Cadillac иска да влезе във Формула 1

Cadillac иска да влезе във Формула 1

06/01/2023 0 By Габриела Стойчева

General Motors, заедно с американската компания с италиански корени Andretti Global, обявиха намерението си да преследват възможността да се състезават във Формула 1

По-конкретно, Andretti ще се бори за участие с Cadillac, производител под шапката на General Motors. Тази заявка ще бъде в буквалния смисъл борба, предвид, че на решетката вече има 20 коли… какъвто е позволеният максимум. Но двете компании отчитат глобалния растеж на шампионата и сериозното му разрастване в САЩ, където през тази година ще има цели 3 състезания: в Остин, Маями и Лас Вегас. В този смисъл, Andretti Cadillac – както би се казвал отборът, намира набиращата популярност и разрастване на Формула 1 в своя полза. 

Avalanche Andretti Formula E с новия пилотски състав на отбора и Gen3 претендент, задвижван от Porsche преди Сезон 9 на Световния шампионат на ABB FIA Formula E
Avalanche Andretti Formula E с новия пилотски състав на отбора и Gen3 претендент, задвижван от Porsche преди Сезон 9 на Световния шампионат на ABB FIA Formula E | © Andretti Global

Макар широката публика да не свързва точно Cadillac с моторните спортове, състезателното ДНК далеч не е чуждо и за двете компании. 

Front 3/4 view of the Cadillac V-LMDh race car at Watkins Glen in the rain
Cadillac V-LMDh за сезон 2023 в Световния шампионат по издръжливост | © Cadillac

Cadillac V-Series има наследство от успехи на пистата в IMSA WeatherTech SportsCar Championship и Pirelli World Challenge. От 2017 г. Cadillac се състезава в челните редици на американските състезания със спортни автомобили в IMSA, постигайки множество победи, подиуми и шампионати с Cadillac DPi-V.R. 

Cadillac ще продължи в състезанията със спортни коли с изцяло новия хибрид Cadillac V-LMDh, който ще се състезава в световен мащаб в IMSA WeatherTech SportsCar Championship и Световния шампионат по издръжливост.

Марио Андрети | © Formula 1

Andretti пък е легендарно име, тясно свързано с Формула 1 и други шампионати. Основателят, Марио Андрети, е един от само тримата пилоти, печелили състезания във Формула 1, Индикар, Световният шампионат за спортни автомобили и НАСКАР. Към момента Andretti Global е глобално състезателно предприятие и компания майка на Andretti Autosport и други състезателни начинания на Андрети. 

Състезателните отбори на Andretti в момента се състезават в седем различни серии от най-високо ниво по целия свят. 

Синът на Марио Андрети, Майкъл Андрети, който е председател и главен изпълнителен директор на Andretti Global споделя силна заявка за развитието на компанията. 

Чувствам, че сме много подходящи да бъдем нов отбор за Формула 1 и можем да донесем стойност на шампионата и нашите партньори, както и вълнение за феновете. Горд съм, че GM и Cadillac са до нас, докато преследваме тази цел. - казва пред медиите.

Президентът на General Motors Марк Ройс допълва:

За General Motors е чест да си партнира с Andretti Global в този исторически момент в състезанията. Имаме дълга, богата история в моторните спортове и инженерните иновации и сме развълнувани от перспективата да се сдвоим с Andretti Global, за да сформираме американски F1 отбор, който ще помогне за стимулиране на още по-глобален интерес към серията и спорта.

Екипът на Andretti Cadillac планира да подаде израз на интерес, когато ФИА започне официалния процес. Ако бъде избран, отборът се стреми да се състезава възможно най-скоро с поне един американски пилот. Andretti Cadillac ще бъде базиран в САЩ със съоръжение за поддръжка в Обединеното кралство.

Такъв отбор, разбира се, е възможно да се появи най-рано от 2026 г.