Второ състезание, втора победа: Фетел спечели ГП на Бахрейн 2018 г.

Второ състезание, втора победа: Фетел спечели ГП на Бахрейн 2018 г.

08/04/2018 0 By Габриела Стойчева

Себастиан Фетел спечели Гран при на Бахрейн 2018 г. Пилотът на Ferrari постигна 49-ата си победа във Формула 1, 4-та победа в Бахрейн, което беше и 200-ия старт на Фетел в Гран при състезание

Валтери Ботас завърши на второ място, а другият пилот на Mercedes Люис Хамилтън, който стартира от P9, затвори топ 3. Въпреки извън подиума, пилотът на Toro Rosso Пиер Гасли изненада всички със своето четвърто място.

Валтери Ботас успя да изпревари Райконен в началото на състезанието без инциденти в първия завой след старта. Във втория завой пилотът на Renault Нико Хюлкенберг удари Haas на Кевин Магнусен и Кевин трябваше да напусне пистата. В 3-ия завой Серхио Перес завъртя своя Force India VJM11, защото беше ударен от Брендън Хартли.

Във втората обиколка на състезанието пилотът на Red Bull Макс Верстапен изпревари Люис Хамилтън, но понеже се докоснаха, Верстапен спука гума и трябваше да влезе в бокса за смяна. В същото време Даниел Рикиардо трябваше да оттегли своя RB14 и предизвика период на виртуална кола за сигурност. По време на VSR колата на Рикиардо беше избутана зад бариерите.

В 5-ата обиколка Макс Верстапен също трябваше да оттегли колата си, тъй като проблемите не свършиха до проблема с гумата. През това време Люис Хамилтън, който започна с меки гуми от девета позиция на решетката, караше вече 5-и. 

В 18-та обиколка Фетел влезе за смяна на гуми, отпред застанаха Валтери Ботас и Люис Хамилтън, Две обиколки по-късно Ботас беше извикан в бокса, оставяйки Хамилтън на първа позиция, следван от Фетел. 

В 36-та обиколка Кими Райконен влезе за втория си пит-стоп, където механиците се бореха със задната лява гума. Райконен получи зелена светлина за потегляне от бокса, когато неговият механик все още се намираше пред дясната му задна гума. В момента на потегляне на Райконен, гумата счупи крака на механика, което доведе до оттеглянето на Кими от състезанието.

Фетел успя да се задържи много по-дълго с меките гуми, отколкото всички мислеха. До последно Ботас се движеше зад болида на Ferrari, на едва 0,7 секунди, но така и не успя да го изпревари.

Снимка: AFP