Renault ще участва на Le Mans Classic с три реплики на суперминито Renault 4CV

Renault ще участва на Le Mans Classic с три реплики на суперминито Renault 4CV

28/06/2022 0 By GRACE PACE RACE

Тази година Renault ще излезе на пистата на Le Mans Classic с три реплики на Renault 4CV – първият автомобил със задно разположен двигател, състезавал се в 24-те часа на Льо Ман през 1949 г.

Класическият аналог на 24 часа на Льо Ман – Le Mans Classic – ще се проведе тази година от 30 юни до 3 юли. Renault ще вземе участие с трите реплики на суперминито 4CV, припомняйки на всички любители на състезанията с ретро автомобили за успеха, постигнат от този популярен модел.

4 CV Renault участва в ралито в Монте-Карло. 1951 г
4 CV Renault участва в ралито в Монте-Карло. 1951 г. / © Getty Images

В непосредствена близост до историческата писта Renault ще постави изложба, която ще отбележи две икони на компанията: Renault 4CV и Renault 5, последният от които тази година празнува своята 50-годишнина.

Renault Classic подготвя изложба от 9 версии на Renault 5 и 9 версии на 4CV за всички ентусиасти на историческите автомобили. В допълнение над 100 автомобила от частни колекционери ще се присъединят към партито в зоната на Renault clubs.

Това издание на Le Mans Classic бележи началото на сътрудничеството между Renault и Artcurial. На 2 юли ще бъдат предложени за продажба 8 изключителни автомобила, които ще дадат възможност на колекционерите да притежават част от легендите на Renault и по този начин да дадат втори живот на автомобилните съкровища, съхранявани от марката.

Първата звезда в раздела „Иконите на Renault“ ще бъде Renault Formula 1 RE40-03 от 1983 г., принадлежала на Ален Прост.

Ален Прост в своя Renault Elf Renault RE40 Renault V6t, където завършва на първо място и печели Гран при на Великобритания на пистата „Силвърстоун” в Англия на 16 юли 1983 г.
Ален Прост в своя Renault Elf Renault RE40 Renault V6t, където завършва на първо място и печели Гран при на Великобритания на пистата „Силвърстоун” в Англия на 16 юли 1983 г. / © Getty Images

Създаден през 2002 г. от Peter Auto, съвместно с Automobile Club de l’Ouest, Le Mans Classic предлага страхотна ретроспекция на 24-те часа на Льо Ман от миналия век. Събитието не спира да се разраства и привлича над 195 000 зрители през 2018 г.

Това е най-голямото събиране на класически автомобили с над 800 състезателни автомобила на пистата и 8500 класически автомобила в рамките на изложението.

Renault участва в 8 издания на Le Mans Classic от стартирането му, като изданието за 2022 г. е деветото.

Заглавна снимка: Renault