BMW XM е първият в историята M автомобил с ел. задвижване

BMW XM е първият в историята M автомобил с ел. задвижване

28/09/2022 0 By Габриела Стойчева

Както вече знаете, BMW M празнува 50-ия си юбилей тази година, а изцяло новоразработеният BMW XM е още една свещичка върху тортата

В годината на 50-годишния си юбилей BMW M GmbH за пръв път представя High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване. Следното се явява под формата на plug-in хибридна система, която обаче работи с 4,4-литров V8 бензинов двигател. Mercedes, взимайте пример.

BMW XM 2023 Exterior 4

M HYBRID

Ансамбълът на M HYBRID в BMW XM представя комбинирана мощност от 800 Нм и 653 к.с., респективно 197 к.с. от ел. мотора и 489 к.с. от бензиновия ДВГ. BMW уточнява, че V8 двигателят е новоразработеният S68 и представя най-модерната M TwinPower Turbo технология. Самостоятелно той генерира 650 Нм въртящ момент от едва 1600 об./мин.

Същият се подпомага от интегриран в осемстепенната трансмисия M Steptronic електромотор, който доставят 280 Нм въртящ момент. Така двете системи позволяват на BMW XM да направи спринта 0-100 км/ч за 4,3 секунди… а теглото на най-голямото BMW, създавано някога, е цели 2785 кг! Уау! Между другото, това го прави и най-тежкото BMW, произвеждано някога.

Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, но поръчайте BMW MX с M Driver’s Package и BMW ще ви отпусне допълнителни 20 км/ч до максимална скорост от 270 км/ч.

BMW XM 2023 Exterior 10

Режимите на шофиране са 3 на брой: HYBRID, ELECTRIC и eCONTROL. Вторият изброен, както и името говори, е за шофиране с нулеви локални емисии. Това е постижимо при скорост до 140 км/ч и позволява пробег от 82 до 88 километра според WLTP. За тази цел разположената в дъното на автомобила литиево-йонна батерия разполага с използваем енергиен капацитет от 25,7 кВтч. Combined Charging Unit на BMW XM позволява зареждане с променлив ток с мощност до 7,4 кВт.

Задвижване

BMW XM 2023 Exterior 13

Както споменахме, задвижването е M xDrive, като в режим 4WD Sport подаването на по-висока мощност към задните колела е “особено силно изразено”. Освен това на разположение е и режимът 4WD Sand, създаден специално за движение по дюни и подобни настилки. М Спортният заден диференциал реагира напълно променливо.

Дизайн

BMW казва, че за дизайна на изцяло новоразработения XM са черпили вдъхновение от… М1. Препратката изхожда от там, че компанията нарича BMW XM “първият истински автомобил след BMW M1”. Силуетът на легендарното спортно купе от 80-е е вписано в новия SAV (не SUV) със златистата акцентираща лента в профил, която “напомня на черната лайстна на каросерията на BMW M1”. 

Предната част на BMW XM е доминирана от двойните фарове, BMW бъбрековидната решетка със златиста рамка и контурно осветление, както и големите въздухозаборници. Отзад XM е подчертан от тънките 3D стопове и – забележете – за първи път са използвани вертикално разположени, един над друг, накрайници на изпускателната система.

С ексклузивен дизайн се отличават и М алуминиевите джанти, които серийно са 21-инчови и опционално до 23-инчови.

BMW XM 2023 Interior 1

Експресивността отвън се пренася и в интериора на BMW XM, който е може би най-луксозният заводски интериор в BMW автомобил, който сме виждали. За това определено допринася скулптурният таван с триизмерна призматична структура, подобна на паспарту рамка и осветление от 100 LED модула.

BMW XM 2023 Interior 2

BMW предлага избор от 4 варианта за индивидуализация, както и нов тип Vintage кожа за горната част на арматурното табло и панелите на вратите, която виждате на снимките. В BMW XM е представен и нов дизайн на опционалната озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с мощност на усилвателя от 1500 вата и четири допълнителни високоговорителя в областта на покрива. 

Окачване

Окачването представя конструкция с двойни напречни носачи отпред и петраменна задна ос със специфични за модела кинематика и еластокинематика. BMW XM серийно се оборудва с Адаптивно М окачване Professional с амортисьори с електронно управление и активна стабилизация срещу наклоняване с 48-волтови електромотори и Active Roll Control. Това е и първият модел на BMW M с интегрално активно кормилно управление, което също е част от серийното оборудване.

BMW XM 2023 Exterior 12

BMW XM ще започне производство през декември 2022 г. в завода на BMW Group в Спартанбърг, САЩ и ще бъде въведен на пазара през пролетта на 2023 г. Най-важните пазари за модела са САЩ, Китай и Средният Изток, уточнява BMW.

BMW XM LABEL RED

BMW XM 2023 Exterior 15

Малко по-късно ще започне производството и на най-мощния произвеждан някога модел на BMW M. През есента на 2023 г. моделната гама ще бъде допълнена с BMW XM LABEL RED. Най-мощният уличен BMW M автомобил ще има системна мощност от 748 к.с., както и максимален системен въртящ момент от 1 000 Нм.

Снимки: BMW