, постигна мигновен успех, след като премина покрай двамата пилоти на Haas Кевин Магнусен и Ромен Грожан.

Пилотът на Mercedes беше извикан за смяна на гуми в обиколка 12, което го свали от трето на шесто място. Това беше смел ход на отбора, който не успя да се отплати, тъй като Фетел направи пит-стоп само четири обиколки по-късно и излезе пред своя съперник на пистата.

Верстапен продължаваше да си пробива път през терена и стигна до 14-то място след само осем обиколки.

В 28 обиколка Рикиардо се обади по радиото за проблем с мощността, но от отбора му го увериха, че знаят и че няма какво да се направи. Въпреки видимо намалената скорост и предпазливост, с която австралиецът продължи състезанието, той не допусна Фетел да го изпревари.

Оставащите 6 обиколки до финала бяха решаващи, когато Шарл Льоклер се заби в шикан и предизвика тежък инцидент. Виртуална кола за сигурност беше пусната, по време на която Вандоорн се озова затворен с обиколка между лидерът на състезанието Рикиардо и прекият му съперник Фетел. Това помогна на австралиецът да увеличи разликата между него и германеца с над 5 секунди след рестарта на състезанието, осигурявайки си първа победа в Монако.

Новите хиперсофт гуми на Pirelli

Pirelli debuts new hyper soft tyres at Monaco Grand Prix 2018

Pirelli дебютира своите хиперсофт гуми в Монако. Това е най-меката гума, която някога компанията е произвеждала за Формула 1, наред с ултрасофт и суперсофт съединения. Отборите се запасиха с хиперсофт, всички пилоти имаха оставащи седем сета след тренировка в четвъртък, но само по един набор от всяка от по-твърдите съединения. Обещаващи бяха прогнозите за значително по-бързото съединение на хиперсофт и при допускането, че ще издържи по-голямата част от състезанието предвид уникално невзискателеният профил на пистата в Монако.

Практиката обаче предполага, че това не е така, тъй като хиперсофтът има ограничен живот и изисква повече управление, за да бъде ефективен. Pirelli прецени, че пилотите, стартиращи от хиперсофт ще трябва да сменят гумата с розови ивици до около 15-та обиколка.