Довиждане VW ID. R, здравей McMurtry Speirling! Това е новият рекордьор на „Хълма” на Гудууд

Довиждане VW ID. R, здравей McMurtry Speirling! Това е новият рекордьор на „Хълма” на Гудууд

27/06/2022 0 By Габриела Стойчева

McMurtry Speirling счупи рекорда на изкачването по „Хълма” по време на Фестивала на скоростта в Гудууд в събота с планки за превключване на предавките за Sim-Racing

McMurtry Speirling не е нова гледка на Гудууд. Миналата година изцяло електрическият прототип направи своя дебют по време на Фестивала, а тази година спечели престижната награда „Прототип на годината” по класация на американското сп. „GQ”. Стар познайник в Западен Съсекс, днес обаче изгрява с ново име: най-бързата кола, която да изкачи 1,86-километровото трасе в Гудууд.

Рекордното изкачване на McMurthy Speirling

Какво всъщност е McMurtry Speirling?! Колата на Батман би бил резонен отговор за пред малките деца, но навярно щом сте попаднали тук, вече знаете, че не обичаме да си спестяваме техническите данни. 

Щанда на McMurtry Speirling

И така, Speirling не само изглежда като нещо от друга планета, но и се движи като такова. Има два електромотора, които задвижват задните колела, тежи по-малко от 1 тон и има съотношение мощност/тегло от 1000 к.с./тон. Интересното тепърва предстои: Speirling има два огромни (и доста шумни) вентилатора, които буквално засмукват колата към земята. Благодарение на тях McMurtry Speirling има 2000 кг притискаща сила от… едва нула километра в час! 

Прототипът дори има повече притискаща сила (2250 кг) от Формула 1 болид до 240 км/ч!

Колкото до предишния рекорд, той се държеше от електрическия Volkswagen ID. R, постигнат от Ромен Дюма през 2019 г. С бившият пилот от Формула 1 и IndyCar Макс Чилтън зад волана, McMurtry Speirling успя да подобри времето на ID. R от 0:39.90, записвайки рекордните 39,08 секунди.

Бившият пилот от Формула 1 и IndyCar Макс Чилтън зад волана на McMurtry Speirling

На всичкото отгоре McMurtry са в подготовка на улична версия. Пред сп. Autocar” компанията споделя, че производствената версия ще запази съотношението мощност/тегло от 1000 к.с. на тон, заедно с двата електрически мотора и 60 кВтч батерия, която ще има над 483 км пробег. Разбира се, за да може да ходите до пистата на собствен ход, ще са монтирани чистачки, фарове и всички други “дреболии”, които липсват в полза на рекорда. Но, преглъщаме това! Остава само да преглътнем и цената от 1.16 милиона евро…

Видео

Снимки: McMurtry