Автомобилни новини от седмицата: 02.12 – 08.12.2019

Автомобилни новини от седмицата: 02.12 – 08.12.2019

08/12/2019 0 By GRACE PACE RACE

156 завоя за 10:18:488

В последния ден на изминалия месец юни Bentley изпълниха заръката си да поставят нов рекорд на престижното планинско трасе Пайкс Пийк в Колорадо. И въпреки всички противоречиви очаквания, те подобриха тогавашния рекорд при заводски автомобили с цели 8.4 секунди. 156 завоя за 10:18:488 минути. За да увековечат този момент, рано тази седмица обявиха, че ще пуснат специално издание на Continental GT в само 15 бройки.

Цветът е Radium Green – дело на поделението за персонализирани автомобили на Mulliner. Ярко зеленият цвят се пренася и на гумите, а спирачните дискове ще бъдат оцветени в изкрящия Acid Green. И понеже марката празнува 100-годишния си юбилей тази година, като опция за клиентите остава боядисаната предна решетка, на която е изобразено числото 100.

Отвътре нищо не крещи „лукс“ повече от микса между алкантара и Beluga кожа в комбинация със зелените шевове, в цвят като на екстериора. Останалата част в купето е от карбон, а на централната конзола елегантно е вписана визуализaция на картата на 20-километровия маршрут. 

Двигателят остава същия от преди и по време на рекорда – 6-литровия W12 с 626 к.с. и 900 нютон метра.

Внимание! Хищник на пътя

Новият Jaguar F-Pace пристигна, а с него и обновеният софтуер на основния дисплей. Ура! Най-накрая ще видим инфотейнмънт система, която реагира на момента (е, поне се надяваме), съответстваща на красивите графики. Но техническите доработки не спират дотук – следващият Jaguar I-Pace ще получи и дигитален клъстер, който вече замества досегашното аналогово табло и в други модели.

Промените по екстериора не са големи, но определено я отличават. Отвън веднага ни посреща обновената по-дълга предница, върху която вече фаровете са хоризонтално разположени. Отзад освен по-остри стопове, разликите са почти незабележими.

Промени в двигателя няма да усетим, вместо това 2 и 3-литровите V4 и V6 се пренасят директно от предшественика му. 5-литровия V8 с 575 к.с. също ще бъде наличен, но само в R линията, като независимо от избора получавате спортна изпускателна система. AWD и RWD са опциите при задвижването, които в комбинация с новото адаптивно окачване трябва да подобрят стабилността на колата в агресивни състояния.

Японски технологии и италиански дизайн за над 1 милион долара

Екстравагантният GT-R50, които бе представен в Женева тази година, се е запътил към поточната линия. Съчетавайки в себе си италиански дизайн и японски технологии, този ултраскъп екземпляр ще бъде произведен само в 50 бройки, които трябва да стигнат до собствениците си до края на 2021г.

Числото 50 е символично – 50-години на пазара празнува модела през 2019 г., а миналата година Italdesign навършиха същия брой години от основаването си.

Под капака ще мърка модифицирана версия на 3.8-литровия V6, като мощността му ще се равнява на 710 к.с. и 780 Нм, с цели 110 коня повече от обикновения Nismo и 128 нютон метра отгоре.

Крайната му цена ще е малко над 1.1 милион долара.

Плавен преход към пълна електрификация

Няма да видим в близките месеци, дори години, електрически McLaren, вместо това шефът на британската компания сподели на интервю пред американското издание Car аnd Driver, че работят върху изграждането на нова хибридна платформа, която ще влезе в употреба за бъдещите модели, а първият потомък на новото поколение McLaren ще излезе на aмерикански пазар в края на 2020 г. Това ще бъде плъг-ин хибрид, чието ускорение до 100 км/ч. ще се случва за само 2.3 сек., а задвижването ще идва от четирите колела, с един електромотор на предната ос. Моделът ще е по-тежък само с 30 кг в сравнение с останалите автомобили, но ако съдим по обявеното ускорение, това не е от голямо значение. Според изпълнителния директор на McLaren Майк Флеуит до 3-4 години цялата гама от суперколи ще получи именно такъв ъпгрейд към ДВГ, което ще позволи около 50 км изцяло електрически пробег.

Проблемът, който споделя той, е, че напълно електрическо задвижване ще добави прекалено много тегло към автомобилите, което от своя страна ще има директно влияние върху изпълнението им. Успокоението идва от така наречените „батерии в твърдо състояние“ или солидни батерии, които Флеуит се надява да влязат в употреба до 2030 г. Означава ли това, че дотогава няма да видим изцяло електрически McLaren не е ясно, но думите му със сигурност потвърждават, че няма планиран такъв поне в близкото десетилетие.

M4 с над 500 к.с. и големи решетки

Не, това не е визуализация на някой дизайнер, който обича да експериментира – това е официален тийзър от BMW за предстоящото върхово изпълнение на М4 – GT3. Баварците съобщават, че това ще бъде амбициозният заместник М6 GT3 – колата с множество победи в различни пистови шампионати, и ще започне своята кариера на успешен състезателен автомобил през 2022 г. Едногодишният прозорец до лансирането на суперколата ще бъде използван за направата на тестове и подлагане на колата на нужните изпитания. 

Според шефът на BMW Group Motorsport този проект има за цел да подчертае значението на спортната дивизия и да развие играта на BMW в GT сериите. Бъдещите спортни модели ще бъдат базирани на платформата на М4, на която е основана и тази GT3.

И ако все още нямаме снимки без камуфлаж на базовата M4, то поне знаем, че тя ще има 6-цилиндров двигател с повече от 500 к.с. А от визуализацията става ясно, че вероятно и най-обикновеният им носител на М баджа ще наследи големите предни решетки, които бяха показани на Concept 4 и донесоха със себе си смесени чувства. Е, явно BMW много си ги харесват и по всичко личи, че нямат намерение да ги заменят. Със сигурност ще разберем дали това е така не по-рано от началото на 2022 г., за когато е планирано лансирането на М4 на пазара.