Suzuki Ignis Hybrid и Swift Hybrid – за спокойствието в бъдеще и наслада от момента сега

Suzuki Ignis Hybrid и Swift Hybrid – за спокойствието в бъдеще и наслада от момента сега

20/11/2020 0 By Габриела Стойчева

Днес ще си говорим за обновените Suzuki Ignis и Swift, които получават хибридна система и ти позволяват не само да мечтаеш без угризения, но и мечтите да стават реалност.

Знаете ли кое е по-хубаво от нова кола? Не, не е служебната. Единственото по-хубаво от нова кола е достъпната нова кола. А ако към сместа на тези два не толкова често срещани феномена прибавим едновременно силата и икономичността на хибридното задвижване, японско качество и многогодишна надеждност, от фурната ще излязат два градски сладкиша, които прибавят вкус на всеки твой ден, след всеки километър, във всяка ситуация.

Suzuki Ignis Hybrid

Чакай, микро SUV? Какво е това?

Първото ви впечатление за автомобила ще е, че е странен. И никой няма да ви съди за това – Ignis наистина изглежда странно. Висок, но същевременно компактен. Загатната скосена задна част ала купе. Ръбати форми отзад като от детска рисунка и SUV излъчване отпред. Ами, определено е странна. Но има нещо в дизайна, който просто е невъзможно да забравиш или сбъркаш. Отличава се, смел е, различен е – просто Ignis. 

А да не говорим за неговата компактност – дълъг е само 3.70 метра, което го прави идеалната градска кола, за която винаги ще откриете паркомясто в малките улички, и същевременно е достатъчно висок, с 18 см клирънс, така че всяка неравност си остава на пътя, а до вас достига само усещането на комфорт и стабилност – ето, това е микро SUV! 

Настаняваме се отвътре, където подгревът на седалките бе най-силно оценената функция в студените дни, през които бяхме взели Ignis Hybrid за разходка. Имаме трицветен интериор – бяло и черно за таблото и сини елементи по тапицерията, дръжките и централната конзола (в предните поколения Ignis се предлагаше с оранжеви акценти, а сега синьото идва от хибрида). Детайлите по конзолата на климатика са много красиви, а самата тя изглежда като преносима музикална колонка. Като част от оборудването на тествания модел имаме тъч дисплей с Apple CarPlay, навигация, гласови команди и камера за обратно виждане. От Suzuki са добавили и приятна заигравка с “карбонови елементи” по капачките на въздуховодите за климатика, които макар и не от истински карбон, не дразнят окото, както в повечето случаи би било. Обобщено –  много приятно изпълнение без претенции.

“Хюстън, всичко е наред!”

Мислете си за Ignis като за близък член от семейството – винаги ви мисли най-доброто, помага във всяка една ситуация, и знаете, че може да разчитате на него. 

Дори в най-базовото оборудване за модела получавате повече от 15 системи за сигурност, сред които най-полезните: електронен контрол върху пътното поведение, асистент при аварийно спиране (автоматична спирачка), предупреждение за обект в сляпата зона и поддържане на лента. Бъдете сигурни, че няма да се нуждаете от охрана на НСО до вас, дори когато се отплеснете за момент от пътя (което не трябва да става), защото Ignis ще ви върне в релсите.

 

Практичност в 3.7 метра

Безспорно Ignis се причислява към градски автомобили, но пространството отвътре никак не отговаря на стандартната градска кола. Имаме микро визия отвън и SUV усещане в интериора – нещо, което не се изпитва често. Моделът също така се предлага и с 4х4 задвижване, което е още една покана за извънградски разходки, а благодарение на огромното пространство в багажника, разходката може да се съчетае с дълъг пикник, в компанията на най-любимите ви хора, спортен полуден с колоездене, уикенд в палатка и т.н. С Ignis въображението ви просто ще кипи от вдъхновение. 

Задните седалки пък са с 50/50 разделение, което означава, че дори и да имате повече багаж, отзад все пак може комфортно да седне един човек. И също така са регулируеми – както могат да падат изцяло, така и да се местят напред и назад, за максимално удобство и пространство, независимо дали ще се вози дете или възрастен човек.

 

Оценката на GRACE PACE RACE за Suzuki Ignis Hybrid:

Комфорт
3.8/5
На пътя
3.6/5
Икономичност
4.2/5
Функционалност
5/5
Дизайн екстериор
3.5/5
Дизайн интериор
4/5
Цена
5/5
Обща оценка
3.7/5

Suzuki Ignis Hybrid е на цена от 26 690 лв с ДДС.

Suzuki Swift Hybrid

Познаваме ли се?

Swift е онази градска кола, която запазва своето излъчване през поколенията. Виждали сме стотици, ако не милиони снимки от тунинг културата на спортна версия (Swift Sport), а ако се загледате, ще установите популярността на обикновения Swift, във всичките му поколения, навсякъде. Но неговата популярност съвсем не е само външния вид – тя е по-скоро бонус към всичко останало, което е това градско бижу. Дали ще препускате между работни срещи, ще прекарате обедната си почивка в компания на приятели, ще замените светлините на града с тези на звездите, ще заминете на отдавна планираната почивка с любим човек, или ще прибирате децата от детска градина – Swift ще ви помогне във всичко това, с цената на удобство, спокойствие и сигурност… и със стил, разбира се.

 

Здраво стъпил на земята

 

 

Най-впечатляващата и отличаваща характеристика на Swift Hybrid е, че това е единственият автомобил в В сегмента, който се предлага с 4х4 задвижване – опция, която нито един от преките му конкуренти (като Peugeot 208, Nissan Micra, Ford Focus, Toyota Yaris, Renault Clio, VW Polo и т.н.) не предлагат. А това е изключително важно. Защо? Защото прави Swift Hybrid най-надеждния и сигурен градски автомобил от този клас на пазара. Сняг? 4х4. Дъжд? 4х4. Лед? 4х4. Да, това е една много стабилна кола, която се залепва за асфалта и те кара да преоткриеш спокойствието на пътя във всяка метеорологична ситуация.
Цената е ниска, но изпълнението не е евтино

Не се подлъгвайте по цената – интериорът на Swift впечатлява не само с удобство (като започнем от седалките и минем до разположението на всички бутони), но и с качествено изпълнение. Имаме мека кожа на волана, приятен допир до копчетата и хармонично разположение на всички конзоли. Също така най-важните и използвани функции са достъпни от волана, което е голям бонус. 

Отново ще намерите същия 7-инчов дисплей, с всички функции, които са и при Ignis, но тук вместо да залагат на “музикална колонка” за прибора на климатика, имаме три отделни врътки. Общото между двата интериора е, че всеки един бутон е разположен на мястото си и някак естествено намирате точната функция, от която се нуждаете, без да губите време в разучаването на всяко копче.
Оценката на GRACE PACE RACE за Suzuki Swift Hybrid:

Комфорт
4/5
На пътя
4/5
Икономичност
4.2/5
Функционалност
4.5/5
Дизайн екстериор
5/5
Дизайн интериор
4/5
Цена
5/5
Обща оценка
4/5

Suzuki Swift Hybrid е на цена от 24 890 лв. с ДДС.

“Think Hybrid, Drive Suzuki”

Стигаме до кулминацията в разказа, а именно двигателя – и двата модела се задвижват от един и същи мотор – 1.2-литровия бензинов DualJet хибриден двигател с 12V батерия. Тази хибридна система не е достатъчна, за да доставя преход само на ток, т.е. колата се движи изцяло на бензин, без електрически преход. Функцията на хибрида тук е оптимизация на разхода и допълнителна мощ при потегляне, която е и изпълнена – имаме икономичността на дизелов двигател със същия обем и мощ при ускорение като за 30 к.с отгоре., което прави реалните 83 к.с. и 107 Нм много приятни, а в допълнение с тегло от по под 1000 кг за двата модела – е, имаме два прекрасни и пъргави градски автомобила. 

Започнах разказа така, и ще го приключа по същия начин – единственото по-хубаво от нов автомобил, не е служебният такъв. Единственото по-хубаво от нова кола е достъпната нова – тази, която знаеш, че няма да те остави на пътя, тази, за която не трябва да планираш всеки следващ ремонт, преди дори да се е появила нуждата за такъв, тази, с която ще стигнеш отвъд хоризонта, тази, в която пътуването ще е незабравимо за цялото семейство, тази, която вместо да бъде още един разход, още един проблем, ще бъде причината мечтите да стават реалност. Защото автомобилите са създадени, за да ни доставят удоволствие, и макар Suzuki Ignis и Swift Hybrid да са далеч от спортни автомобили, с които често се свързва удоволствието от шофирането, те са направени да задоволяват други много важни аспекти от нашия живот, свързани с лекотата, спокойствието и надеждността. Насладата от шофирането не винаги се крие в скоростта, бързите завои или миризмата на бензин. Понякога просто е нужно да знаеш, че можеш да разчиташ. А спокойствието е сила, която много хора подценяват, но всеки заслужава да я има.