Автомобилни новини от седмицата 28.10-03.11.2019

03/11/2019 0 By GRACE PACE RACE

Образува се четвъртият по големина концерн в света

Съвсем скоро се очаква официално Fiat Chrysler и PSA Peugeot Citroen да сключат сделка за обединение, която според прогнозите ще генерира 8.7 милиона годишни продажби на автомобили и 190 милиарда долара оборот. Управата на концерна ще се съставлява от дългогодишния председател на FCA Джон Елкан, който ще продължи да управлява от същата позиция, а изпълнителен директор ще бъде Карлос Таварес, CEO на PSA.

Porsche 992 S най-накрая получава ръчна скоростна кутия

Снимка: Porsche

Мечтата на Порше ентусиастите се сбъдна – 8-мата генерация на култовия 911 модел вече ще се предлага с опция със 7-степенна ръчна скоростна кутия, при това съвсем безплатно. Удоволствието ще се крие в моделите Carrera S и Carrera 4S, също и при кабриолет версиите. Ексклузивният Sport Chrono пакет (по принцип струващ 2720 долара) ще идва с ръчните скорости, а стандартен диференциал със задно приплъзване ще замества електронния такъв, който е в комплект с PDK кутията на Porsche. 

F1 с революционни промени в правилника за 2021 г.

Снимка: F1

Формула 1 разкри в четвъртък част от новите правила, които ще влязат в сила от 2021 г.:

  1. Нови предни и задни крила за болидите, които ще доведат до повече пристискаща сила и по-оспорвана надпревара.
  2. Повече възможности за изпреварване. Новите предни и задни крила ще позволят пилотите да се доближават на много къси разстояния един зад друг при атака. В момента такава близост е невъзможна, тъй като мръсният въздух кара болидът отзад да губи половината от притискащата си сила. Новите крила ще са проектирани по начин, с който количеството на мръсните частици ще се сведе до минимум.
  3. Повече възможности за младите таланти. От 2021 г. всеки отбор ще е задължен да включва в поне 2 свободни тренировки на сезон по един пилот с опит в две или по малко Гран при.
  4. Таван в годишните бюджети на отборите от 175 милиона долара, в който обаче не са включени разходите по маркетинг кампании или заплатите на пилотите и други членове от управата на отборите. Това е с цел равен старт и да се избегне доминацията на по-богатите отбори, която наблюдаваме в последните години.

На 17 ноември Ford ще разкрие новия си електрически кросоувър, чиито форми са вдъхновени от спортния Mustang

Две седмици ни делят от световната премиера на новия електрически кросоувър на Ford Mach-E, чийто дебют е планиран за тазгодишния автосалон в Лос Анджелис. Единственото сигурно, което знаем досега е, че колата „ще върви адски“. В предишни изказвания от Ford издават, че пробегът ще е по-добър от този на Tesla Model X, която ви позволява да изминете 474 км преди да се наложи да я включите в контакта, така че може да очакваме нещо около 490 км пробег от Ford. Остава неясно също доколко дизайнът на Mаch-E ще взаимства от този на култовия Mustang. Засега имаме няколко 3D визуализации и камуфлажни снимки, които ни оставят със смесени чувства, но се надяваме финалната версия да ни впечатли.

Прераждането на една легенда: Ford Mustang Shelby GT500

Снимка: Motor1

Още една новина пристигна тази седмица от Ford, и тя е обявяването на новия Mustang Shelby GT500. По данни на Ford един от най-мощните им серийни автомобили ще има 5.2-литров суперчарджър V8 със 760 к.с. и 7-степенен DCT TREMEC. Brembo спирачки, 20-инчови алуминиеви джанти, Launch control (само при режим Track) и 5 режима на шофиране – Normal, Snow/Wet, Sport, Track и Drag Strip са малка част от „екипировката“ на Shelby GT500.