Subaru Solterra: най-доброто съотношение между цена, батерия и задвижване | Тест

Subaru Solterra: най-доброто съотношение между цена, батерия и задвижване | Тест

07/11/2023 0 By Габриела Стойчева

Subaru бе един от малкото производители в световен мащаб, който пристигна с последния влак за EV партито. Better late than never, Solterra донесе със себе си коза на японската марка: безпогрешното 4х4 задвижване и цена, която трудно може да се оспори

Ако сте се заглеждали в първото изцяло електрическо предложение на Toyota – bZ4X, вероятно ще се наложи със Solterra да играете на “открий разликите”. Тук не става въпрос за плагиатство, а съвместна разработка, над която двата японски гиганта работеха, за да представят съответните си модели. 

Макар на външен вид (и не само) моделите да си приличат, Subaru Solterra е рационалният избор за клиенти, които се нуждаят от електромобил, който ще се справи с неравни терени. 

Subaru Solterra ревю

Което прави изборът между двата модела лесен: искате електрическа Toyota, купувате bZ4X. Търсите електромобил в този клас със задвижване на всички колела и разумен капацитет на батерията до 116 000 лева – единствено Subaru Solterra го предлага.

Като споменавам, че Subaru Solterra няма конкуренти с офроуд способностите си, редно е и да подкрепя с малко факти 🙂

  • Започвайки от Toyota и тяхната bZ4X, базовата версия за модела със задвижване на всички колела започва от 124 980 лв с ДДС. Капацитет на батерия: 71,4 кВтч, от които използваем 64-киловатчаса;
  • Базовата версия на Kia EV6 със задвижване на всички колела успява да пребори цената на Solterra с 3 200 лв у нас, но по отношение на капацитет на батерията, южнокорейският модел предлага 58-киловатчасова такава. Сравнявайки я със 71,4-киловатчасовата батерия на Solterra, за Kia EV 6 ще трябва да дадете малко под 120 000 лв с ДДС за варианта с перманентно задвижване на всички колела и 77,4-киловатчасова батерия.
  • От другия край на океана, 4х4 версията на Ford Mustang Mach-E стартира от 128 600 лв с ДДС. Капацитет на батерията: 72,6 кВтч.
  • Предложението на Hyundai – IONIQ 5 – неговата цена за версия със задвижване на всички колела започва от 121 900 лв с ДДС. Капацитет на батерията: 77,4 кВтч.
  • Volkswagen подреждат ID.4 в този клас, а неговата цена за версия 4х4 старира от 120 646 лв с ДДС. Капацитет на батерията: 77 кВтч.
  • Skoda ENYAQ успява да изпревари значително със стартова цена за 4х4 версията си и цели 82-киловатчаса, но ако важното е висок пътен просвет, то Solterra взима превес.*

Мисля, че стана ясно.

Батерия, пробег, зареждане

Subaru Solterra зареждане

Както споменах, батерията на Solterra, също споделена с bZ4X, е с капацитет от 71,4-киловатчаса. По време на теста ни, който проведохме от София до Пловдив, установихме, че Solterra комфортно може да измине 450 км. От столицата стартирахме на 82% заряд и след шофиране перманентно в ограниченията на магистралата, в Пловдив пристигнахме на 42%. 

Subaru Solterra ревю

Оттам тръгнахме обратно към София на 35% и само след кратка спирка на магистралата, която отне 14 минути, Solterra успя да вдигне от 29% на 62% и да ни прибере в София на 19% оставащ заряд. 

Изводът е видим.

Subaru Solterra на пътя

Subaru Solterra ревю

Subaru Solterra е перфектният избор, ако сте решили да се сбогувате с градския живот и сте се установили в китни местности около големите градове. Или просто искате сигурен електромобил и не можете без 4х4 задвижване.

Solterra използва платформата на Toyota e-TNGA. За разлика от bZ4X обаче, което се предлага и във версия със само един електромотор, Solterra разчита и на двете си нива на оборудване за перманентно задвижване на четирите колела посредством двата електромотора. Заедно, системната мощност на Solterra достига 225 к.с. 

Subaru Solterra ревю

Макар моделът да не може да се похвали с фини числа на кантара, Subaru Solterra е един изключително балансиран и стабилен автомобил в завои, дори при по-високи скорости. Това основно се дължи на по-стегнатото окачване, което Solterra предлага сравнение с bZ4X, което й придава повече твърдост.

На пресечени местности Solterra блести със своята проходимост, където впечатлява с клирънс от 210 мм.

Дизайн

Subaru Solterra ревю

На външен вид Solterra подхожда умерено. Пластмасовите арки върху калниците са наченка за офроуд натурата на модела, а цялостният дизайн говори за един наистина модерен приключенски SUV.

Subaru Solterra интериор 3

В интериора Subaru Solterra създава уют с тапицираното табло, а 12,3-инчовият дисплей с тъч функция – съвместим с Apple CarPlay и Android Auto – отговаря на търсенето на съвременния потребител. Дисплеят зад волана в случая влиза и във функцията на head-up, което е доста умно решение. 

Като технологии може да очаквате всичко, което един съвременен автомобил би трябвало да има – от задължителните системи за безопасност, до иновативната EyeSight Driver Assist система на Subaru, която отчита движението на погледа и изпраща сигнал, ако не следите пътя с очи.

Subaru Solterra интериор 4

С годините осъзнах, че дизайнът е прекалено субективен за общо решение. Но заставайки с името си тук, осъзнавам, че точността на данните е също толкова важна, колкото и личното мнение. В случая на Solterra нямам забележки. Освен воланът, който ми прилича на уред, който бих намерила в звезден разрушител от Междузвездни войни. 

Заключение

Легендарните автомобили на Subaru, вдъхновени от моторните спортове, оставиха незаличима следа в света на автомобилите. Тези машини със задвижване на четирите колела спечелиха репутацията си в Световния рали шампионат, където Impreza WRX  и други модели станаха емблематични със своята безмилостна пъргавина, прецизност и скорост на разнообразни терени. 

Subaru може вече да не произвежда специални рали модели като Impreza WRX, но марката продължава да прави интелигентен избор и да произвежда надеждни автомобили, които улавят същността на японската прецизност и майсторство. Този ангажимент за отлични постижения се простира отвъд задвижването на всички колела, обхващайки висококачествени материали и иновативни технологии за безопасност като системата EyeSight Driver Assist.

Непрестанният стремеж на Subaru към качество и надеждност е в основата на тяхната база от лоялни фенове по целия свят. Техните превозни средства често се избират както от семейства, така и от авантюристи заради тяхната издръжливост и възможности за всякакви метеорологични условия. А Solterra отваря следващата страница към тази история..

*Данните за цените, използвани за сравнение, са взети от официални представителства на марките в България и са валидни към месец ноември, 2023 г.