C’est la vie с новото Renault Clio | Тест

C’est la vie с новото Renault Clio | Тест

10/12/2019 0 By Габриела Стойчева

Новото Renault Clio, с финес

Надали някога се беше изсипвало толкова дъжд на тест драйв, но явно тези два дни времето усещаше, че ще се случи нещо специално и реши да ни поднесе „подарък“. Да, дори буквално, вървя ни по вода, но най-вече на успех се радва новото Renault Clio – компактното френско бижу, което има над четвърт милион продажби в Европа от излизането си на пазара за тази година.

Renault Clio води

Мрачен вторник е. След бързо кафе и закуска, дойде време да си изберем автомобилите. Ние се спряхме на R.S. – магическите букви за всяко Renault. Е, нашият автомобил не беше чистокръвно R.S., но по-всичко си личеше неговата амбиция да бъде различно Clio, макар и зад съкращението да стоеше думата Line. 

Тръгнахме към колите. Започна да ръми, а копнежът ни да спре беше голям. 

Натискам ключа и се оглеждам чии фарове ще присветнат. В този момент тъмносиният R.S. Line сякаш ни прикани да се качим. Колкото и да се надявах да ни се падне новото Clio в моя любим Celadon Blue, осъзнах, че получавам възможността хем да шофирам най-върховото изпълнение на модела от наличните в този ден, и в същото време да направя няколко кадъра на моя фаворит по цвят. 

Пускаме навигацията, усилваме малко звука на музиката, оглеждаме се и единственото, което ти идва наум да кажеш е „Браво, Renault!“. Стартираме двигателя и вече сме на пътя. Дъждът се засилва.

5 броя последен модел Renault Clio поемат посока Могилово. Вадя фотоапарата и правя няколко бързи снимки. Да, извадих късмет, че не съм в тюркоазеното Clio  – толкова е фотогенично, а облаците над нас сякаш нарочно ни съпровождаха по целия път, за да изпъкне контрастният му цвят. След минута оранжевото ни изпреварва. Изборът за любим цвят става сложен. 

Първа спирка – Мидалидаре Естейт. Въпреки проливния дъжд, пристигнахме по-рано от очакваното, а причината е, че не беше нужно да шофираме със скорост, много под ограниченията – Clio 5 просто те кара да се чувстваш сигурен на пътя, независимо от условията.

Правя още няколко снимки след вкусния обяд и сядам зад волана. Мой ред е да шофирам.

 

Renault Clio на пътя

Нашият R.S. Line беше с бензиновия 1.3-литров двигател, разработен съвместно с Mercedes (130 к.с. и 240 Нм максимален въртящ момент) и автоматична 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител. Базиран на CMF-B (Common Module Family-B) платформата, благодарение на която Clio 5 е с по-големи размери, по-лек, по-сигурен и с доста повече (невероятно добри) технологии, това е моделът, който е #1 в сегмент B за Европа от цели 6 години насам!

Натискам Start/Stop бутона и потегляме. Първо впечатление е че седалките са доста по-удобни отколкото в Clio IV, окачването е комфортно твърдо – достатъчно меко за дрямка и точно толкова твърдо, колкото да ви кара да се чувствате едно с пътя. Не след дълго минавам на ръчно превключване на предавките. Реакцията не е мигновена, но е достатъчно добра за този клас. Отново поверявам смяната на автоматика. Там се появява и моето леко съмнение в технико-инженерните способности на Renault – скоростната кутия сякаш не успява съвсем точно да пресметне кога да превключи предавките и в определен момент държи колата в обороти, което не е голям проблем, стига да не ви пречи няколко секундният писък на мъчещ се двигател. При механичните скоростни кутии не беше регистриран проблем.

Бензиновият двигател на R.S. Line е достатъчно динамичен, за да ви позволява да правите спокойни изпреварвания и същевременно прилично икономичен с комбиниран разход от 4-5 л./100км. 

Най-разпростатените модификации на двигателя се очакват да бъдат еднолитров турбобензин със 100 к.с. и същата кубатура, само че дизел, с 85 коня.

Да се прибереш у дома след 30 години

Точно така те кара да се чувстваш новото Renault Clio – комфортно, удобно и най-вече у дома. Веднага започваш да си представяш как най-накрая си готов за приключенията в списъка си, които дълго си отлагал, а обновеният дизайн те кара да искаш да щракнеш една-две снимки за Instagram където и да се намираш.

Всъщност, това, което виждате отвътре, Renault наричат „Smart Cockpit“ – там, където се случва магията, и там, където промените са най-големи и дори революционни. Въпреки някак по-запълнения интериор и по-късата база, новото Clio е по-широко отвътре. Целият кокпит е изцяло ориентиран към водача за максимално бързи и улеснени движения. От техническа гледна точка, дигиталният клъстер може да бъде изцяло персонализиран според желанието, а инфотейнмънт дисплеят е на друго ниво – стилни графики, чудесна подредба на менютата и ултра смарт навигация, която само чрез въвеждане на първите няколко думи от желаната дестинация разчита мисълта ви като с магическа пръчка. Е, все още има някои затруднения на българска земя, но се работи усилено в подобряването й. Готин feature е, че на картата се показват наличните бензиностанции около вас заедно с цени спрямо вида на горивото на вашето Clio. Получавате пълен набор от системи в най-високото ниво на оборудване като активен спирачен асистент, система за разпознаване на пътни знаци, асистент за поддържане на лентата, адаптивен круиз контрол, 360-градусова камера, система за самопаркиране и още. Освен това, моделът идва с озвучителна система Bose, което да, има огромно значение. А за да се почувстваш сякаш това Clio наистина ти принадлежи, опцията Multi-Sense ви позволява да персонализирате изцяло амбиентната светлина в купето и да дефинирате настроението с трите режима на шофиране – My Sense, Sport и Еco.

От дизайнерска гледна точка твърдите пластмаси от Clio IV са заменени с по-меки и висококачествени такива, а материалите по тапицерията създават значително повече (душевен) комфорт.  

Отвън радикални промени не се откриват, освен новите фарове и тук-там някоя по-изявена линия. Renault вярват, че са хванали правилната вълна за дизайн и се придържат към това, но честно казано май нямаме много против – да, можеше да измислят нещо открояващо се за най-технологичното си Clio до момента, но не ги съдим – което е добро, не е нужно да се „претупва“.

5/5 звезди за новото Clio

Clio V получава 5/5 звезди на тестовете за безопасност Euro NCAP, което автоматично го приобщава към семейството на най-търсените коли от В сегмента. Стабилността, с която седи в завоите е леко примамлива на пръв поглед, но не бива да й се доверявате прекалено много – все пак задвижването от предните колела крие своите недостатъци. Маневрена е, и то не заради малките си размери, а просто защото Renault наистина са се постарали да направят достоен наследник на предната генерация. 

Заключение

Дали Renault Clio V си заслужава? Да, дори да не е R.S. версия, този автомобил крие в себе си голям потенциал и оправдава всички очаквания, които имаш за представител на този клас. Сам по себе си не е нищо толкова специално, но някак, по френски, успява да те накара да се чувстваш точно така. С финес и иновации, Clio V блести.

Цени (с включено ДДС):

Clio V ще започва от 23 990лв в най-базовото си оборудване (1.0-литров бензин, 75 к.с.) и ще стига до върховото изпълнение R.S. Line с двигателя, за който четохте досега, на цена от 37 690лв. 

Повече снимки може да намерите на www.instagram.com/gracepacerace/