Даниел Рикиардо спечели ГП на Китай след драматична битка

Даниел Рикиардо спечели ГП на Китай след драматична битка

15/04/2018 0 By Габриела Стойчева

Даниел Рикиардо спечели третия кръг от шампионата, след като се възползва максимално от колата за сигурност

Австралиецът Даниел Рикиардо спечели драматичното ГП на Китай. На второ място завърши пилотът на Mercedes Валтери Ботас, следван от Райконен. На четвърто място завърши съотборникът на Ботас – Люис Хамилтън, а Верстапен записа пета място заради 10-секундно наказание за сблъсък с Фетел. Пилотът на Ferrari беше значително ощетен от удара, преминавайки финалната линия на едва осмо място. Така пред него завършиха Нико Хюлкенберг на 6-та позиция и Фернандо Алонсо на 7-ма.

Рикиардо определено извади късмет на ГП на Китай 2018 г. В 31-ата обиколка катастрофа между пилотите на Toro Rosso – Гасли и Хартли предизвика кола за сигурност. Тогава Верстапен и Рикиардо се възползваха от момента да сложат нови гуми софт и да сменят медиум гумите, с които планираха да изкарат остатъка от състезанието още в 18-та обиколка. Това беше сценарий-мечта за австралиеца, който на практика накара атаката в края на състезанието да стане негова запазена марка. 

Състезанието се рестартира в 36-та обиколка, с Рикиардо на шесто място. Две обиколки по-късно обаче изпревари Райконен, заемайки неговото пето място. Лидерите на състезанието – Хамилтън, Себастиан Фетел и Ботас бяха напред, но всички бяха със стари гуми върху болидите си. Не отне много време на австралиеца да изпревари колите пред него, завършвайки на първа позиция. 

В допълнение към победата, Даниел Рикиардо взе и най-бързата обиколка в Китай. Това е вторият път тази година, когато австралиецът получава тази конкретна чест, след като направи същото на домашната си Гран при. Това е 11-та в кариерата му до момента, но за първи път отбелязва двете награди в едно състезание.

Снимка: Red Bull Content Pool