Citroen Ami променя играта в микромобилността | Тест

Citroen Ami променя играта в микромобилността | Тест

25/10/2023 0 By Габриела Стойчева

В свят, в който градските пейзажи непрекъснато се развиват и екологичното съзнание е във възход, Citroen Ami се появява като глътка свеж въздух в царството на микромобилността

Ще започна с един кратък увод преди да продължа с впечатления си от Citroen Ami: това не е автомобил в традиционния смисъл на думата. Ami е решение, направено специално за градския живот. 

Citroen Ami интериор 1

Стигнах до извода, че подобно разграничение е ключово за разбиране на модела. По време на теста си срещнах много любопитни погледи, които с интерес искаха да разгледат Ami; в момента, в който дискусиите се насочиха към практичността му като „кола“, част от ентусиазма като че ли намаля. Именно тук смятам, че нося отговорността да хвърля светлина върху самата същност на Citroen Ami – същност, която при конвенционални обстоятелства би била очевидна.

Защо Citroen Ami?

Безспорно най-атрактивният аспект на Citroen Ami е неговата достъпност. От една страна имаме цената, която у нас започва от 19 900 лв с ДДС.

От друга, Ami може да се управлява без шофьорска книжка в много европейски страни, което го прави достъпно за широк кръг от хора, включително тийнейджъри на 14 години, а в България над 16 години с допустима категория.

Citroen Ami пробег

Тази демократизация на градската мобилност е значителен скок към по-приобщаващи възможности за транспорт, особено за тези които може да нямат достъп до конвенционални автомобили.

Citroen Ami 1
Ami също така е идеалното решение за бизнес с доставки; заемайки половин паркомясто, вземащ тесните завои с размаха на колело и с предимството на изцяло електрическо задвижване.

Разбира се, компактните размери носят и компактни параметри. С мощност от едва 8 к.с., максимална скорост от 45 км/ч, и пробег с едно зареждане от 70 км, Citroen Ami може да не изглежда много на хартия.

Citroen Ami 4

В действителност мощността е достатъчна за нормално движение, скоростта оправдана в центъра на града, а пробегът точно тамън за изпълняване на кратки всекидневни движения. По отношение на зареждане, тук откриваме още едно предимство на Ami.

За 3 часа батерията отново е на пълен заряд, но още по-приятното е, че не се нуждаете от специализирани решения за това. Трябва ви просто контакт. 

Citroen Ami зареждане
© Citroen

Да, същият, в който бихте заредили телефона си. 

Какво да имате предвид за Citroen Ami?

Притежаването на Citroen Ami идва с някои недостатъци, които потенциалните купувачи трябва да имат предвид. Един съществен недостатък е, че това е сезонен автомобил, което означава, че е най-подходящ за шофиране при меки климатични условия.

Citroen Ami интериор 3
Ami няма климатик, който да включите при високи температури, но има отопление

Въпреки че отговаря на стандартите за безопасност, изисквани за своя клас, това е малко и леко превозно средство. Този компактен размер може да бъде предимство за маневриране през натоварения градски трафик, но също така означава, че може да не предложи същото ниво на защита в случай на сблъсък като по-големите, по-тежки автомобили. 

Дизайн

Citroen Ami може да изглежда необичайно на първи поглед, но той представлява нов начин на мислене за градска мобилност.

За мен, красотата в този автомобил се крие във визията на бъдещето. Тя е в компактните размери, които правят паркирането лесно и спестяват място на пътя. Красотата е в електрическата му сърцевина, която намалява шума в градския трафик.

Тя не се ограничава само до класическия дизайн на спортните автомобили или луксозните коли. Тя съществува в иновацията, умението да се решават проблеми и да се създават продукти, които подобряват живота и околната среда. 

 

Citroen Ami интериор

Заключение

Citroen Ami е един доста смислен отговор на развиващите се нужди на нашите градове и хората, които ги наричат дом. Той предизвиква традиционните представи за автомобил, като се фокусира върху ефективността, достъпността и устойчивостта. По същество това е обмислено и съзнателно преосмисляне на начина, по който се движим в централните части на града.

Citroen Ami за града
© Citroen

Ami е отговорът на градския жител, който се нуждае от практично и екологично решение за всекидневното си пътуване до работното място или поръчки. Той е за далновидните, които признават, че транспортът се развива и старите норми все по-малко ще отговарят на изискванията на градския пейзаж. 🙂

Citroen Ami 5

В крайна сметка, Citroen Ami може да е малка стъпка за автомобилната индустрия, но огромен скок за градската мобилност. Той предизвиква статуквото и предлага поглед към бъдещето, в което устойчивият транспорт е достъпен за всеки.