BMW M135i – хотхетч за новото поколение | Тест

BMW M135i – хотхетч за новото поколение | Тест

03/03/2020 0 By Габриела Стойчева

Ново поколение, ново BMW 135i

BMW е марка, към която трябва да имаш очаквания, a като една от водещите компании в автомобилната индустрия, тя трябва да ги оправдава. Новата 1-ва серия е нехарактерна в много отношения – дизайн, изпълнение, и най-вече задвижване. Върховата й версия М135i е с обозначение xDrive, което практически означава, че няма нужда да се притесняваме от недозавиване на автомобила – нещо, за което бихме си помислили, че ще открием в базовите модели, които се задвижват от… предната ос.
Но прощаваме на BMW, че преместват задвижването отпред и се надяваме спортната версия да не ни кара да си мислим, че шофираме MINI.

Десертът накрая

Алкантара, лакирани повърхности, лед светлини в купето, които може да персонализирате и мека пластмаса. О, да! Това са познатите ни материали от всяко ново BMW, в което луксът надделява над похарчените средства. Излишно е да възхваляваме добрия вкус към дизайна, защото не е нито новост, нито нещо рядко срещано, но не мога да пропусна да отбележа всички детайли, които са просто впечатляващи. Въздъхвам с наслада, доверявам се на комфортното усещане и насочвам цялото си любопитсвто към шофирането на новата 1-ва серия.

Отпред уголемените бъбрековидни решетки отнасят голямо внимание и макар на пръв поглед невинно изглеждащи, когато видим цялата картина, острите черти на въздуховодите променят изражението от симпатична кола, в спортен хотхтеч. Дори и да не сте запознати с модела, по всяка вероятност ще познаете неговото задвижване само по големината на капака. Напречното разположение на двигателя скъсява базата в сравнение с предната генерация с 5мм, но пък отваря повече пространство отвътре, където както вече споменах, BMW са се развихрили.

Отзад пък наблюдаваме ясно изразени черти и силует на приклекнал кросоувър, и нищо чудно! Макар да няма много общо с външния дизайн, M135i е базиран на платформата на по-големите Х1 и Х2, така че вероятно вдъхновението е дошло именно оттам. Въздуховодите на задната броня са там само за естетика, но въпреки това имат оптически принос за спортния вид.

"Hey BMW, i'm feeling cold!"

Който пита, получава. Вълшебните думи тук не са „Сезам, отвори се“, вместо това любезно кажете „Hey BMW“ и отключете света на един от най-технологичните автомобили на пазара.

Ако обичате да командвате, то този модел може да е точно за вас. Почти няма желание, което M135i да не може да ви изпълни, при това без да отлепятe ръце от волана или поглед от пътя. Просто си кажете от какво имате нужда и BMW ще го направи вместо вас. Студено ви е? Да, командата „Hey BMW, i’m feeling cold!“ от официалната реклама на автомобила е реална, а няколко секунди след запитването, подгревът на седалките вече е започнал да затопля дупето ви. Естествено команди като „Набери еди-кой-си“ или „Заведи ме до еди-къде-си“ са задължителни във всеки технологичен автомобил и тук не липсват. 

(Ако „Hey BMW“ ви звучи прекалено скучно, може сами да именувате колата. Аз определено бих я научила да се обръща след „Hey Bimmer“)

ADW + 306 коня

Третото поколение на 1-ва серия е първото, което се задвижва от предната ос, но истината е, че на този представител от компактния сегмент изобщо не му е нужно задно задвижване. Първо, това би оскъпило автомобила и второ размерът има значение. Всички знаем, че двигателите се разполагат различно в купето в зависимост от задвижването – в случая, предно задвижване осигурява повече пространство, а това е нещо, което BMW неведнъж са споменавали, че търсят. Бонус: напречното разположение на двигателя тук олекотява автомобила с 30 кг.

  • 2-литров, 4 цилиндъра
  • 306 к.с / 450 нютон метра
  • максимална скорост от 250 км/ч.
  • ускорение 0-100 км/ч за 4.8 секунди
  • тегло: 1600 кг.

M135i изпитва известно забавяне на реакция (турбо дупка) при ускорение. Връзката гуми-асфалт обаче е непрекъсната. Автомобилът не губи сцепление дори на мокри участъци и в завои. Вероятно във версия 18d, която е само с предно задвижване, бихме открили затруднения на същия терен в някои от ситуациите, но на хората, които ще си я купят, едва ли ще им прави впечатление. Върховото изпълнение на M135i впечатляващо добре се държи на пътя. Липсва усещане за недозавиване, което е страхотно. Все пак, не повече от 50% от мощността на двигателя могат да бъдат изпратени към задните колела, но тук се включва и предният диференциал с ограничено приплъзване, който подпомага да следваме оптималната траектория на завоя. Да си го кажем направо – М135i е един от най-технологичните представители на компактния сегмент, в който всяка технология работи в перфектен синхрон за по-добро изпълнение на пътя. Да, липсата на 2-та цилиндъра от предната генерация се усещат в много аспекти, но нека не забравяме, че новият 4-цилиндров двигател е най-мощният серийно производство в модела до момента и взаимодейства с колата перфектно.

BMW M135i xDrive е на цена от 90 750 лв с ДДС.

GRACE PACE RACE е онлайн в Instagram и Facebook.